DENİZLİ'nin Kaklık Beldesi'ndeki bir mermer ocağında, 2002 yılında işçiler tarafından bulunan modern insanın atası olarak bilinen "Homo Erectus" (dik durabilen insan) fosili, Pamukkale Üniversitesi ve Ankara'daki Jeolojik Mirası Koruma Derneği'ndeki gerekli incelemelerin ardından Denizli Müze Müdürlüğü'ne teslim edildi.

Kaklık Beldesi'nde mermer ocağında çalışan işçiler tarafından 2002 yılında bulunan "Homo Erectus" fosili, Pamukkale Üniversitesi'ne teslim edildi. Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Cihat Alçiçek tarafından yapılan ön incelenin ardından "Homo Erectus", Ankara'daki Jeolojik Mirası Koruma Derneği'ne gönderildi. Burada, Mehmet Özkul, Şevken Şen, Alman araştırmacı Michael Schultz tarafından 6 yıl boyunca incelenen fosilin 500 bin yaşında olduğu, 20- 40 yaşlarında, siyah tenli bir erkeğe ait olduğu saptandı. Ayrıca, fosilin ait olduğu kişinin tüberküloz hastası olduğu da inceleme sonucunda ortaya çıkmıştı. Türkiye'de ilk kez bulunan ve bilim dünyasında heyecana neden olan "Homo Erectus", en eski tüberküloz vakasının tanımlanarak, tıp tarihine katkıda bulunulmasını sağladı. Fosille ilgili çalışmalar tamamlanarak, sergilenmek üzere Denizli Müze Müdürlüğü'ne teslim edildi.

Pamukkale Üniversitesi Maden Mühendisliği Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi, Yrd. Doç. Dr. Mehmet Cihat Alçiçek, “500 bin yaşındaki kafatası fosilinin, ilk insanların dünyaya dağılışları konusunda da bilim dünyasına ipucu sağlaması bekleniyor. Fosil, dünyadaki bütün insanların Afrika kökenli olduğu tezini doğruluyor. Fosile ait kafatasının Afrikalı'ya ait olduğunu söyleyebiliriz. Fosilin ait olduğu kişide D vitamini eksikliği olduğu tespiti var. Ekvator bölgesinden kuzey enlemlere doğru göç eden siyah derili insanların, deri yapısından dolayı vücutlarında daha az D vitamini oluştuğu, bunun da iskelet ve bağışıklık istemini zayıflattığı, böylece tüberküloz dahil hastalıklara kolay yakalandıkları tespit edilmiş oldu. "Homo Erectus" üzerinde tüberküloz bulunması, bu hastalığın insanlık tarihi kadar eski olduğunu da kanıtlıyor” dedi.