8 Asırlık mazisi bulunan Karaçakal Köyü'nün yaylasında yapılan şenlikler Yörük geleneklerinde olduğu gibi Türk Bayrağı'nın dikilmesiyle başladı. Oldukça renkli geçen ve geleneksel hale getirilen Yörük Şenliklerinde Şehitler için Kur"an okunup dualar edildi.
Karaçakal Yörüklerinin ilk yaylakları arasında yer alan ve Karaçakal Yaylası"nda gerçekleştirilen şenliğe Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş, Yenipazar Kaymakamı Ünal Kılıçarslan, çevre ilçe ve beldelerin belediye başkanları, Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü Nuri Aktakka, Nazilli Belediye Başkanı Haluk Alıcık, Karaçakal Köyü Muhtarı Mehmet Ali Cengiz, Karaçakal Yörükleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Duran Teke ile ülkenin değişik illerinde yaşayan binlerce Yörük katıldı.
Şenlik hazırlıklarına yaklaşık bir hafta önceden başlayan Karaçakal Yörükleri temsili olarak kurdukları kıl çadırlarda misafirlerini ağırladılar. Sabah saatlerinde başlayan şenliklerde önce ülke savunmasında yaşamlarını yitiren tüm şehitler için Kur"an okunup dualar edildi.
Şenliğe, Aydın Yörüklerinin yanı sıra, Muğla, Denizli, Uşak, Afyon, Isparta, İzmir, İstanbul, Gaziantep ve değişik illerde yaşayan Yörük boylarından çok sayıda davetli katıldı. Şenlikte ilk defa karşılaşan bir çok Yörük de hasret giderdiler.
Kültür Bakanlığı"nın da desteklediği şenliklerde Bakanlık sanatçıları da yer aldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı İzmir Türk Dünyası"nın dans ve müzik topluluğunun sanatçıları Sıla Akışık ve Tahsin Duru"nun seslendirdiği eserler ilgiyle izlendi.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı"nın okunmasının ardından Şenlik Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş"un Yörük Beyi Çadırına Türk Bayrağı"nı dikmesi ile başladı. Yöresel kıyafetli Yörük kadınları, şenliğe katılanlara yöresel yemeklerin ardından yayık ayranı ikram edildi. Bu arda şenlik kapsamında Yörüklerinin göçebe hayatları sırasında kullandıkları malzemelerden oluşan çeşitli sergiler açıldı.
Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş, törende yaptığı konuşmada, geçmiş dönemlerdeki tarihi değerlerin bu günlere taşınarak tekrar yaşatılmasının önemine değinerek organizasyonu gerçekleştirenlere teşekkür etti. Bu etkinliklerle aynı zamanda unutulmaya yüz tutmuş gelenek ve göreneklerin gençlere aktarıldığını da kaydeden Vali Coş, “Ülkemizin birlik ve beraberliğinde istikbalinde Yörüklerin ne kadar önemli olduğunu hepimiz biliyoruz. Teknolojik gelişmeler ve değişik nedenlerle örf ve adetimizi unutmamızın, bizi biz yapan değerlerden uzaklaşmamızın olumsuz etkileri ve zararları büyük olur. Bu nedenle muhakkak evlatlarımıza gençlerimize köklerimizi anlatmamız gerekir. Örf ve adetlerimizi ülkemizin birlik ve beraberliğinin de sigortasıdır. Bu nedenle bunların genç nesillere aktarılması çok önemlidir. Köklerimizden özümüzden kopmadan bu tür etkinliklere büyük önem veriyoruz. Bu güzel etkinliği gerçekleştiren herkese teşekkür ediyorum” dedi.
Dernek Başkanı Duran Teke ise, dernek olarak günden güne yok olmaya yüz tutan Yörük geleneklerini sürdürmeye çalıştığını kaydederek etkinliğe destek veren herkese teşekkür etti.
Akşam saatlerine kadar devam eden şenliklerde, ülkenin değişik illerinden gelen binlerce Yörük doyasıya hasret giderdi. -iha