Cumhurbaşkanı Abdullah Gül"le birlikte seyahatlere katılan işadamlarının yüzü gülüyor. TUSKON Başkanı Rızanur Meral, "Cumhurbaşkanımızın gezilere katılmasıyla 5 yılda alınacak yolu 2 günde alıyoruz" dedi. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi de, Afrika"ya ihracatın 9 milyar doları aştığını söyledi.

RUSYA"dan sonra geçtiğimiz hafta 120 işadamıyla Kenya ve Tanzanya"ya çıkarma yapan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül"ün ihracata yaptığı katkı işadamlarının yüzünü güldürüyor. Bu iş gezilerinin 2 günle sınırlı olmasına rağmen işadamlarına büyük katkı sağladığını dile getiren Türkiye Sanayici ve İşadamları Konfederasyonu (TUSKON) Başkanı Rızanur Meral, "Kamu görevlileri ile yaptığımız geziler ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül"ün destek vermesiyle 5 yılda alacağımız yolu 2 günde alıyoruz. Almanya Cumhurbaşkanı da işadamlarıyla Nijerya"ya gidiyor ve 20 milyar dolarlık iş hacmi yaratıyor" dedi. İş görüşmelerinin önemine değinen Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanvekili Mustafa Çıkrıkçıoğlu, bu görüşmelerdeki ticaret hacminin 500 milyon doları geçtiğini açıkladı.

80 milyon kişi yaşıyor

Tanzanya ve Kenya"nın Afrika kıtasının en önemli iki ülkesi olduğunun altını çizen Rızanur Meral, geziyi şöyle değerlendirdi: "Afrika"da limanları olan ülkeler çok değerlidir. İki ülkede 80 milyon insan yaşıyor ve yüzölçümü Türkiye"nin iki katı. Doğal kaynakları açısından da zengin bir kıta. Bizler için değer taşıyan önemli kaynakları var. Ülkemizin oralarda yeterince tanınmadığını gördük. Cumhurbaşkanı ve güçlü bir heyetle gitmemiz ses getirdi. Tanıtımla Türkiye"ye olan ilgi aratacaktır."

Yeni pazarlar önemli

Bugüne kadar yaptıkları çalışmalarda yeni pazarlara önem verdiklerini dile getiren TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, şu bilgileri verdi: "Bu alternatif pazarların başında Afrika geliyor. Özellikle dünyadaki son gelişmeler Türkiye"nin hedef pazarlarında değişiklik olması yönündeydi. Türkiye"nin, Afrika ile olan açılımlarında adımlar atarak kriz ortamında önem kazandığını gözlemledik. Bu ilişkiler ihracat rakamlarına da yansıdı. Türkiye"nin toplam ihracatında Afrika"nın payı 2007 yılında 5.9 milyar dolardı. 2008"de 9 milyar doları geçti. Yaklaşık yüzde 51.6 artış oldu."

İhracat yüzde 140 arttı

Türkiye, Kenya ve Tanzanya"nın ticaret hacmi hakkında da bilgi veren Mehmet Büyükekşi, bu ülkelerin ihracat ve ithalat rakamlarını şöyle açıkladı: "Türkiye"nin Kenya"ya 2007 yılında yaptığı ihracat 98 milyon dolardı. Bu rakam 2008 yılında yüzde 140 artarak 235 milyon dolara çıktı. Kenya"nın Türkiye"ye ihracatı ise 12.5 milyon dolardı. Tanzanya"ya yaptığımız ihracat ise 2008 yılında yüzde 74 artarak 52.6 milyon doları buldu."

Kenya ve Tanzanya"da kim neler yaptı

KENYA ve Tanzanya"da yapılan görüşmeler sonucunda ortaya çıkan bazı bağlantılar şöyle sıralandı:

Alke İnşaat önemli bir proje için ön anlaşma imzaladı.

Esim İletişim 55 milyon dolarlık hastane için anlaşma sağladı.

Fermak firması 78 kilometrelik yol inşaatı aldı.

Kale Kalıp savunma sanayi konusunda anlaşma imzaladı.

Boydak ve İstikbal Mobilya distribütörlükler verdi.

Kablo firmaları bağlantılar yaptı.

İdil Islak Mendilleri anlaşma imzaladı.

Yağmur Mobilya 13 mağazalı bir firma ile anlaştı.

Gemi inşasında Tanzanya"da Kalkavan Grubu bir çalışma yaptı.

HÜRRİYET