Türkiye'nin son yıllarda Körfez ülkeleriyle geliştirdiği politik ve ekonomik ilişkiler, Türk dizilerinin bölge insanları üzerindeki etkisi, Türkiye'deki yaşam tarzının merak edilmesi, doğal güzellikler ve özgürlük ortamı nedeniyle Arap turistlerin Türkiye'ye ilgisi son beş yılda ortalama yüzde 98 oranında artttı.

Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) Dubai kentinde bulunan Kültür ve Tanıtım Ataşesi Sedat Gönüllüoğlu, yaptığı açıklamada, Türkiye'ye Katar, Kuveyt, BAE ve Bahreyn'den gelen turist sayısının son yıllarda hızla arttığını söyledi.

2007 ile 2011 yılları arasında Kuveyt'ten gelen turist sayısının yüzde 330 oranında arttığına dikkati çeken Gönüllüoğlu, bu yıllar arasında BAE'den Türkiye'ye gelen turist sayısının yüzde 27, Katar'dan yüzde 20 ve Bahreyn'den yüzde 16 oranında arttığını belirtti.

Dış Politika ile Ticaretteki Açılımlar ve Türk Dizileri Meyvelerini Veriyor

Arap turistlerin Türkiye'yi tercih etmesinde en önemli faktörün Türkiye'nin Körfez ülkeleriyle son yıllarda kurduğu politik ve ekonomik ilişkiler olduğunu vurgulayan Gönüllüoğlu, izlenme rekorları kıran Türk dizilerinin de bu tercihte çok önemli payının olduğuna işaret etti.

Türkiye'nin Avantajları Fazla

Arap turistlerin Türkiye'nin doğal ve kültürel zenginlikleri ile özgürlük ortamından çok fazla etkilendiklerini ifade eden Gönüllüoğlu, Türkiye'deki alışveriş merkezlerinin kalitesi yüksekliği ve fiyatların Avrupa ülkelerine kıyasla düşük olmasının da tercihte belirleyici olduğunu belirtti.

Türkiye'nin yükselen değerini fark etmeye başlayan tur şirketlerinin bu potansiyeli avantaja çevirmek için düzenlediği kampanyaların söz konusu ziyaret trafiğini artırdığına değinen Kültür ve Tanıtım Ataşesi, Türk Hava Yolları'nın bölge ülkelerine yaptığı doğrudan uçuş sayısının artırılmasının da Arap ve Türk halkları arasındaki yakınlaşmayı hızlandırdığını kaydetti.

Türkiye Gelen Bir Daha Gelmek İstiyor

Arap turistlerin kıyafetleri ve yaşam tarzları nedeniyle Batı ülkelerinde ön yargıyla karşılandığını fakat Türkiye ile birçok ortak nokta olması nedeniyle kendilerini rahat hissettiklerini belirten Gönüllüoğlu, "Türkiye'ye bir defa giden Arap turistlerin çoğunluğu tekrar gitmek istiyor ya da çevresine Türkiye'ye gitmesini tavsiye ediyor" dedi.

Gönüllüoğlu ayrıca, bir Arap turistlerin Batılı turiste göre beş kat fazla harcama yaptığını belirtti.

2 Milyon Dolarlık Tanıtım Bütçesi

2004 yılına kadar Kuveyt'te bulunan Kültür ve Tanıtma Ataşeliği'nin artan önemi nedeniyle Dubai'ye kaydırdığını belirten Gönüllüoğlu, bu tarihten sonra Türkiye'nin tanıtılmasına yönelik turizm fuarlarına katılmaya ve çeşitli kampanyalara ağırlık verildiğini söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Körfez ülkelerinde Türkiye'nin tanıtımı için 2 milyon dolar bütçe ayırdığına işaret eden Gönüllüoğlu, televizyon kanalları, sinema salonları, açık hava panoları, alışveriş merkezleri, basılı medya ve internet sitelerine verilen reklamlarla Türkiye'yi sürekli gündemde tuttuklarını ifade etti.

2012'de Artış Sürüyor

Körfez ülkeleri turistlerinin Türkiye ilgisinin bu yıl da devam ettiğine belirten Gönüllüoğlu, yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine oranla Katar'dan Türkiye'ye gelen turist oranında yüzde 102, BAE'den yüzde 86, Kuveyt'ten yüzde 54 ve Bahreyn'den yüzde 48 artış olduğunu bildirdi.

Gönüllüoğlu, Türkiye'yi ziyaret eden eden Arap turistlerin sayısında son beş yıldaki ortalama artışın ise yüzde 98 olduğunu belirtti.