Sağlık Bakanlığı, domuz gribinde ölenlerin sayısını 40 olarak açıkladı. Aşılanacak grubun üst yaşının ise 25'ten 50'ye çıkarılabileceği duyuruldu.

Sağlık Bakanlığı, domuz gribi nedeniyle çeşitli illerde 5, 13 ve 26 yaşlarında 3 vatandaş ve 1 yaşından küçük bir bebek olmak üzere toplam 4 kişinin daha hayatını kaybettiği duyurdu. Bu ölümlerle birlikte virüsten kaybedilen kişilerin sayısı 40'a yükseldi. Domuz gribi nedeniyle hastanelerde yatan hasta sayısı ise 145. Bu kişilerden 33'ü yoğun bakımda tedavi görürken, 9'u ise solunum cihazına bağlı olarak takip ediliyor.

19'U RİSK GRUBUNDAYDI

Hayatını kaybedenlerden 19'unun domuz gribi açısından risk taşıyan kronik bir hastalığa sahip olduğu bildirildi. 20 kişide virüsü tetikleyen bir hastalık olmadığı, ölen bir kadının ise hamile olduğu vurgulandı. 20 kişiden 2'sinin sağlık çalışanı, 10'unun ise 25 yaşından küçük olduğu ifade edildi. Domuz gribinden hayatını kaybeden vatandaşların yaş gruplarına göre dağılımı şöyle: 0-4 yaş : 6, 5-14 yaş: 9, 15-24 yaş: 2, 25-44 yaş: 16, 45-65 yaş: 4, 65 yaş ve üstü:3 Aşı, Sağlık Ocakları ve Aile Sağlığı Merkezleri'nde yapılacak.

ÜST SINIR 50'YE ÇIKABİLİR

Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Turan Buzgan, aşılanacak risk gruplarının yaş sınırının 25'ten 45'e, hatta 50'ye çıkarılabileceğini de bildirdi. Buzgan, bugüne kadar domuz gribinden hayatını kaybedenlerin yaş ve altta yatan hastalık gibi durumları göz önüne alınarak risk gruplarıyla ilgili yeni bir değerlendirme yaptıklarını söyledi. Daha önce Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) başta olmak üzere, önde gelen uluslararası sağlık kuruluşlarının, hastalığın daha sık görüldüğü 25 yaşın altındakileri aşılamada öncelikli grup olarak önerdiğini hatırlatan Buzgan, 'Ama 25 yaşın üstündeki grupta da hastalığın azımsanmayacak kadar fazla görüldüğünü, ölümcül olabildiğini tespit ettik. Dolayısıyla yeni bir değerlendirme yaparak aşı uygulanacak grubun üst sınırını 25'ten 45, belki de 50'ye çıkarma kararı aldık' dedi. Bu konunun Bilim Kurulu'nda görüşüldüğünü, ancak yaş sınırının 45 ya da 50 olmasına bu hafta içinde karar verileceğini belirten Buzgan, bu grubun aşılamalarının da daha sonraki süreçte yapılacağını söyledi.

Bu arada, Kayseri'de okullar bir hafta tatil edilirken, Çorum'un Sungğurlu İlçesi'nde de 19 öğrenci şiddetli soğuk algınlığı nedeniyle hastaneye kaldırıldı.

Kasım sonu sıra onlarda

Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Turan Buzgan 6 ay ile 5 yaş arası çocuklarla kronik hastalığı bulunanlardan sonra okul çocuklarının aşılanacağını, planlamada bir aksama olmadığı takdirde bu gruptakilerin aşılamasının da Kasım sonu Aralık başında başlayacağını söyledi. 500 binlik ilk partinin ardından şimdiye kadar 2 milyon 250 bin doz daha aşı geldiğini belirten Buzgan, 'Ama bunlar erişkin dozu hesabıyla yapılıyor. Çünkü, 9 yaşın altındaki çocuklara yarım doz uygulandığı için, çocuk dozu hesabı yapılırsa farklı bir ortaya rakam çıkıyor' dedi. Buzgan, erişkinlere ise tam doz aşı yapılacağını kaydetti.

Aşı velilere sorulacak

Milli Eğitim Bakanlığı, 'domuz gribi' aşısı yapılacak veya yapılmayacak öğrencilerin belirlenmesi için Sağlık Bakanlığınca hazırlanan dilekçe formu velilere ulaştırılmak üzere illere gönderdi. Dilekçede velilere çocuğuna aşı yapılmasını isteyip istemediği soruluyor, grip hakkında bazı bilgiler veriliyor. Dilekçede, aşının koruyuculuğu, uygulanmasından iki hafta sonra başlamakta ve yüzde 90'ın üzerinde koruyuculuk oluştuğu da bildiriliyor.

Çok önemli yan etkisi yok

Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Turan Buzgan 'H1N1 aşısının yan etkilerinin izlenmesiyle ilgili ne gibi çalışmalar yapıldığı' sorusu üzerine, tüm aşılarda istenmeyen yan etkilerle ilgili bir bilim kurulu gözetiminde takip sistemi yürüttüklerini bildirdi. Buzgan, şöyle konuştu: 'Bu aşıyla ilgili spekülasyonlar olunca, buna ayrıca önem verdik. Yakından izlem çalışmalarını yaptık. Dün itibariyle bize ulaşan 200 binin üzerinde aşılama oldu. Şu anda hacılarla beraber aşı yapılan grup sağlık personeli olduğu için daha duyarlı bir grup. Yan etkileri çok daha kolay bildirebiliyorlar. Aşının getirdiği yararla ortaya çıkaracağı potansiyel yan etkiler kıyaslandığında aşı yapılmasının çok daha önemli olduğunu görüyoruz.'/yeni şafak