Güvenlik güçlerince 2011 yılı aralık ayında Bingöl'de gerçekleştirilen operasyonda, kaçmaya çalışırken yakalanan terör örgütü mensupları N.S. ve İran uyruklu Y.B. hakkındaki soruşturma tamamlandı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianame, Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi.
İddianamede, İran uyruklu terör örgütü mensubu Y.B'nin örgüt adına Bingöl kırsalında faaliyet yürüttüğü, burada yaylacı ve göçerlerden 'bağış' adı altında para toplayıp örgüte aktardığı belirtildi. İran uyruklu Y.B'nin TCK'nın ''Terör örgütü üyesi olmak'', ''Patlayıcı madde bulundurmak'' ve ''Ruhsatsız silah taşımak'' suçlarından 21 yıla kadar hapsi istendi.

Sarıyayla saldırısı

İddianamede, yakalanan diğer terör örgütü mensubu N.S'nin ise 1 Mayıs 2010 tarihinde Tunceli'nin Nazımiye ilçesindeki Sarıyayla Jandarma Karakolu'na düzenlenen, aralarında karakol komutanı Jandarma Başçavuş Hasan Özüberk'in de bulunduğu 5 askerin şehit edilmesi ve 7 askerin de yaralanması eylemine katıldığının tespit edildiği belirtildi.

İddianamede, sanık N.S'nin saldırı esnasında karakola 20 metre mesafeden uzun namlulu silah ile 2 şarjör kullanarak ateş ettiği ve çıkan çatışmada yaralandığı ifade edildi. Terör örgütü üyesi N.S'nin ayrıca Bingöl'ün Karlıova ilçesinde 28 Temmuz 2011 günü geçici köy korucusu Hacı Alan'ın öldürülmesi eylemini de gerçekleştirdiği kaydedildi.

Sanık N.S. hakkında, TCK'nın ''Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak'', ''Yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kamu görevlisini öldürmek'' ve ''Yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kamu görevlisini öldürmeye teşebbüs etmek'' suçlarından toplam 14 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi. Sanık hakkında ayrıca ''Nitelikli yağma'', ''Patlayıcı madde bulundurmak'' ve ''Ruhsatsız silah taşımak'' suçlarından da 26 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılması talep edildi.

''PKK, aşırı milliyetçi/ırkçı bir terör örgütü''

Mahkemece kabul edilen iddianamede, terör örgütü PKK için, ''Kürt devleti kurma amacı taşıyan ve bu amacı doğrultusunda 1984 yılından beri yurt içinde çok sayıda öldürme, yaralama, soygun, gasp, yol kesme, köy ve karakol basma, kundaklama gibi eylemler yapan 'aşırı milliyetçi/ırkçı' bir terör örgütüdür'' ifadesi kullanıldı.

Sanıkların yargılanmasına önümüzdeki günlerde başlanacak.