İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Turan Çolakkadı, ''Ergenekon'' soruşturmasının 3. iddianamesinin tamamlanmasının bir aydan fazla sürmeyeceğini söyledi. Çolakkadı şu bilgileri verdi:

Çolakkadı, Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesinin yanında ''Ergenekon'' davasının görülmesi için inşa edilen duruşma salonunun tanıtımında, gazetecilerin ''Ergenekon'' soruşturmasıyla ilgili sorularını yanıtladı.

''Ergenekon soruşturmasının 3. iddianamesinin ne zaman hazırlanacağı'' konusundaki sorular üzerine Çolakkadı, şunları söyledi:

''İddianame bittiği zaman basın açıklamasıyla duyurulacak. Birinci ve ikinci iddianame bittiğinde basına açıklama yapıldı. Üçüncü iddianame bitince de basına bilgi verilecek. İddianameyle ilgili 5 savcı çalışıyor. İddianameler başsavcılığa UYAP üzerinden gönderiliyor. Eksik varsa tamamlanıyor. En son mahkemeye sunuluyor. Bu prosedürler tamamlandığında 3. iddianameyle ilgili açıklama yapacağız.''

İddianameyi başından beri incelediğini, ancak bir bütün olarak incelemediğini ifade eden Çolakkadı, iddianamenin yazımının tamamlanıp henüz başsavcılık makamına sunulmadığını bildirdi. Turan Çolakkadı, üçüncü iddianamenin tamamlanmasının da 1 aydan fazla sürmeyeceğini söyledi.

Çolakkadı, ''Ergenekon'' soruşturması kapsamında tutuklandıkları iddia edilen Zeynep Abidin Genç ve Uğur Selçuk Şener ile ilgili bir bilgisinin olmadığını da belirterek, ''Bu olayın 'Ergenekon' ile ilgili olduğunu zannetmiyorum. Ama araştıracağım'' diye konuştu.

-YENİ DURUŞMA SALONU-

Yeni yapılan duruşma salonuyla ilgili bilgi de veren Çolakkadı, ''Ergenekon'' davasının geçen yıl 20 Ekimde cezaevi içindeki duruşma salonunda başladığını hatırlattı.

İlk salonun yeterli gelmemesi nedeniyle eklentiler yapılarak büyütüldüğünü anımsatan Çolakkadı, ancak daha düzenli ve rahat bir salona ihtiyaç duyulduğu için bu yerin inşa edildiği söyledi.

Çolakkadı, salonda hakim, savcı ve sanıklar için bekleme odalarının bulunduğunu dile getirerek, ''1000 metrekare alana inşa edilen salon, 740 kişi kapasiteli. 126 tutuklu, 54 tutuksuz olmak üzere 180 sanık kapasitesi var. Rahat ortam alanı sağlandı. 210 avukat yan bölümlerde oturabilecek. Basın ve izleyiciler için de 350 kişilik yer ayrıldı'' dedi.

Mahkeme heyetinin sağ tarafındaki küçük bölümde müdahil avukatların oturacağını, mahkeme başkanının söz verdiği kişinin de mikrofonu çalıştırılarak sesinin salonda duyulmasının sağlanacağını belirten Çolakkadı, duruşmaların ses ve görüntü kaydının yapılacağını söyledi.

Turan Çolakkadı, duruşmada zabıt katibinin bulunmayacağını, katibin yan taraftaki başka bir alanda ses kaydını kağıda dökeceğini kaydederek, salonda ayrıca gizli tanık odasının da yapıldığını bildirdi. Gizli tanıkların bu odada hakim huzurunda ifadelerinin alınacağını ifade eden Çolakkadı, salonda yer alan iki ekrandan gizli tanığın görüntüsü ve sesinin değiştirilerek verileceğini anlattı.

Savcı ve avukatların gizli tanıklara doğrudan soru sorma imkanlarının bulunduğunu belirten Çolakkadı, 20 Temmuzdaki ikinci iddianamenin duruşmalarına bu salonda başlanacağını ve ''Ergenekon'' davalarının yeni duruşma salonunda görüleceğini kaydetti.

Çolakkadı, Adalet Bakanlığı yaptığı için salonun maliyetini bilmediğini ifade ederek, 4-5 ayda tamamlandığını, spor salonu olarak projelendirildiğini, ''Ergenekon'' duruşmaları nedeniyle de duruşma salonu olarak düzenlendiğini bildirdi.

''Ergenekon'' davalarından sonra gerekli görülürse bu alanın spor salonu olarak kullanılacağını dile getiren Çolakkadı, duruşma salonunda 3 tane hareketli 4 tane de sabit kamera bulunduğunu bildirdi.

-BAŞKA BÜYÜK DAVALAR İÇİN DE KULLANILABİLECEK-

İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Çolakkadı, ''Avukatlara duruşmalara girişte bir sayı sınırlamaması getirilip getirilmeyeceğinin'' sorulması üzerine, bunun ayarlamasını mahkemenin yapacağını, ancak 210 sayısının da yeterli olabileceğini düşündüğünü söyledi.

''Salonunun cezaevi kampüsüyle hiç ilgisi yok'' diyen Çolakkadı, cezaevi ile salon arasında tel örgülerin bulunduğunu vurguladı.

Turan Çolakkadı, salonun girişinde jandarmanın yer aldığını belirterek, bu alanda cezaevi içerisinde alınan güvenlik tedbirlerinin uygulanmayacağını, cezaevinden bağımsız olarak güvenliğin sağlanacağını kaydetti.

Duruşma salonuna ses ve görüntü kaydeden cihazların alınmayacağını dile getiren Çolakkadı, basın mensupları için ayrılan odada da bilgisayarların kullanılıp kullanılmayacağı yönündeki kararın da mahkeme başkanı tarafından verileceğini belirtti.

''Salonun başka çok büyük davalar için kullanılıp kullanılmayacağı'' yönündeki soruya karşılık Çolakkadı, alanın büyük davalar için yapıldığını, ihtiyaç duyulursa kullanılabileceğini bildirdi.

Başsavcı Vekili Çolakkadı, ''Ergenekon'' davaları için salonun yeterli olup olmadığının'' sorulması üzerine, ''Burası Türkiye'nin en büyük duruşma salonu. Bu büyüklükte başka salon yok. Yeteceğini tahmin ediyorum'' dedi.

Duruşma salonuna girişte, sağ tarafta ses ve görüntü kaydı yapan, cep telefonu, şarj cihazı ve kamera gibi aletlerin koyulabilmesi için bir dolap bulunuyor.

X-ray cihazından geçilerek girilen alanda, avukatlar ve basın mensupları için birer oda, kafeterya, restoran, duruşma kalemi ve tuvalet bulunuyor.

Klimalı olarak yapılan salona, A ve B olmak üzere iki ana kapıdan giriliyor.

Haber 7