Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Muammer Aydın, Bilgisayar Destekli Merkezi Seçmen Kütüğü"nde (SEÇSİS) yer alan veriler ile MERNİS"de yer alan verilerin birbirini tutmadığını ve yaklaşık 5 milyon seçmenin kaydının kendilerinde olmadığını açıkladı.

Aydın YSK"nın kayıp seçmenleri bulmak için yaptığı çalışmayı şöyle anlattı:

48 MİLYON SEÇMEN: MERNİS verileri ile kendi verilerimizi karşılaştırdık. MERNİS kayıtlarını tüm seçim bürolarına gönderdik. TÜİK"in açıkladığı seçmen kayıtlarını biz MERNİS aracılığı ile getirttik. Kendi kayıtlarımızla karşılaştırdık. Uyumlu olan ve olmayanı belirledikten sonra bütün Türkiye"ye gönderdik. 18 yaşını dolduran seçmenin kayıtlarını alacağız. Bunların nasıl kaydedileceğine kurul olarak karar vereceğiz. Kayıp olan 5 milyon seçmeni de bulursak yerel seçimlerde 48 milyon seçmen oy kullanabilecek.

KİMLİK NUMARASI YOKTU: 1 milyon 480 seçmenin TC kimlik numarası yoktu, ancak yaptığımız çalışma ile yaklaşık 800 bin kişinin TC kimlik numarasını bulduk. Yeni yasaya göre TC kimlik numarası olmayan oy kullanamayacak. Yaklaşık 600 bin seçmenin TC kimlik numarası hâlâ tespit edilemedi. O konuda çalışmalarımız devam ediyor. MERNİS"ten kayıtları karşılaştırıp incelemeleri bitirdikten sonra YSK olarak bir karar vereceğiz. Ne kadar seçmen yazıp yazmayacağımızı göreceğiz.

ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR: TÜİK"in verilerine göre 5 milyon seçmenin seçmen kütüklerinde yer almadığını gördük. 5 milyon seçmenin bulunması seçim sonuçlarını tabii ki etkiler. Seçmenlerin nasıl kaydolmadıklarını bilmiyoruz. Ancak, seçmenlerin kaydolmasını sağlamak amacıyla çalışmalara hemen başladık.

YEREL SEÇİMDEN ÖNCE: Yerel seçimler öncesi, YSK toplanarak seçmen listelerinin güncelleştirilmesi yönünde bir karar alabilir.

Bütün hazırlıkları yaptıktan sonra kendiliğimizden bir güncelleştirmeye gidebiliriz. Seçime kadar uzun bir süre var. Seçimden önce bunu yapabiliriz. Bunun için kurul kararı alınması lazım. Güncelleştirme işleminin maliyeti de çok yüksek olacak. Ortalama bir maliyet hesabı yapmadık. Ama ciddi bir maliyeti olur.