Tarım sektörüne gelecek yıl 5,7 milyar lira destek sağlanacak. Bu yıl GAP Eylem Planı Kırsal Kalkınma ve Hayvancılık Destekleri dahil 4 milyar 582 milyon lira olarak gerçekleşmesi öngörülen tarımsal destekleme bütçesi, gelecek yıl yaklaşık 1 milyar 131 milyon lira artacak. 2010 yılı Yatırım Programına göre, Alan Bazlı Tarımsal Destekleme Ödemelerine gelecek yıl 2 milyar 190 milyon lira ayrılacak. Bu miktarın 106 milyon lirası 'organik tarım, iyi tarım, toprak analizi' için kullanılacak. Mazot için 555 milyon lira, gübre için 704 milyon lira, sertifikalı tohum ve fidan kullanımı için 60 milyon lira, çevre amaçlı tarım alanlarının korunması için 9 milyon lira ayrılacak.

ALTERNATİF ÜRÜNLERE ÖDEME

2010 yılı için ayrıca fındık desteği de öngörüldü. Gelecek yıl fındık için 706 milyon lira alan bazlı tarımsal destekleme ödemesi planlanırken, alternatif ürün ödemelerinde de tütün için 8 milyon lira, fındık için 41 milyon lira destek sağlanacak. Fark ödemesi desteklemeleri için 1 milyar 818 milyon lira destek sağlanması öngörülüyor. Bu kaynağın 1 milyar 58 milyon lirası kütlü pamuk, zeytinyağı, ayçiçeği, soya fasulyesi, kanola, aspir ve dane mısır gibi arz açığı olan ürünler için, 630 milyon lirası hububat için, 115 milyon lirası çay için, 15 milyon lirası ise kuru fasulye, nohut ve mercimek gibi bakliyatlar için kullanılacak.

HAYVANCILIĞA BÜYÜK DESTEK

Bu yıl 1 milyar 3 milyon lira olarak gerçekleşmesi öngörülen hayvancılık destek ödemeleri ise gelecek yıl 1 milyar 252 milyon liraya yükselecek. Kırsal kalkınma amaçlı tarımsal destekler için 155 milyon lira, tarım sigortası destekleme ödemeleri için 70 milyon lira ayrılacak.Patates siğili için 11 milyon lira, çay budama tazminatı ve masrafları için 65 milyon lira olmak üzere telafi edici ödemelere toplam 76 milyon lira kaynak ayrıldı.

Çiftçi gökyüzüne bakıp uyumayacak

1 Haziran 2006'da başlanan tarım sigortası kapsamında, bugüne kadar 300 bin poliçe kesildi, sigorta bedeli ise 2,5 milyar liraya ulaştı. TBMM Tarım ve Köy İşleri Komisyonu Başkanı Vahit Kirişçi, Tarım Kanunu'ndaki düzenleme sonrası 1 Haziran 2006'da yürürlüğe giren Tarım Sigortası kapsamında bugüne kadar 300 bin poliçe kesildiğini, kesilen poliçelerin sigorta bedelinin ise 2,5 milyar liraya ulaştığını bildirdi. Tarım sigortasının geç kalınmış bir uygulama olduğunu ancak açığın hızla giderildiğini vurgulayan Kirişçi, 'Bu uygulama keşke 20 yıl önce, 30 yıl önce başlamış olsaydı. Bir çiftçi akşam yatağına girerken, gökyüzüne bakıp da uyumak zorunda kalmasaydı" dedi./yeni şafak