Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, global ekonomik göstergelerin olumsuz yönde değiştiği ve piyasaların çalkantılı olduğu bir dönemde Türkiye ekonomisinin bir olgunluk sınavı verdiğini, vermeye de devam ettiğini bildirdi.

Mustafa Koç, Yapı Kredi Bankasının hissedarı UniCredit'in yarın İstanbul'da gerçekleştirilecek Yönetim Kurulu Toplantısı öncesinde düzenlenen basın toplantısında, Koç Topluluğu'nun 82 yıllık tarihinde, yabancı ortaklarla yapılan işbirliklerinin büyük bir uyum ve başarıyla sürdürüldüğünü hatırlattı. UniCredit ile ortaklığın bu başarı öyküsünde ayrı bir yeri bulunduğunu aktaran Koç, Türk bankacılık sektörüne yoğun yabancı sermaye ilgisinin olmadığı dönemlerde başlayan bu ortaklığın, organik büyüme ile hedeflerine ulaştığını, Koçbank'ın inorganik büyüme ihtiyacı doğduğunda, buna Yapı Kredi Bankasının da dahil olduğunu kaydetti.

Böylelikle finans alanında kararlı ve net bir şekilde vizyonlarını ortaya koyduklarını dile getiren Koç, ''Yapı ve Kredi Bankasını, Türkiye'de her alanda liderlik konumuna yükseltmeyi amaçlıyoruz. Bu doğrultuda emin adımlarla ilerliyoruz. Hamlelerimizi buna göre gerçekleştirmeye çalışıyoruz'' diye konuştu. UniCredit ile 2002'de ortaklığa imza attıkları dönemde Türkiye ekonomisinin çalkantılı bir gündemi bulunduğunu ve şartların bugünkünden çok daha farklı olduğunu belirten Koç, buna rağmen UniCredit yöneticilerinin Türkiye'nin potansiyelini fark ettiklerini ve ortak bir vizyon oluşturduklarını söyledi.

Mustafa Koç, Türkiye'nin gücü ve ekonomisiyle UniCredit için stratejik olarak önemli bir konumda olduğunu vurgulayarak, UniCredit yönetim kurulu toplantısının İstanbul'da yapılmasının grubun Türkiye ve ortaklığa verdikleri önemin dikkat çekici bir göstergesi olduğunu ifade etti.

Koç Topluluğu olarak odaklandıkları 4 ana sektörden biri olan finans sektöründe sağlıklı bir büyüme ve liderlik hedefi için çalıştıklarını belirten Koç, şöyle devam etti: ''Yatırımlarımızı artırmak, istihdam yaratmak ve Türk ekonomisi için değer üretme vizyonumuz finans sektöründeki varlığımızın da ana temelini oluşturmaktadır. Bu varlığımızın en temel ögelerinden biri olan ve AB'ye üyelik hedefinde kararlı adımlarla yürüyen Türkiye'nin büyük bankası Yapı Kredinin Avrupa'nın önde gelen oyuncularından UniCredit ile birlikte global hedeflerde doğru ilerlediğini de gururla ifade etmek istiyorum. Yapı Kredi Türkiye'nin en büyük 4. özel bankası konumunda. Benzersiz rekabet avantajlarına sahip çok güçlü bir banka. Yapı ve Kredi 2008'de tamamen büyümeye odaklanmış olacak.''

-GLOBAL DALGALANMALAR-

Mustafa Koç, Yapı ve Kredi Bankasının uluslararası piyasalar tarafından da takdir edildiğini dile getirerek, bankanın The Banker tarafından Türkiye'de yılın bankası seçildiğini ifade etti. Küresel belirsizliklere karşın makro görünümü nispeten güçlü, orta vadede belirtilerin çok olumsuz olmadığı bir dönemden geçildiğine dikkati çeken Mustafa Koç, faizlerin yavaş da olsa düşmesi ve iç talebin kısmen canlanmasıyla 2008 için yüzde 5 olan büyüme hedefinin gerçekleşmesini, finans sektöründe ise istikrarlı ve pozitif bir ortamın devamını beklediklerini aktardı.

Mustafa Koç, ''Global ekonomik göstergelerin olumsuz yönde değiştiği ve piyasaların çalkantılı olduğu bir dönemde Türkiye ekonomisi bize göre bir olgunluk sınavı verdi ve bu sınavı vermeye de devam ediyor'' şeklinde konuştu. Konuşmasında global dalgalanmalara da işaret eden Koç, şunları aktardı:

''ABD'de başlayan ve global ekonomide etkileri görülecek dalgalanmaları, durgunluk eğilimlerini son derece yakından takip ediyoruz. Riskin arttığı dönemlerde gereken tedbirleri hemen alacak ve olası bir sarsıntıdan en az etkilenecek şekilde kendimizi konumluyoruz. Yurt dışı finansal piyasalardaki çalkantıya rağmen, kredi büyümesi, sağlam aktif kalitesi, sağlıklı gelir artışı, şube sayısındaki artış gibi olumlu gelişmeler iyimserliğimizi artırıyor. Önümüzdeki dönemde UniCredit ile birlikte çok daha büyük başarılara imza atacağımıza inanıyorum.''

-AGRESİF RAKİPLER-

Mustafa Koç, soruları yanıtlarken de Yapı ve Kredi Bankasının, liderlik hedefine ilişkin bir soru üzerine, ''Rakiplerimiz zorluklardan biri olacak. Rakipler çok agresif o yüzden çok zorlu görevimiz var. 2-3 sıra üste çıkma gibi zorlu görevimiz var. Ancak, bunu yapabileceğimize inanıyorum'' şeklinde konuştu. İstanbul'da yapılacak UniCredit'in Yönetim Kurulu Toplantısında Yapı ve Kredi Bankasının ortaklık yapısına ilişkin bir karar alınıp alınmayacağı sorusu üzerine de Koç, yarınki toplantıda Yapı ve Kredi Bankasının konulardan sadece birini oluşturduğunu, bu gibi kararların Yapı Ve Kredi Bankası Yönetim Kurulunu ilgilendirdiğini söyledi.

-MİGROS'UN SATIŞI..

. Mustafa Koç, Migros'un satışıyla ilgili olarak da ''Bu alımın bilhassa bir yatırım fonu tarafından yapılması, gerek Koç Topluluğu, gerek Migros, gerekse Türk ekonomisine duyulan güvenin çok önemli bir işaretidir'' dedi. Migros'un satışından gelecek paranın nerede değerlendirileceğine yönelik bir soru üzerine de Mustafa Koç, öncelikle açık pozisyonunun kapatılacağını, ardından odaklandıkları 4 sektörde konumlarını güçlendirmeyi ve derinleştirmeyi düşündüklerini ifade etti.

Migros'un piyasa değerinin yüzde 10 kadar üzerinde satıldığına işaret eden Koç, ''Dünyada bu kadar belirsizliğin olduğu bir ortamda özel sermaye fonunun bu fiyatı böyle bir perakende devine vermesi hem Türkiye hem de Koç Grubuna güvenin en önemli işareti'' dedi.

-KOÇ HOLDİNG'İN AÇIK POZİSYONU...-
Mustafa Koç, Koç Grubunun şu andaki açık pozisyonu ve Migros satışının buna katkısına ilişkin bir soru üzerine, ''Migros'tan gelecek olan kaynak, Koç Holdingin bilançosunu çok ciddi şekilde rahatlatacaktır. Koç Holding'in bugünkü açık pozisyonu yaklaşık 5 milyar dolar kadardır. Koç Grubu büyüklüğünde bu, tamamen yönetilebilir bir rakamdır ve bunun dolar karşılığı da vardır'' diye konuştu.
UniCredit ile Yapı Kredi Bankasının, UniCredit'in aktif olduğu bölgelerde banka satın alma çalışması bulunup bulunmadığı konusunda ise Koç, UndiCredit'in Koç Grubu ile ortaklığının diğer ülkelerden farklı olarak yüzde 50-50 şeklinde olduğunu belirterek, ''Şu anda bir tek Türk pazarına odaklanmış durumdayız. Organik büyümenin yanında eğer önümüzü bir fırsat gelirse bunu tabii ki çok ciddi bir şekilde değerlendirmeyi planlıyoruz. Çünkü finans sektöründe, hem kendileri hem de biz, agresif bir şekilde büyümeyi hedefliyoruz'' dedi.

Koç, Türkiye'de Sosyal Güvenlik Reformu gibi bir an önce uygulamaya konması gereken reformlar olduğunu kaydederek, ''Çünkü öteledikçe bu iş karşımıza ileride geometrik olarak büyüyen bir canavar olarak çıkacak. Bunu da finans sektörü ne şekilde karşılar veya kaldırabilir o da bir muamma...'' görüşünü dile getirdi. Bu nedenle reformların üzerine ciddi şekilde eğilmek gerektiğini vurgulayan Koç, ''Son zamanlarda kamuoyunu meşgul eden birtakım gündemlerin de bu reformların önünde bir blok veya engel teşkil etmemesi lazım geldiğini düşünüyorum'' dedi.
AA