Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan Hükümetin istihdam üzerindeki yükleri azaltmak için atacağı adımlar beklenirken Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, kendi istihdam paketini açıkladı.

Buna göre 2 ay içinde 5 kişiyi işe alan küçük ve orta ölçekli işletmelere (KOBİ), 18 ay vadeyle 100 bin yeni lira faizsiz kredi verilecek. Proje için Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı'nın (KOSGEB) 2007 bütçesinden arta kalan 60 milyon YTL kullanılacak. KOSGEB, bu parayla bankalardan çekilen kredinin faizini işletme adına kendisi ödeyecek. Bankalarla gerekli anlaşma yapıldı. Bu çerçevede işletmeler her bir istihdam için 20 bin yeni lira olan krediden en fazla 5 kişi için yararlanabilecek. Yani, iki işçiye istihdam sağlayan, 40 bin YTL faizsiz kredi kullanabilecek. Ancak söz konusu elemanlar 18 ay boyunca işten çıkarılamayacak. Faizsiz kredi imkanından yararlanmak isteyenlerin bu yılın sonuna kadar başvuruda bulunması gerekiyor. Bakanlık, proje kapsamında 2 ayda 7 bin 500 kişinin işe yerleştirilmesini hedefliyor.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, işletmelere bu imkandan yararlanmak için acele etmeleri çağrısında bulunurken, "Ayrılan kaynak 2007 yılı sonuna kadar kullanılacağı için işletmeler en kısa sürede KOSGEB ile Ziraat, Vakıfbank ve Halkbank şubelerine başvursunlar." dedi. 2 bin 500 işletmenin sağlanacak destekle toplamda 250 milyon YTL'lik faizsiz kredi imkanına kavuşacağını söyleyen Çağlayan, kaynağın tamamının kullanılmasını hedeflediklerini vurguladı. KOSGEB'in 2007 yılı toplamında 40 milyon olan istidam desteği, atılan son adımla 100 milyon yeni liraya çıkmış oldu. Kredi desteği, istihdamın nitelikli olması durumunda daha farklı uygulanacak. İstihdam edilen kişi eğer meslek lisesi ya da meslek yüksekokulu mezunu ise istihdam başına verilen destek 40 bin yeni liraya çıkacak. Kişi master ya da doktora yapmışsa destek miktarı 50 bin yeni lira olacak. Böylece bir işletme iki meslek lisesi mezunu istihdam ettiğinde 80 bin yeni lira faizsiz kredi kullanabilecek. Bakan Çağlayan, KOSGEB desteklerinin yeni istidamın yanı sıra kayıt dışının önlenmesi noktasında da önemli işlev üstleneceğini belirtti. Faizsiz kredi imkanından yararlanmak isteyen işletmelerin SSK prim borcu bulunmaması veya borçlarını yapılandırmış olmaları gerekiyor.

Sanayi Bakanı Çağlayan'ın verdiği bilgiye KOSGEB, Avrupa Yatırım Fonu ile 200 milyon YTL bütçeli İstanbul Girişim Sermayesi Fonu'nu (IVCI) kuracak. Fonun kuruluş sözleşmesi 12 Aralık'ta Lüksemburg'da imzalanacak. Fon, bilgi ve teknoloji tabanlı yenilikçi KOBİ'lere bankacılık sistemi dışında finansman imkanı sağlayacak.


SSK primini 2008'de düşüreceğiz
Sanayi Bakanı Çağlayan, SSK primlerinde 5 puan indirimin ne zaman yapılacağı konusunda Hazine'den sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek ile ayrı düştüğünün hatırlatılması üzerine indirimin 2008'de gerçekleşeceğini söyledi. Çağlayan, "2008 yılı içinde gelişmeler ve programlara göre deklare edilmiş olan uygulama aynen yapılacaktır. Bu konuda hiçbir tereddüde mahal yok." dedi. SSK primlerinin indirilmesinin hem AK Parti'nin seçim beyannamesinde yer aldığını hem de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından ifade edildiğini söyleyen Çağlayan, "Bu konuda verilmiş olan, söylenmiş olan şey taahhüttür. Bundan geri adım atılmaz." ifadelerini kullandı. Çağlayan, daha önce ise SSK primlerinde indirimin Ocak 2008'de uygulamaya başlayacağını açıklamıştı.

Zaman / İsa Yazar