Son dönemde gerçekleşen başarılı yüz nakilleri ve engelli torundan ilham aile organ bağışına karar verdi.
Edinilen bilgiye göre, Nazilli merkez Zafer Mahallesi’ndeki ikametinde yalnız yaşayan İrfan Akbaş (51), geçirdiği beyin kanamasının ardından 3 gün önce Nazilli Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Organ ve Doku Nakli Sorumlusu Halil Yılmaz, 3 gündür yoğun bakım ünitesinde hayatta kalma mücadelesi veren ancak dün akşam saatlerinde beyin ölümü gerçekleşen Akbaş'ın ailesi ile organ bağışı konusunda görüştü. Son dönemde farklı hastanelerde gerçekleşen başarılı yüz ve organ nakilleriyle Akbaş’ın engeli torunun durumu nedeniyle Akbaş ailesi, organ bağışında bulunmaya karar verdi. Gece yarısı İzmir’den gelen uzman ekipler, Akbaş'ın karaciğerini İzmir Kent Hastanesi, böbreklerini İstanbul Bahçelievler Medicana Hastanesi ve kornealarını da İzmir Ege Üniversitesi Hastanesi’nde organ bekleyen hastalara nakletmek üzere götürdü.
YÜZ NAKLİ VE ENGELLİ TORUNU ORGAN BAĞIŞINA SEBEP OLDU
Çiftçilik yaparak geçimini sağlayan 1’i kız 2 çocuk babası İrfan Akbaş’ın 10 yıl önce boşandığını belirten ağabeyi Hüseyin Akbaş; “Kardeşimle komşu olarak oturuyorduk. Kendisinin 3 ay önce kalp kapakçığı değişti. 28 Mart günü de bahçe işleri yaptıktan sonra evde oğlum ve komşumuz ile sohbet ederken biranda fenalaşarak rahatsızlanmış ve kendisini hastaneye götürmüşler. Çekilen filmlerinin ardından tansiyona bağlı olarak beyin kanaması geçirdiği öğrenilmiş ve yoğun bakıma alındı. 30 Mart günü öğlen saatlerinde ise beyin ölümü gerçekleştiği söylendi ve aileden organ bağışı yapar mısınız sorusu geldi. Bu konuda Akdeniz üniversitesinin yaptığı yüz nakli bizim ve Türkiye’nin gururu olduğu için hiç tereddüt etmeden olumlu baktım. Kızı Ömriye Selçuk ve oğlu Aykut Akbaş ile görüşerek organ bağışının önemini ve görünen olayları anlattım. Zaten kardeşimin torunu da hem işitme hem de kas hastalığı olduğu için engelli. Görüşmelerimiz sonucu bağışa karar verdik ve insanlara yeni bir hayat verilmesine yardımcı olduk. Ama şimdi bizim bu organları alan hastalardan bir dileğimiz var. Bizimle irtibata geçsinler, kardeşimizin organları onlarda hayat buldu. Onlarda artık bizim birer kardeşimiz. Onlarla görüşmek isteriz” dedi.
MİNİK ECRİN 1 AY SONRA AMELİYAT OLACAK
Babası ile kalp nakli için başvuru yapmak için sohbet ettiklerini hatırlatan Ömriye Selçuk ise; “Babam kalp kapakçığı ameliyatından sonra kalp nakli için sıraya girmek istediğini bizimle paylaştı. Bizde ona destek verdiğimizi söyleyerek organ bağışının öneminden konuştuk. Benimde 5 yaşındaki kızım Ecrin’in işitme engeli var ve kas hastalığından dolayı yürüyemiyor. Ayaklarından ameliyat oldu şimdi biraz daha iyi ve şimdi babamın kornealarının takıldığı Ege Üniversitesi hastanesinde önümüzdeki aylarda kızım kulaklarından ameliyat olacak. Organın kime ne zaman yararı olacağı belli değil. İnsanların organ bağışına önem vermeleri gerekiyor. İnşallah organ bağışı ülkemizde artar. Tabii ki organ bağışı yaptığımız hastalar ile görüşmek isteriz. Onlar artık bizim kardeşimiz, ağabeyimiz veya ablamız. İnşallah babamın organları onlara yeni bir hayat verir” dedi.
6 YILDA 10. BAŞARILI ORGAN ALIMI GERÇEKLEŞTİ
Organ ve doku nakli başarıları ile Türkiye istatistikleri üzerinde yer alan Nazilli Devlet Hastanesi, dün beyin ölümü gerçekleşen bir hastanın organlarının bağışlanması ile 10. başarılı organ alımına imza attı. 2006 yılından itibaren Nazilli Devlet Hastanesi’nde şu ana kadar 15 beyin ölümü gerçekleşirken 9 tanesinden alınan organlarla 47 yaşam kurtarılmıştı. Ülkedeki kadavradan organ nakli sayısının düşük olması dikkat çekerken Nazilli Devlet Hastanesi bu konuda üzerine düşen görevi yaparak başarılı bir şekilde gerçekleşen 9 organ naklinde organ nakillerinin gerçekleşeceği hastanelerden gelen ekiplerce alınan 11 karaciğer, 7 kalp, 2 kalp kapakçığı, 18 böbrek, 8 kornea ve bir pankreas 2006 yılından bu yana başarılı bir şekilde organ bekleyen hastalara nakledildi. Dünde yapılan bağışla kardeşi ve çocukları tarafından bağışlanan İrfan Akbaş'ın organları ile organ bekleyen 5 vatandaşın daha yaşama bağlanması sağlanırken, Nazilli’de duyarlı insanların bağışları ile 6 yılda 10. başarılı organ alımını gerçekleştirerek 52 hastaya umut oldu.