İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi (TÖTM)'nde, doğuştan kalp deliği bulunan yetişkin hastalara anastezi uygulamaksızın ve 5 dakika içerisinde kasıktan girilerek kalp deliği kapatma uygulaması yapılıyor.

Malatya- İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı ve Turgut Özal Tıp Merkezi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ramazan Özdemir ile Kardiyoloji Bölümü öğretim üyeleri kalp deliklerinin kasıktan girilerek kapatılması uygulaması, 5 yıldır başarılı bir şekilde gerçekleştiriyor. Bugüne kadar 100 hastanın bu şekilde tedavi edildiği öğrenildi.

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Ramazan Özdemir, doğuştan gelen kalp hastalıklarının toplumda her 1000 hastadan 8"inde görüldüğünü belirterek "Bunların en sık görüleni atrial septal defektir (ASD; %35). Bu doğumsal kalp rahatsızlığında her 2 kulakçık arası zarda büyüklüğü değişen bir delik bulunmaktadır. Hastalar polikliniğimize genelde çarpıntı, çabuk yorulma, nefes darlığı şikayetleri ile başvurmaktadır. Belirti ve bulguları başladıktan sonra şikayetler hız kazanmakta, ilerleyen zamanla birlikte belirti ve bulguları artmaktadır. Şikayetlerin fazla olduğu kişilerde müdahalesiz yaşam süresi ve kalitesi azalmaktadır. Hastaların tanısı, göğüs duvarından ve bir sonraki aşamada ise yemek borusundan yapılan kalp ultrasonu ( ekordiyogarfi) ile konulmaktadır. Tedavisinde daha önceleri açık kalp ameliyatı yapılmakta olan bu hastalıkta son zamanlarda kapatma cihazları ile kasıktan yapılan kapatma gündeme gelmiştir. Hastanemizde de oldukça başarılı şekilde yapılmakta olan bu işlemle hastalar bir gün gibi bir sürede normal hayatlarına kavuşabilmekte, üstelik bayanlar için endişe kaynağı olan göğüs ortası ameliyat izi gibi bir sorun da olmamaktadır" dedi.

Özdemir, kasıktan girilerek gerçekleştirilen kalp deliklerinin kapatılması uygulamasına ilişkin olarak "Mevcut yöntemle tedavi Türkiye'de az sayıda yerde yapılmakta olup, bizim kullandığımız yöntem diğer yerlerde kullanılan yöntemlere göre bir miktar farklılık arz etmektedir. Normalde kasıktan yapılan kalp delikleri kapatma işleminde hastalara genel anestezi verilmekte buda işlem süresini uzatmakta ayrıca azda olsa anestezi riski taşımaktadır. Bizim kullandığımız yöntemde ise hastalara genel anestezi verilmeden 5 dakika gibi kısa bir sürede bu kalp delikleri kapatılmaktadır. Turgut Özal Tıp Merkezinde kasıktan kalp deliği kapatma işlemi 5 yıldır uygulanmakta olup bu yöntemle tedavi ettiğimiz hastaların sayısı 100'ü geçmiştir. Şimdiye kadar yaptığımız bu başarılı işlemler nedeniyle yurtiçi üniversiteden ve Bosna Hersek, Azerbaycan gibi ülkelerden eğitim amaçlı bir çok öğretim üyesi merkezimize başvurmuş ve bu kişilere de eğitim verilmiştir" diye konuştu.