Argosluların kurduğu bir liman kenti olan İasos Antik Kenti, Kıyıkışlacık köyünde, bir yarımada üzerinde ihtişamıyla göz kamaştırıyor.

Kıyıkışlacık köyündeki İasos Antik Kenti'nde bulunan büyük surlar, su kemerleri, agora, tiyatro, mezar taşları ile İtalyan kazı heyeti tarafından yürütülen kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan Roma Dönemi'ne ait oda mezarları ve balıkçı pazarı ile kent adeta açık hava müzesi durumunda.

İasos'ta yapılan arkeolojik kazılarda kentteki en eski yerleşimin MÖ 3 bin yıllarının sonuna doğru tespit edildiğini ve kentin bütün dönemlere tanıklık eden çok önemli bir şehir olduğunu belirten İtalyan Kazı Heyeti Başkanı ve Tuscia Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Marcello Spanu, ''Kentte Neolitik, Arkaik, Helenistik, Roma, Bizans, Genç Bizans, Orta Çağ, Menteşe, Selçuklu ve Osmanlı döneminden izleri görmek mümkün'' dedi.

Prof. Dr. Spanu, İasos'ta 51 yıldır İtalyan kazı heyeti tarafından önemli kazı çalışmaları yürütüldüğüne işaret ederek, ''Antik kentte ilk kazıyı 51 yıl önce İtalyanlar başlattı ve bu çalışmalar 51 yıldır aralıksız devam ediyor. Bu yıl iki aylık bir sürede 35 İtalyan arkeolog, mimar ve restoratör, 16 işçi ve 5 öğrenciyle çalışmalar yürütülüyor. Kentte toprak altında kalmış önemli eserleri gün yüzüne çıkarmaya çalışıyoruz. Bugüne kadar bölgede çok önemli bulgulara ulaşıldı'' diye konuştu.

-''BALIKÇI KENTİ OLARAK İSMİNDEN SÖZ ETTİRMİŞ''-

İasos'un kentte bulunan iki liman sayesinde balıkçı kenti olduğunu söyleyen Spanu, şunları kaydetti:

''Kentte bulunan limanlar çok önemli bir konumdaydı. Havalimanı alanındaki büyük körfez bütün Anadolu'da isminden söz ettirmiş ve burada balıkçılar çok değerli balıkları avlamışlardır. Bölgede bulunan balık pazarında alışveriş yapılmış. Kentin kurulduğu alan önceleri bir ada iken daha sonra adanın denizle birleştiği alan dolmuş ve ada yarımada haline dönüşmüştür. Antik kente ait önemli yapılar bu yarımada üzerinde yer almaktadır. Büyük sur, su kemerleri, mezarlar ile balık pazarı olarak adlandırılan yapı ise sur dışında yer almaktadır. İasos'da yapılan kazılarda kentteki en eski yerleşimin MÖ 3 bin yıllarının sonuna uzandığı tespit edilmiştir.''

-''YENİ PROJELERLE BÖLGEYE DİKKATİ ÇEKMEK İSTİYORUZ''-

Bu yıl kazı çalışmalarını agora ve kale alanında sürdürdüklerini ifade eden Spanu, şöyle konuştu:

''İasos Antik Kenti'nde çok önemli tarihi buluntular var fakat bunların birçoğu ziyaretçiler tarafından bilinmiyor. Burada büyük bir proje hazırlayacağız. Amacımız kültür turizmine hizmet etmek. Buradaki arkeolojik tabakalar üst üste olduğu için buraya gelen ziyaretçiler eserlerin hangi dönemlere ait olduğunu bilmiyor. Hazırlanan projeyle farklı dönemlere ait unsurlar farklı renklerle ziyaretçilere gösterilecek. Amacımız çok önemli bir konumda bulunan İasos Antik Kenti'ni tüm dünyaya tanıtmak ve bölgenin turizmden gereken payı almasını sağlamak. Çünkü burada bütün dönemlerin izlerini bulmak mümkün. Özellikle agorada tabaka tabaka Yunan, Roma, Bizans döneminden izleri görebiliyoruz. Agorada restorasyon yaptıktan sonra burada yapacağımız gezi parkuruyla ziyaretçilerin dikkatini çekmek istiyoruz.''