Başörtüsü yasağının kaldırılması amacıyla öğretim görevlileri cephesinden başlayan “Özgürlük Bildirisi”ne 5 günde bin 500"ün üzerinde imza atıldı. 110 üniversitede görev yapan 90 bin akademisyen arasından imza sayısının 5 bini bulmasının beklendiği bildiriliyor.

Son dönemde türban sorununun Anayasa"ya girmesi ve Üniversitelerarası Kurul (ÜAK) tarafından yapılan sert açıklamalara karşın, ODTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. İhsan Dağı ile Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şaban Çalış öncülüğünde "Özgürlük Bildirisi" adı altında bir çalışma başlatıldı. Üniversitelerdeki başörtü yasağına karşı yayınlanan bildiride, her ülkede olduğu gibi üniversitelerde kılık kıyafet serbestliğinin hiçbir din, inanç, düşünce, ırk ve cinsiyet ayrımı yapılmadan tanınması gerektiği belirtiliyor.

ÜNİVERSİTELERDE SADECE YASAKÇI ÖĞRETİM ÜYESİ YOK”

http://universitedeozgurluk.blogspot.com adlı sitede yayınlanan bildiriye şimdiye kadar 110 üniversitede göreve yapan 89 bin 329 akademisyen arasından bin 503 öğretim üyesi imza atarken, sayının 5 binin üzerine çıkması bekleniyor. Özgürlük Bildirisi öncülerinden Prof Dr. İhsan Dağı, hedef olarak bir sayı belirlemediklerini kaydederken, asıl amacın, üniversiteler arasında özgürlükçü düşünen öğretim görevlilerinin de olduğunu göstermek olduğunu ifade etti. Dağı, “Hedefimiz belli bir rakama ulaşmak değil. Şu anda bu rakam bin 500 olmasa 100 bile olsa aslında bir şeyleri göstermiş olurdu. Burada gösterilmek istenen üniversitelerde sadece yasakçı öğretim üyelerinin bulunmadığının gösterilmesidir. İnsanlar bu üniversitelerin özgür mekanlar olmasını istiyor. Bizler de buraların sadece bilimin tartışıldığı yerler olmasını istiyoruz” dedi.

“AMACIMIZA ULAŞTIK”

Özgürlük Bildirisi"ne atılan imzalar ile bazı rektörlerin “yasakçı tutumunun” üniversite tabanından destek görmediğini göstermeyi amaçladıklarını ifade eden Dağı, “Ve bu amacımıza ulaştık” dedi. Bildiriye imza atanlar arasından Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Levent Köker, Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Ali Nesin, ODTÜ Öğretim üyesi Prof. Dr. Nuri Yurdusev gibi isimler de bulunuyor.