Sosyal Güvenlik Kurumu açıkladı. Emeklilik imkanı doğuyor. İş kazası, meslek hastalığı gibi nedenlerle Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvuran vatandaşlar belirlenen şartları taşıyor ise malulen emekli olabiliyor. 

SGK tarafından konu ile ilgili yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;

4/a (SSK), 4/b (Bağ-Kur) kapsamında olanlar bağlı oldukları sosyal güvenlik il müdürlüğü/ merkezlerinin ilgili servislerine dilekçe ile, 

kamu görevlisi olup aktif olarak çalışanlar bağlı bulundukları kurumlara,

işten ayrılanlar Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Kamu Görevlileri Emeklilik Daire Başkanlığı'na başvuruda bulunabilirler. 

 KİMLER MALULEN EMEKLİ OLABİLİR?

Malulen emeklilik başvurusu, sigortalının son çalışmasını geçtiği ildeki Sosyal Güvenlik Kurumu'na yapılıyor. Aynı zamanda malulen emeklilik aylığının bağlanması da bu kurum tarafından gerçekleştiriliyor. Sağlık raporu da SGK ile anlaşmalı sağlık kurumları tarafından veriliyor. 

MALULEN EMEKLİ OLMAK İÇİN YÜZDE KAÇ RAPOR GEREKİR?

Malulen emeklilik haklarından yararlanmak isteyen kişilerin belirlenen Sağlık Kurullarına başvurarak rapor alması gerekiyor. 5510 sayılı Kanunun 25. maddesine istinaden sigortalının veya işverenin talebi üzerine Kurumca düzenlenen sağlık raporları neticesinde, iş gücünün en az yüzde 60’ını kaybetme koşulu aranıyor. 

MALULEN EMEKLİ OLMAK İÇİN GEREKEN ŞARTLAR NELERDİR?

Malulen emekli olmak isteyen kişilerin en başta yukarıda da belirtildiği gibi işgücünün yüzde 60’ını kaybettiğine dair sağlık kurulundan rapor alması gerekiyor.

Ayrıca sigortalının en az 10 yıldan beri sigortalı olması ve 1.800 günlük prim ödemesinin bulunması gerekiyor. Ancak başka malul sigortalılar birinin bakımına muhtaç ise sigortlalılık süresi aranmaz.

Malulen emekli olmak için sigortalının malul sayılması gerekiyor. 

Sigortalının maluliyeti sebebiyle 4-a kapsamında çalışanların işten ayrılmaları, 4-b kapsamında çalışanların iş yerlerini kapatmaları, prim borçlarının bulunmaması ve 4-c kapsamında çalışanların ise görevlerinden ayrılmaları şartları aranıyor.