Avustralya'da 49 kiloluk adayın güzellik yarışmasında finale kadar kalması, ülkede tartışma yarattı..

Avustralya'yı Ağustos'ta Bahamalar'da yapılacak Kainat Güzellik Yarışması'nda temsil edecek kızı seçmek için düzenlenen Miss Universe Australia yarışmasında, 49 kiloluk bir modelin finale kalması ülkede büyük tartışma yarattı. Doktor ve beslenme uzmanlarının 7 bin aday arasından ilk 32'ye kalan 19 yaşındaki Sydneyli model Stephanie Naumoska'ya sağlık uyarısı yapmasıyla başlayan tartışmayı basın, "Kemik torbası mı güzel mi" başlığıyla sayfalarına taşıdı. Sağlık uzmanları da 1.80 boyunda ve 49 kilo ağırlığındaki Naumoska'nın, Sağlık Bakanlığı vücutkitle endeksi standartlarının altında kaldığını söyleyerek yarışmadan ihracını istedi ve beslenme bozukluğu teşhisiyle tedavi altına alınmasını savundu.

BALKAN KIZLARI BÖYLE"
Yarışma direktörü Deborah Miller ise Naumoska ve yarışmayı kazanan 20 yaşındaki Makedon asıllı Rachael Finch için yapılan anoreksiya' iddialarını reddederek "Bu kızlar Balkan kökenli. Ve bu ülkelerde kadınlar genellikle uzun, ince kemik yapılı" diye konuştu. 49 kiloluk Naumoska ise kendisine haksızlık edildiğini belirterek, "Üç öğün düzenli yemek yerim. Çok da sağlıklıyım. İnsanları vücut yapılarıyla yargılamayı bıraksınlar" diye konuştu.

SADECE 51 KİLO... BİRİNCİ GÜZEL DE
Yarışmanın galibi Makedon asıllı güzel manken Rachael Finch (sarılı) 1.76 boyunda ve 51 kilo... Finale kalan Naumoska'nın ölçüleri ise daha da "ürkütücü": 1.80 boy ve sadece 49 kilo...

ÜÇ MANKEN CAN VERMİŞTİ
AŞIRI zayıflık ve yemek yiyememe hastalığı olan anoreksiya, son yıllarda sadece podyumlarda değil, mankenlere özenen genç kızlar arasında da son derece yaygınlaştı ve çokça tartışılır oldu. 2006 yılının Ağustos ayında 22 yaşındaki Luisel Ramos isimli Uruguaylı manken ve kız kardeşi ile Brezilyalı manken Ana Carolina Reston aşırı kilo kaybından ölmüştü.

BÖYLE ÖRNEKLERLE TEŞVİK EDİLMEMELİ
ÖZELLİKLE ergenlik döneminde olan genç kızlar, "zayıf olunca beğenilirim" gibi yanlış inançlara sahip. O yaş grubundakilerde, kimlik arayışı olur. Bu kimlik arayışı özelliklerinden biri de zayıflık. Durum böyleyken, rol modellerin ne kadar önemli olduğu ortaya çıkıyor. Hele bu kadar zayıf birinin güzelliğinin tescillenmesi çok tehlikeli. Gençleri bu tip örneklerle teşvik etmemek gerekir. Finale kalan genç kızın durumu, asıl eğitimci ve pedagoglar tarafından ele alınmalı. Rol model olur mu olmaz mı diye karar verilmeli. Gençleri bu tür yanlış yönlendirmelerden korumak gerek.

Sabah