Ömer Bey’in kalbi, kalp yetmezliğinden dolayı iki kat büyümüştü. Normalde 500 gram civarında olan kalbin kalp büyümesi nedeniyle 1 kiloya çıktığı belirtildi.

Türkiye’de yapay kalple yaşama dönen ilk hasta olan hamam işletmecisi Ömer Bayrak (46), ameliyatını gerçekleştirecek cerrahtan özel bir ricada bulundu, “Eğer sağlıkla yaşarsam çıkardığınız kalbimi memleketimdeki anne babamın mezarına defnetmek istiyorum.” İşte o kalp, önceki gün ameliyatı gerçekleştiren ekibin elinden eski sahibine duygulu anlar eşliğinde teslim edildi. Aynı akşam kargoya verilen kalp, dün Tokat’taki aile mezarlığına defnedildi.
Ömer Bayrak’ı Türkiye’de ilk yapan, yapay kalp ameliyatının öyküsü, 10 yıl öncesine dayanıyor. 2001’den bu yana kalp yetmezliği çeken Bayrak’ın son bir yılı sürekli hastanelerde geçti. Kız kardeşini ve babasını aynı hastalıktan kaybeden Ömer Bayrak’a 2 yıl önce kalp pili takıldı. Buna rağmen kalp fonksiyonları giderek bozulan Bayrak, son 1 yıl içinde 11 kez hastaneye yatarak kalp yetersizliğinden tedavi gördü. Her yatışında günlerce hastanede kaldı. Son olarak üç ay önce böbrek yetersizliği yaşayan ve kalp fonksiyonlarının düzelmeyeceği belirlenen Bayrak, “acil kalp nakli” listesine alındı. Ancak 110 kilo olması ve kan grubunun A negatif olması nedeniyle uygun bir donör kalbi çıkmadı. Sonunda doktorları, 1.5 yıldır eğitimini aldıkları “total yapay kalp” teklifiyle Bayrak’ın karşısına çıktı.
İlk başta tereddüt eden Bayrak, son dönemde yaşadığı sıkıntıları düşününce “evet” dedi. 21 Mart’ta Şişli Florence Nightingale Hastanesi Kalp Nakli Merkezi’nde 8 saat süren bir operasyonla “total yapay kalp”le yaşama döndü.

Kalbi elindeydi artık...
Prof. Dr. Süha Küçükaksu’nun başkanlığındaki ekip, çıkardıkları kalbi teslim etmek için önceki gün yine Ömer Bayrak’ın odasında bir araya geldi.
Bilim Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Çavlan Çiftçi’nin de katıldığı buluşmada, şeffaf bir kutuda teslim edilen kalbini eline alan Bayrak, duygularını kelimelerle ifade etmese de gözleri yaşlarla doldu, boğazı düğümlendi. Bayrak, heyecanlanırken odaya sessizlik hâkimdi. Odadaki tek ses, yapay kalp cihazının kontrol ünitesinden gelen, tekno ritimlerini andıran kalbin atım sesiydi.
“Nasıl bir duygu bu?” diye sormamız üzerine, “Tarif edilecek, anlatılacak gibi değil” diyebildi ancak. Bayrak’ın kutu içindeki kalbiyle vedalaşması hiç kolay olmadı. Dile kolay 46 yılın acısıyla tatlısıyla her türlü öyküsünü taşıyan kalbi elindeydi artık. Uzun bir süre elindeki kalbini sıkıca tutup uzun uzun baktı, daha sonra ağabeyine uzatabildi.

“En çok hamamı özleyeceğim”
Ailece hamam işlettiklerini ve 6 hamamlarını olduğunu anlatan Bayrak, “Yapay kalbin kontrol ünitesinin sesine alıştım artık, ninni gibi geliyor. Ama yapamayacağım şeylerden biri hamama girememek olacak. Ona üzülüyorum” diyor.
Kalp nakli beklemeden önce organ bağışına karşı olduğunu söyleyen Ömer Bayrak, “Tabii şimdi tüm düşüncelerim değişti. İşe yarayan organlarımı bağışlamak istiyorum” diye konuşuyor.

 

 

Dünyada 5. olacağız
Prof. Süha Küçükaksu, Ömer Bayrak’ı önümüzdeki günlerde taburcu etmeleri halinde dünyada bu şekilde total yapay kalple hastayı evine gönderen beşinci ülke olacağımızı belirtti. Türkiye’de organ naklinin çok az yapılabildiğini hatırlatan Küçükaksu, “Gönlümüz SGK’nın bu sistemleri ödemesinden yana” diyerek şunları söyledi: “Kalp nakli bekleyen hasta sayısı giderek artıyor. Bekleme listesinde 500 kadar hasta var. Yılda en az 300-400 nakil yapmamız lazım ama 70-80 tane yapılabiliyor. Son dönemde SGK da bu tip yardımcı sistemlerin ödenmesi konusunda olumlu adımlar attı.” Cihazın fiyatı 150-200 bin dolar arasında değişiyor.
 

 

Total yapay kalp nasıl takılıyor?
Total yapay kalp uygulamasında hastanın kalbi çıkarılıyor. Daha sonra sağ-sol kalp protezinden oluşan total yapay kalp, kalbin yerine takılıyor. Yapay kalbin vücudun dışında, hastanın sırt veya bel çantasında taşıyacağı otomatik kontrol ünitesi bulunuyor. Ev tipi kullanılanına “freedom driver” (özgürlük sürücüsü) çantası adı veriliyor.