400 ÇİFTTEN FAZLA AYAKKABISI VAR
Marka Konferansı için İstanbul"a gelen ayakkabı tasarımcısı Christian Louboutin kendisinin de 400 çifti aşkın ayakkabısı olduğunu itiraf etti.

KIRMIZI tabanlı ayakkabılarıyla erkeklere yeşil ışık yaktığına inanılan ayakkabıların tasarımcısı Fransız Christian Louboutin"le röportajıma ayakkabı kutusunda bademezmesi götürüyorum. Böylece o muhteşem ayakkabılar için ona küçük bir teşekkür ediyorum. Ayakkabı tasarımına olan aşkı küçük yaşta başlayan Louboutin, annesi ve 4 kız kardeşiyle büyüdüğü için kadınların dilinden anladığını dile getiriyor. 18 yaşından itibaren Charles Jordan, Yves Saint Lauren ve Roger Vivien gibi tasarımcılarla çalışan Louboutin, kadınların tutku duyduğu ayakkabılar yapmaya 1991"de Paris"te ilk butiğini açarak başladı. İki ayakkabı tutkunu bir araya gelince sohbetimiz ayakkabıları aştı; konferans saati gelince de uyarıldık... İşte sohbetimiz...

Ayakkabılarınız çok seksi ama "basit" değil. İnce olan bu sınırı; seksiliği klas bir şekilde vermeyi nasıl koruyabiliyorsunuz?
Sanırımbu benim geçmişimden kaynaklanıyor. Klas bir şekilde seksilik Paris"in DNA"sında var. Her şey seksilikle bitmiyor. O zaman seksi basit olabiliyor işte. Kimi elegan kadınlar mağazaya geldiğinde ve ayakkabılarımı denediklerinde seksiliği buluyor ya da seksi bir kadın gelip klas gördüğü için o ayakkabıya sahip olmak istiyor. Bence her kadın içinde olmayanı o tasarımda görmek istiyor. Ayakkabının sadece şık olması sıkıcı olabilir, o yüzden biraz seksilik katmak lazım.

Her kadın ayakkabınızı taşıyabiliyormu ya da hak
ediyormu?
Buna ben karar veremem. Eğer kadın o gün kendini seksi, baştan çıkarıcı görmek istiyorsa neden giymesin? Bunun için hep yüksek ökçe de gerekmez.

Bir kadın düz ayakkabılarla da seksi görünebilirmi?
Kesinlikle. Seksilik kadının içinde, davranışlarında vardır.

Tasarımınızı birinde görüp üzüldüğünüz, "Keşke
giymeseydi" dediğiniz olmuyormu?
Eğer o ayakkabıyı giymek isteyip içinde kendini iyi
hissettiyse bırakın giysin ve mutlu olsun. Tabii ki bazı modeller ayak ve bacak şekliyle de alakalı. Ama güvenle giymek isteyeni de durduramazsınız.

Ayakkabılarınızda kalıp, tasarım, kesimo kadar dikkatli planlanmış ki başka hiçbir marka popülaritenizi yakalayamıyor. Ameliyat yapan bir doktor gibisiniz...
Çok güzel ifade ettiniz. Doktor gibi dikkatle ve titizlikle çalışıyorum. Önce iskelet denen topuk ve tabanı oturtmaya çalışıyor sonra üzerindekim detaylara geçiyorum. Ayakkabı defalarca deneniyor. Doktor gibi düşünüyorum. Ayakkabılarım alışkanlık yaptığı için birçok hastam var, onları iyileştirmek lazım! Tabii meslek sırlarımı paylaşmadan.

Yüksek ökçeli ayakkabılarınız da çok rahat. Hiç denedinizmi?

Evet denedim 12 santimetre topuklu bir modelimdi ancak küçük bir numaraydı. “Çok rahat” diyemeyeceğim.


Teneke içecek kutularından ayakkabılarına topuk yapacak

İlk karşılaştığı kişinin önce yüzüne bakıyor ve nasıl bir ayakkabı giydiğini hayal etmeye çalışıyor. Ve yüzde 90"ında tahminleri doğru çıkıyor.

Peyzaj tasarımına çok meraklı. Şimdi Portekiz"de aldığı arazisinin bahçesini tasarlıyor.

Teneke içecek kutularını geri dönüşüm yoluyla kullandığını ve yakında bunları ayakkabı topuklarında göreceğimizi söylüyor.

400 çifti aşkın ayakkabısı var. Hatta kutuyu açıp “Bunu ne zaman almışım” dediği de oluyor.

Çocukluğunda çok kötü bir öğrenciymiş; “Ne olacaksın?” diye sorduklarında yanıtı bilmediği için “Ayakkabı çizeceğim” der ama para kazanmayı düşünmezmiş.

Yakında Christian Louboutin hakkında bir single çıkıyor; ortak bir proje olduğu ipucunu veriyor.

Markalar için ayakkabı tasarlamak gibi ortak projelere sıcak bakmıyor. Çünkü tasarımlarının kalitesiz yapılmış olmasına dayanamıyor. H2