18 Aralık"ta yapılacak CHP Olağanüstü Kurultayı öncesinde Kılıçdaroğlu ile görüşen Baykal"ın; “Ben olmadan Sav"ı tasfiye edemezsin!..

PM"de 40 üye ver, Sav"ı silelim” dediği, bunu çok bulan Kılıçdaroğlu"nun ise 20 üyelik önerdiği öğrenildi.

CHP"de kurultay öncesinde taraflar arasında oldukça detaylı pazarlık görüşmesinin sürdüğü ve tarafların her an değişen dengelere göre birbirleriyle ittifak arayışlarını yokladıkları bildiriliyor. Kurultaya giden CHP"de Parti Meclisi için taraflar arasında kıyasıya pazarlık yapılıyor.

Kılıçdaroğlu, Baykal ve Önder Sav ekibi olarak üçe bölünmüş durumdaki partide son dakikaya kadar bu pazarlıkların sürmesi beklenirken, her an değişebilen dengelere göre ilginç ittifaklar da gündemde. Kamuoyu önünde “çarşaf liste mi blok liste mi” tartışmaları yapılırken, asıl pazarlıklar doğrudan doğruya tarafların PM"de temsil edilecekleri sandalye sayıları üzerinde oluyor.

40 SANDALYE KARŞILIĞINDA “SAV"I SİLME” ÖNERİSİ

Parti Meclisi"nde 40 sandalye isteyen Deniz Baykal"ın Kılıçdaroğlu"na “Önder Sav ve ekibini benim desteğim olmadan PM"den tasfiye edemezsin” dediği öğrenildi. 40 rakamını çok bulan Kılıçdaroğlu ise Baykal"a 20 sandalye önerdi. Baykal da görüşme sonrasında “çatışma” ihtimaline vurgu yaparak, üstü örtülü tehditte bulundu. Baykal"ın bu sert tutumuna rağmen Önder Sav"ın ihtiyatlı açıklamalar yapması, “Sav"ın Baykal"a karşı Kılıçdaroğlu ile ittifak kapısını açık tutması” olarak değerlendirildi.

KILIÇDAROĞLU BAYKAL-SAV İTTİFAKINDAN ÇEKİNİYOR

Öte yandan Kılıçdaroğlu"nun her iki isimden gelen önerileri de kabul etmemesi durumunda bu sefer Baykal ile Sav"ın ortak hareket etmesine kesin gözüyle bakılıyor. Kılıçdaroğlu"nun ise bunu göze alamadığı ve bu iki isimden birini yanına çekmeyi istediği, ancak Gürsel Tekin ve adamlarının “kesin netice almak için” hem Baykal"a, hem Sav"a aynı anda cephe alınması yönünde bastırdıkları kaydedildi.

Şu anda birbirine muhalif üç grup olarak hareket eden taraflardan ikisinin arasında anlaşması halinde, tek başına kalacak olan tarafın kurultay salonunu savaş alanına dönüştürmesinden endişe ediliyor.

BAYKAL, RAPORLAR KONUSUNDA ISRARCI

CHP"nin eski Genel Başkanı Deniz Baykal"ın kurultay öncesinde oldukça hareketli olduğu ve bu konuda tam mesai harcayarak, Parti Meclisi"nin oluşumunda gücünü korumayı istediği gözleniyor. Baykal bu yüzden kurultayda tüzük tartışmasını da başlatacak. Bunun için eski kurultay yürürlükten kalkmış olmasına rağmen o tüzüğe göre yapılmış olan harcama ve faaliyet raporlarının kurultayda gündeme getirilip okunması, incelenmesi ve delegenin onayına sunulmasında ısrar edeceği kaydedildi. Baykal bu öneriyi Kılıçdaroğlu ile yaptığı görüşmede de gündeme getirmiş ve bu konu üzerinde özellikle durmuştu. Baykal"ın PM"de 40 sandalye hedefine ulaşamaması halinde kurultay gündemini hukuki tartışmalarla kilitlemeyi amaçladığı belirtildi.

YÜKSEK DİSİPLİN KURULU"NDA ÖNDER SAV AĞIRLIĞI

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu"nun Parti Meclisi"nden çok, Önder Sav"a çok yakın kişilerden oluşan Yüksek Disiplin Kurulu"nu daha fazla önemsediği ve buradaki tabloyu kendi lehine değiştirebilmek için çalışma yaptığı bildiriliyor.

CHP"den gayri ciddilik

CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk"ün, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan"a yönelttiği gayri ciddi sorusu TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin tarafından geri gönderildi. CHP'li Öztürk, Başbakan"a, “Kim kapak, kim tencere, kim kargadır” diye sormuştu. TBMM Başkanı, “İlgili önergeniz, İçtüzüğün 96. maddesinde belirtilen nitelikleri taşımadığından önergeniz işleme konulmamış ve ilişikte iade edilmiştir” dedi.