CSKA Moskova yenilgisiyle Avrupa kupalarına bu sezon veda eden Beşiktaş, Şampiyonlar Ligi geliriyle kasasını doldurdu. Avrupa Şampiyonlar Ligi'nde B Grubu'nu 4. ve son sırada tamamlayan siyah-beyazlı ekibin tek tesellisi, UEFA'dan elde ettiği 18,3 milyon euroluk (yaklaşık 40 milyon TL) geliri oldu. Şampiyonlar Ligi'ne katılım payı ve maç primi olarak 7 milyon 100 bin Euro kazanan Beşiktaş, Sivasspor'un gruplara kalamamasıyla Türkiye'nin payına düşen 10 milyon Euro yayın havuzu gelirinin tamamına sahip oldu. Siyah-beyazlılar grupta topladığı 4 puan karşılığı olarak da 1 milyon 200 bin Euro kazandı ve böylece Devler Ligi'nden bu sezon toplamda 18 milyon 300 bin Euro gelirin sahibi oldu. UEFA, zamlanan rakamlarla beraber Şampiyonlar Ligi'nde kulüplere bu sezonki galibiyetlerinde 800 bin, beraberliklerinde ise 400 bin Euro ödüyor.

AVRUPA LİGİ PRESTİJ

Beşiktaş Asbaşkanı Ertunç Soğancıoğlu, “Avrupa Ligi hedefi olmazsa olmazlarımızdan biri değildi” dedi. UEFA Avrupa Ligi'nin kendileri açısından maddiyattan çok prestij anlamını taşıdığını belirten Soğancıoğlu, “4 puan kazanıp, kasamıza pazarlama gelirleri dahil 20 milyon euroya yakın para girdi. Ama Avrupa Ligi'nde takımlar çok kazanmıyor. Buna seyahat masrafları ve ekstra giderler eklenince maddi açıdan katkısı olan bir organizasyon değil. Mağlubiyet hem veda maçına yakışmadı hem de beraberlikteki 400 bin eurodan olduk. Eğer Şampiyonlar Ligi grup kuralarında 4. torbadan Wolfsburg yerine başka takım çıksaydı 2. tura çıkabilirdik” diye konuştu. UEFA Avrupa Ligi'ne katılım payı olarak kulüplere 600 bin euro veriliyor. Galibiyete 120 bin, beraberliğe 60 bin ve 50 bin euro da maç primi veriliyor.

UEFA'nın yorumu: Dramatik galibiyet

Beşiktaş'ın CSKA Moskova'ya 2-1 yenilidği maç UEFA'nın resmi internet sitesinde “CSKA uzun bekleyişi kutlayarak bitirdi” başlığıyla yer buldu. Sitedeki açıklamada, “CSKA Moskova, Wolfsburg'un da kaybetmesiyle Şampiyonlar Ligi'ndeki 5. denemesinde son 16'ya ilk kez Beşiktaş deplasmanında kazanılan dramatik galibiyetle kaldı” denildi. Alman basını da maçla ilgili haberleri şu başlıklarla okuyucularına bildirdi; Bild: Çok yazık, Kicker: Beşiktaş'ın gücü yetmedi, Sport Bild: Beşiktaş'a acı veren mağlubiyet. SAT1: Beşiktaş boğazda battı. ZDF: Beşiktaş son saniyede yıkıldı./yeni şafak