Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, yaptığı açıklamada, EXPO Antalya'ya hazırlık çalışmaları kapsamında Ekonomi Bakanlığı'nın desteğiyle Mersin Ticaret Odası işbirliğinde Akdeniz bölgesindeki ürün çeşitlerinin geliştirilmesi, ihracat alanlarının artırılması amacıyla proje hazırladıklarını söyledi.

Çalışmalarına başladıkları projenin 36 ayı kapsadığını dile getiren Bağdatlıoğlu, proje için 6'sı Antalya'dan, 10'u ise Adana ve Mersin'den olmak üzere 16 firma belirlediklerini kaydetti.

Firmaların EXPO 2016 sürecine hazırlık için Akdeniz bölgesindeki ürün çeşitliği ve ihracatı konusunda araştırma yapacaklarını anlatan Bağdatlıoğlu, firmaların İspanya, Hollanda, İtalya, Türkmenistan, Azerbaycan ve Irak ile ticari ilişkilere başlayacaklarını, bu firmalarla teknik ve uygulamalı fikir alışverişinde bulunacaklarını bildirdi.

Ürün çeşitliliği ile ilgili bugünden bir çalışma yapılmadığı takdirde 2016 yılında Türkiye'nin talep edilen bitki türlerini ithal eder duruma gelebileceğine işaret eden Bağdatlıoğlu, ''Şimdiden ürün çeşitliliğimizi belirlemeliyiz, hangi türlerin bu bölgede var olduğunu görmeliyiz ve buna göre de ihracatımızı geliştirmeliyiz'' dedi.

Sektörde çalışanların seraların olduğu bölgelerde kurulu evlerde ikamet ettiğini, ne ev kirası, ne de elektrik ve su parası ödemek durumunda olmadıklarını belirten Osman Bağdatlıoğlu, 3 kişilik bir ailenin ortalama kazancının yıllık 40 bin lira olduğunu vurguladı. Buna rağmen vasıfsız işçi bulmakta zorlandıklarını belirten Bağdatlıoğlu, bu sorunun temel nedeninin devletin yeşil kart uygulaması olduğunu, yeşil kartını kaybetmek istemeyenlerin bu işe yanaşmadığına dikkati çekti.

EXPO 2016'yı sadece Antalya'ya değil, Türkiye geneline yaymaya çalıştıklarını dile getiren Bağdatlıoğlu, Hollanda'nın Venlo şehrinde kurulan Türk Bahçesi ile ilgili çalışmaların da devam ettiğini kaydetti.