Ogün Samast, Hrant Dink’i öldürmekten 22 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırıldı. Cinayetle ilgili bu davadan 11 yıl hapis yatacağı tahmin ediliyor. Dink ailesi ve avukatları önemli olanın cinayetin arkasındaki karanlık bağlantıların çözüleceği ana dava olduğunu söylediler. Cuma günü azmettiriciler Yasin Hayal ve Erhan Tuncel’in de yargılandığı davanın duruşması var. Samast’ın ceza almasına karşın karanlıktaki bazı konular şöyle: 
 
Kayıp kayıtlar 
Polis, Dink’in öldürüldüğü AGOS gazetesinin yanındaki Akbank şubesinin kamera görüntülerinin sadece 12.48’den sonra olan kayıtlarını aldı. Öğleden önceki kayıtlar silindi ve içerikleri bilinmiyor. Cinayetin ardından Samast kaçarken onu izleyen ve uzaklaştığını gördükten sonra, sokağın köşesindeki inşaata girip kaybolan şüpheli iki kişinin kimliği belirlenmedi. Kamera kayıtlarında cinayet yerinde Dink öldürüldükten sonra ve önce cep telefonuyla konuşurken görülen şahıs bir sır olarak kaldı. 
Samast cezaevine konulurken çakmak cebinde sim kart bulundu. Cinayetten sonra cep telefonuyla görüştüğünü söyleyen tanıklar da vardı. Ama telefon ve görüşme kayıtları aydınlatılamadı. 
 
Hayal’in cinayet silahını nasıl temin ettiği bilinmiyor. Yasin Hayal silahı Pelitli’den tanıdığı deniz kazasında ölen kişiden aldığını iddia etmiş, ancak daha sonra bunun doğru olmadığını, o kişinin ölümünden çok sonra silah aradığını tanıklar anlattı. Bazı tanıkların, Yasin Hayal ve Erhan Tuncel’in cinayetten önce Trabzon’da görüştüğünü söylediği ‘karanlık adamlar’ın kimliği aydınlatılamadı. Samast cinayetten kısa süre önce Pelitli’de bir arkadaşına İstanbul’dan gelen bir ekiple toplantı yaptıklarını, cinayeti kabul edince bu kişilerin alkışladığını anlatmıştı. Ancak Samast mahkemede bunu kabul etmedi. 
 
Samast yakalandığı Samsun’a onu öldürmek için bazı ekiplerin geldiğini, ancak yakalanınca kurtulduğunu ifadesinde anlattı. Peşindeki kişilerin kimliğini vermedi. Olay yerine çok yakın bir İnternet kafede birileriyle chat’leşmişti. Bilgisayar kayıtları bulunamadı. 
Cinayetten yıllar sonra Yasin Hayal’in ağabeyinin cep telefonunun cinayet günü İstanbul’dan sinyal verdiğini Dink ailesi tespit etti. Hayal de davanın sanığı oldu. 
 
Sadece üç tutuklu kaldı 
Dink cinayetinde 20 sanık var. Sadece Ogün Samast, azmettirciler Yasin Hayal ve Erhan Tuncel tutuklu. Cinayetin ortaya çıkan bazı aktörleri şöyle: 
 
Erhan Tuncel: Polis muhbiri. Dink cinayetinin azmettiricisi ve planlayıcısı olmakla suçlanıyor. Ağırlaştırılmış müebbet hapsi isteniyor. TUTUKLU. 
Yasin Hayal: Cinayeti planladı ve Samast’ı azmettirdi. Ağırlaştırılmış müebbet hapsi isteniyor. TUTUKLU. 
Osman Hayal: Cinayete iştirakten müebbet hapsi isteniyor. 
Mustafa Öztürk: Trabzon Alperen Ocakları Başkanı’ydı. ‘Örgüt üyesi ve cinayete yardım’dan 35 yıl hapsi isteniyor. TUTUKSUZ. 
Abidin Yavuz: Samast’tan önce tetikçi seçilmişti. 35 yıl hapsi isteniyor. TUTUKSUZ. 
Ersin Yolcu: Samast’ı, Dink’i öldürmek için gittiği İstanbul’a uğurladı. 35 yıl hapsi isteniyor. TUTUKSUZ. 
Ahmet İskender: Cinayet sırasında telefonu kullanıldı. Cinayet öncesi silahı sakladı. 35 yıl hapsi isteniyor. 
 
Örgüt üyeliğinden 18 yıl hapsi isteniyor 
İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi Ogün Samast’ın terör örgütü üyeliği suçuna ilişkin dosyasını ‘tasarlayarak adam öldürmek’ dava dosyasından ayırdı. Samast önceki gün tasarlayarak adam öldürme ve ruhsatsız silah bulundurmadan 22 yıl 10 ay hapis cezası aldı. Terör örgütüne üye olmak suçundan 8 ile 16 yıl arasında hapis cezası istemiyle 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanmaya devam edecek. Dink ailesinin avukatı Fethiye Çetin, Samast’ın örgüt üyeliği suçlamasından yargılandığı davaya yeni bir savcı atandığını belirterek “Savcı Ergenekon, Poyrazköy ve Balyoz sanıkları arasında irtibat olup olmadığını sormak için mahkemeye yazı yazdı. Cevap henüz gelmedi” dedi. Çetin sözlerini “Adalet yerini bulmamıştır. Dink cinayetinin arkasındaki gücün tümüyle ortaya çıkarılması lazım” diyerek tamamladı. 
 
Dink davası ‘devletin dokunulmazlığını’ kanıtladı 
19 Ocak 2007’den kısa süre sonra Türkiye, Hrant Dink’in ‘göz göre göre’ öldürüldüğü gerçeğiyle yüzleşti. Cinayetin bütün aşamalarından devletin haberi vardı. Polis, Dink’in nasıl öldürüleceğini biliyordu. Jandarma istihbaratı da cinayet hazırlıkları konusunda istihbarata sahipti. Ama çoğu yargılanmadı bile. 
 
Trabzon polisi biliyordu 
Polis muhbiri ve cinayetin sanığı Erhan Tuncel, 17 kez Dink cinayeti planları konusunda Trabzon Emniyeti’ne bilgi verdi. Reşat Altay’ın başında olduğu Trabzon polisi, Dink’in nerede ve nasıl öldürüleceğine kadar bütün detayları biliyordu. Ancak cinayeti önlemek için harekete geçmediler. Trabzon polisindeki sorumlulara yargılanma izni çıkmadı. Cinayetten sonra görevden alınan Altay çeşitli illere vali olarak atandı. 
 
Basit bir ihmal cezası 
Yasin Hayal’in eniştesi Coşkun İğci jandarmaya cinayetten altı ay önce Dink’in öldürüleceğini söylemişti. Bu sırada Hayal eniştesinden kendisine silah bulmasını istemişti. İğci’ye Hayal’i oyalamasını ve daha sonra silah için aldığı parayı iade etmesini isteyen jandarma hiçbir önlem almadı. Trabzon İl Jandarma Komutanı Ali Öz ve diğer askerler sadece görevi ihmalden yargılandı. Öz ile 5 asker 4-6 ay hapis cezası aldı. 
 
Geri dönüş yolunda 
Trabzon Emniyeti Dink cinayeti istihbaratlarını Ramazan Akyürek’in başında olduğu Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı’na gönderdi. Yasin Hayal’in cinayetten sonra İstanbul Sarıgazi’de bir fırında saklanacağı anlatılan evrak sadece İstanbul’a gönderildi. Burası da hiçbir önlem almadı. Akyürek yargılanmadı ama yıllar sonra görevinden alındı. Mahkeme kararıyla dönüş yolu açıldı. 
 
Dört yıl sonra yargı izni 
İstihbarat Daire Başkanlığı’ndan İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne gönderilen evrak, dikkate alınmadı. İstanbul polisi, Yasin Hayal’in saklanacağı söylenen fırını bile araştırmadı. Dink uyarılmadı ve korunmadı. İstanbul polisine ilk soruşturma izni cinayetten dört yıl sonra Şubat 2011’de verildi. Dönemin valisi Muammer Güler ve Emniyet Mlüdürü Celalettin Cerrah’ın aralarında bulunduğu 28 polise yargı yolu açıldı. 
 
Bir yanıt 3.5 yılda geldi 
Öldürülmesinden kısa süre önce İstanbul Vali Yardımcısı Ergun Güngör Dink’i valiliğe çağırmış ve burada iki MİT görevlisince dikkatli olması söylenmişti. Dink bunu tehdit olarak algıladığını yakınlarıyla paylaşmıştı. Dava sürecinde 3.5 yıl süren uğraşlar sonucunda valilikteki iki kişinin elemanı olduğunu MİT açıkladı. Türkiye’nin istihbarat kuruluşu ayrıca suikast hazırladıklarından haberinin olmadığını bildirdi. 
 
Samsun polisi poz verdi 
Ogün Samast’ın yakalandığı Samsun’da polis ve jandarmalar katil zanlısıyla kol kola fotoğraflar çektirdi. Samast’ın ‘kahramanlık pozu’ gazetelere verildi. Bu görüntülerin basına sızmasının ardından soruşturma talepleri hep geri çevrildi. Sadece görüntüleri gazetecilere verdiği öne sürülen bir polis ile Samast’ı nezarethaneye koymayan Terör Şube Müdür Yardımcısı hakkında dava açıldı. İSTANBUL-RADİKAL