Kuşadası Restoran, Bar ve Lokanta İşletmecileri Derneği tarafından düzenlenen toplantıya aralarında Kuşadası Kaymakamı Mustafa Esen, Kuşadası Belediye Başkanı M. Esat Altungün, Kuşadası Emniyet Müdürü Şenol Zeybek, Kuşadası Ticaret Odası Başkan Vekili ve Kuyumcular Derneği Başkanı Bülent Bakyaz ve Kuşadası Esnaf Odası Başkanı Halit Şakar ile derneğe üye çok sayıda restoran, bar ve lokanta işletmecisi katıldı.
Kuşadası Belediyesi Düğün Salonu"nda gerçekleştirilen toplantıda, Kaymakam Esen, Belediye Başkanı Altungün ve Emniyet Müdürü Zeybek, hem dernek yöneticilerinin hem de bar ve restoran işletmecisi esnafın sorunlarını dinledi.
Toplantıda konuşan Kuşadası Kaymakamı Mustafa Esen, esnafın mutlaka bilinçlenmesi gerektiğini belirterek, “Yoğun şikayetlere yol açan davranış ve uygulamalar sonucu esnafımız kendi kendine zarar verir noktaya geldi. Kuşadası hepimiz ancak belirli kurallar ve bu kurallara uymak zorundayız. Kurallara uyulmadığı sürece hiç kimsenin kazanması söz konusu değil. Günlük ve anlık çıkarlarımızı değil, uzun vadeli çıkarlarımızı koruyalım. Bu da ancak konulan kurallara uymakla olur” dedi.
Kuşadası Belediye Başkanı M. Esat Altungün ise, seçimlerin turizm sezonunun hemen başına denk geldiğini belirterek, “Seçimlerin ardından turizm sezonu başladı. Göreve yeni gelen bir yönetimiz. Bu nedenle turizm sezonuyla ilgili bir hazırlık dönemi geçiremedik. Esnafa her konuda yardımcı olmaya çalışıyoruz, ancak aynı oranda da esnafın yardımcı olması lazım. Bu yıldan 2010 yılının hazırlıklarına başladık. Çok önemli kararlar alıyoruz. 2010 yılında hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Bu nedenle tüm esnafımızın özeleştiri yaparak, kendine çeki düzen vermesi gerekiyor” diye konuştu.
Toplantıda söz alan restoran, bar ve lokanta işletmecisi esnaflar ise, kötü bir turizm sezonu yaşandığını belirterek, “Kuralla biz de uymak istiyoruz. Ancak, sezon çok kötü geçiyor. Bunun yanında her şey dahil sistemi esnafa büyük zarar veriyor. Bunun yanında bazı arkadaşlarımız acentelerle anlaşarak turistleri çarşıda rahat bırakmıyorlar” diye konuştular.
Toplantının son bölümünde Kuşadası Restoran, Bar ve Lokanta İşletmecileri Derneği Başkanı Ümit Yaman, 4 maddelik bir taahhütnameyi okudu ve esnafın imzasına açtı. Kaymakam, Belediye Başkanı ve Emniyet Müdürü"ne “ uyulması gereken kurallar “ konusunda “söz” anlamı taşıyan 4 maddelik esnaf taahhütnamesi şöyle:
“ Yollarda, plajlarda,duraklarda, halka açık tüm alanlarda turistleri durdurarak işyerlerinin kartını vermeyeceğim, verdirtmeyeceğim; motorlarla turistleri durdurup rahatsız etmeyeceğim. İşyerimin önünden geçen turistlerin önüne geçerek, zorla durdurup, işyerime yönlendirmeyeceğim; sadece menüye bakan turistleri rahatsız etmeden yardımcı olacağım. İşyerimin ve işgaliye alanlarının dışında oturmayacağım, yolda durup turistlere sözlü müdahalede bulunmayacağım, sadece müşteriyi karşılarken ve uğurlarken örf ve adetlerimize uygun olarak işyerimizin önüne kadar misafirlerimize eşlik edeceğime. İşyerimden çevreyi rahatsız edecek şekilde yüksek sesle müzik yayını yapmayacağıma, ruhsatımda açılış, kapanış saatlerine uyacağım”