Domuz gribinden ölümlerin en çok görüldüğü il 30 ile Ankara... İstanbul"da ise 25 kişi domuz gribinden hayatını kaybetti

Domuz gribinden hayatını kaybedenlerin sayısı 4 günde 34 kişi daha artarak 195"e yükseldi. Sağlık Bakanlığı perşembe günü yaptığı açıklamada, domuz gribinden ölenlerin sayısının 3 günde 49 kişi artarak 161"e yükseldiğini bildirdi. Bu açıklamanın üzerinden geçen dört günde domuz gribi nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı ise 34 oldu. Hastalık sonucu meydana gelen ölümlerin artış hızında, 4 günlük bayram sürecinde bir gerileme yaşandı.

En etkili yol aşılanmak
Sağlık Bakanlığı"ndan yapılan açıklamada, vefat edenlerin 69"unun (yüzde 35) 50 yaş altında ve daha önce sağlıklı olduğu bilinen kişiler olduğuna da dikkat çekildi. Bu durumu dikkate alan Pandemik Yürütme Kurulu"nun, 50 yaşına kadar olan vatandaşların da bir kronik hastalığı bulunmasa bile aşılanabilmelerine karar verdiği hatırlatılan açıklamada, hastalıktan korunmanın en etkili yolunun aşılanmak olduğu vurgulandı.
Domuz gribinden hastanelerde yatan 287 kişiden 94"ünün tedavisinin yoğun bakımda sürdürüldüğünü, 38 hastanın solunum destek cihazına bağlı olarak takip edildiği belirtildi.
Bakanlık 4 gün önce hastanelerde yatan hasta sayısının 243, yoğun bakımdaki hasta sayısının 70, solunum destek cihazına bağlı olanların sayısının da 32 olduğunu duyurmuştu.

Artık grip aşısı da H1N1 içerecek
Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, “İlerleyen yıllarda mevsimsel grip olan "H3N2" yerine "H1N1" virüsü kendini gösterecek. Bu nedenle, bundan sonra mevsimsel grip aşılarının içeriğinde H1N1 de olacak” dedi. Aşılarda asıl yan etkiyi antijenin oluşturduğunu ifade eden Ceyhan, “H1N1"e bağlı ölüm riski şu an için binde 1"dir. Tartışılan skuarene bağlı yan etki olasılığı ise yüz binde 0.3"tür” diye konuştu. Pandemik A salgınının, “Türkiye"de beklenenden daha erken başladığını”, bunun da endişe verici olabileceğini ifade eden Ceyhan, Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu"nca belirtilen risk altındaki kişilerin aşı yaptırması gerektiğini, aşıya yönelik eleştirilerin gerçeği yansıtmadığını söyledi.

Ucuz aşı alındığı iddiasının gerçek dışı olduğunu ifade eden Ceyhan, “Adjuvanlı ve adjuvansız aşı arasında ciddi para farkı bulunmadığını belirten Ceyhan, adjuvansız aşının sadece 70 sent daha pahalı olduğunu kaydetti.

"Hastalık şubatta pik yapacak"
Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi ve Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlığı Derneği Başkanı Prof. Dr. Gaye Usluer, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre dünyada bugüne kadar 7 bin kişinin domuz gribinden öldüğünü söyledi. “27 Ekim"de bu hastalıktan dolayı ölen 2 kişiyken kasımın sonunda olgu sayısının arttığına tanık oluyoruz” diyen Usluer şöyle devam etti: “Bu henüz pandemik grip için pik denilecek bir dönem değil. Şubat ayında hastalığın pik yapacağını düşünüyoruz. Şubat ayında en yüksek sayıya ulaşan vaka sayısının nisan ayı sonuna kadar en az seviyeye ineceğini tahmin ediyoruz.”
Prof. Usluer, korunmada en etkili silahın aşılama olduğunu belirterek, “Özellikle ailelerin duyarlılığı çok önemli. Öğretmenlerin velilere ve çocuklara aşının yararları konusunda gerekli bilgileri vermeleri gerekir” dedi.

40 ilde can aldı
Açıklamada yer verilen haritaya göre, domuz gribinden ölen toplam 195 kişinin illere göre dağılımı şöyle:
* Ankara: 30
* İstanbul: 25
* Konya: 23
* Adana: 12
* Diyarbakır: 10
* Gaziantep, Şanlıurfa: 9"ar
* Kayseri: 8
* Van: 7
* Bursa: 6
* Sivas: 5
* Samsun: 4
* Hatay, Elazığ, Malatya, Kahramanmaraş: 3"er
* Kocaeli, Manisa, İzmir, Denizli, Antalya, Isparta, Eskişehir, Karabük, Mersin, Niğde, Batman: 2"şer
* Edirne, Tekirdağ, Adapazarı, Kütahya, Aydın, Kastamonu, Çorum, Kırıkkale, Kırşehir, Osmaniye, Mardin, Siirt, Bingöl: 1"er