Thalassemi Dayanışma Derneği (TADAD) Genel Başkanı Dr. Duru Malyalı, Türkiye'de kayıtlı 4 bin talasemi taşıyıcısı bulunduğunu ifade etti.

Malyalı, Hatay'da İl Sağlık Müdürlüğü salonunda düzenlenen bilgilendirme toplantısında, talaseminin kalıtsal bir hastalık olduğunu, bu nedenle evlenecek çiftlerin mutlaka kan testi yaptırarak, bu hastalığı taşıyıp taşımadıklarını tespit ettirmeleri gerektiğini söyledi.

Hatay'da bin 500, Türkiye'de ise 4 bin kayıtlı talasemi taşıyıcısı bulunduğuna dikkati çeken Malyalı, Türkiye'de ilk kez evlilik öncesi Talasemi Tanı Merkezi'nin Hatay'da kurulduğunu belirterek, ''Lütfen buna sahip çıkın. Bununla ilgili ilk yasal düzenleme 1994 yılında Hatay'da yapıldı. Artık evlenecek çiftlerde talasemi yönünden taşıyıcılık testi yapılması zorunluluğu bulunuyor. İlinizde kurulan tanı merkezinize sahip çıkın. Bu sayede evlenecek çiftlerde taşıyıcıları saptayarak, bilgilendirirsek, sağlıklı çocuk sahibi olabilirler'' dedi.

Malyalı, talaseminin dünyada, Türkiye'nin de içinde bulunduğu bir kuşak üzerinde görüldüğünü belirterek, TADAD'ın bu hastalıkla savaşmak, aileleri bu konuda bilinçlendirip, hastalığın yayılmasını engellemek amacıyla kurulduğunu vurguladı.

Anne ve babadan sadece bir tanesinin taşıyıcı ise doğacak çocuk için problem yaşanmadığını ifade eden Malyalı, ''Fakat anne ve babanın her ikisi de taşıyıcı olma özelliğine sahipse çocuğun hasta olma riski var. Bu durumda anne ve babalara büyük görev düşüyor. Evlilik öncesi kadın-erkek her iki tarafın da talasemi hakkında bilgilenmesi ve taşıyıcılık testi yaptırması gerekiyor'' diye konuştu.

Toplantıya, TADAD Hatay Şube Başkanı Burhan Kerimoğlu, Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Tıp Fakültesi öğretim üyeleri, il sağlık müdürlüğü şube müdürleri, talasemili hastalar ve aileleri katıldı.