4,5 milyon İngiliz'in bugün hala geçen Noelden kalma kredi kartı borçlarını ödeyebilmek için mücadele verdikleri bildirildi.

4,5 milyon kişinin, her 10 İngiliz'den birine tekabül ettiğine işaret eden uzmanlar, yeni bir Noele yaklaşılırken, toplumun yüzde 10'unu oluşturan kişilerin alış-veriş yapabilme noktasında bulunmadıklarına dikkat çekti. İstatistikler, bu yıl bir yıl öncesine göre 25-34 yaş grubundaki 250 bin daha fazla kişinin, hala geçen yıldan kalan borçlarını ödemeye çalıştıklarını ortaya koydu.

Bu kişilerin alış-veriş çılgınlığını sürdürmesi halinde, yeni yılda büyük bir sıkıntıyla karşı karşıya kalacaklarına da işaret eden uzmanlar, ekonomik krizin aile bütçelerini zaten sınırlarına kadar zorlamakta olduğunu hatırlattı.

Bu hafta pek çok mağazanın fiyatlarını yarıya yarıya indirdiğini, ancak borçlulara yardımcı olmak ve onlara danışmanlık hizmeti vermek üzere kurulmuş kuruluşların bu durumdan büyük rahatsızlık duyduklarına dikkat çeken İngiliz basını ise “bu büyük indirimlerin zaten borçlu olan halkı daha büyük borç batağına çekmesinden endişe ediliyor” diye yazdı.

Yapılan istatistiki çalışmalar ise İngiltere'nin en büyük 100 mağazasından 80'inin daha önce hiç görülmemiş bir örneğe imza atıp Noel öncesinde indirime girdiklerini ortaya koydu.

İngiltere'nin en büyük süpermarket zincirlerinden Tesco'nun bu hafta ilan ettiği yüzde 50 oranındaki indirimle başı çektiğini belirten uzmanlar, mağazaların ucuzluk kampanyalarının önümüzdeki günlerde daha da artacağını tahmin ediyor.

MoneyExpert adlı internet üzerinden faaliyet gösteren finans şirketi uzmanlarından Sean Gardner, “Her geçen gün daha çok kişi, Noelin yükünü plastik kartların üstüne yıkmayı sürdürüyor. Herkes Noelin tadına varmak istiyor ve bunun için tek dayanakları kredi kartları. Ortada her geçen gün daha az nakit dönüyor ve insanlar hala geçen yıldan kalan borçlarıyla boğuşuyor” dedi.

İngiltere Merkez Bankası rakamları, İngiliz tüketicinin toplam kredi kartı borcunun 53,1 milyar sterlin olduğuna işaret ediyor.