Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında toplanan Yüksek Askeri Şura kararları açıklandı.
Genelkurmay Başkanlığı internet sitesinde yapılan açıklamaya göre, 38 personel TSK'dan ihraç edildi.
Yüksek Askeri Şura'nın ikinci dönem toplantısı sonucunda 7'si irticai faliyetlerden olmak üzere toplam 38 personelin Türk Silahlı Kuvvetler ile ilişkisi kesildi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılan Yüksek Askeri Şura'nın iki gün süren ikinci dönem toplantısının sonuçları açıklandı. Buna göre "Türk Silahlı Kuvvetlerinin temel yapısını ve disiplinini bozacak şekilde, uyuşturucu alışkanlığı veya ahlak dışı ilişkileri bulunan 31, irticai tutum ve davranışları tespit edilen 7 olmak üzere, toplam 38 personelin Türk Silahlı Kuvvetleri'nden ayırılmasına oy çokluğu" ile karar verildi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayladığı YAŞ kararının alındığı toplantılara ilişkin Genelkurmay Başkanlığı'nın yaptığı açıklama şöyle:

"Yüksek Askeri Şura Olağan Toplantısı, 29-30 Kasım 2007 tarihlerinde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında, Genelkurmay Başkanlığı Karargahında icra edilmiştir. Mevcut tehditler çerçevesinde, Türk Silahlı Kuvvetlerinin Harbe Hazırlık Durumunun gözden geçirildiği toplantıda; Türkiye Cumhuriyeti'nin güvenliğine yönelik:(1) Dış tehdit, (2) İç tehdit, (a) Bölücü tehdit,(b) İrticai tehdit, ortaya konulmuş; Türkiye'nin etki ve ilgi alanları dahilinde genel bir Politik Askeri Durum Değerlendirmesi yapılmış; Türk Silahlı Kuvvetlerinin Harbe Hazırlık Durumu ve kuvvet yapısı ihtiyaçları görüşülmüştür."

Ayrıca, Türk Silahlı Kuvvetlerinin temel yapısını ve disiplinini bozacak şekilde, uyuşturucu alışkanlığı veya ahlak dışı ilişkileri bulunan 31, irticai tutum ve davranışları tespit edilen 7 olmak üzere; toplam 38 personelin Türk Silahlı Kuvvetlerinden ayırılmasına oy çokluğu ile karar verilmiştir."

İHRAÇLAR OY ÇOKLUĞU İLE ALINDI

Genelkurmay Başkanlığı'nın açıklamasında ihraç kararlarının "oy çokluğu" ile alındığı ibaresi, Başbakan Erdoğan ile Milli Savunma Bakanı Gönül'ün ihraçlara şerh koyduğu biçiminde yorumladı.

GÜL ONAYLADI

Bu arada, Cumhurbaşkanı olarak ilk kez Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Yüksek Askeri Şura kararlarına imza attı. Gül, TSK'dan ihraçları da onaylamış oldu. Gül, Başbakanlığı sırasında katıldığı Yüksek Askeri Şura toplantısında, "yargı kararı açık olmadığı" gerekçesiyle ihraçlara şerh koymuştu.

Abdullah Gül, cumhurbaşkanlığına aday olduğu dönemde, Meclis"te yaptığı basın toplantısında YAŞ"ın ihraç kararlarına daha önce şerh koyduğu hatırlatılınca, “Amacımız devlet organlarının düzenli ve uyumlu çalışması. Devletin çok önemli görevlerini yürüttüm. Bundan dolayı devletin tüm organlarının, tüm kurumların hassasiyetini biliyorum. Kurumlar arasındaki uyumun sağlanması temel görevlerimden birisi olacaktır” demişti.

2007 DE 61 PERSONELE İHRAÇ

Bu arada Ağustos ayında yapılan Yüksek Askeri Şura kararıyla 10'u irticai faaliyetlerde bulundukları gerekçesiyle 13'ü de TSK'nın itibarını sarsacak şekilde disiplin bozucu davranışları gerekçe gösterilerek toplam 23 askerin ordu ile ilişiği kesilmişti. Böylece, 2007 yılı içerisinde 61 personelin TSK ile ilişkisi kesilmiş oldu.