Didim ilçesinde geçtiğimiz hafta yıkılan 38 gecekondunu yıkım kararıyla ilgili olarak Didim Belediyesinin ardından bir açıklama da Didim Kaymakamlığı ve İlçe Mal Müdürlüğünden geldi. Yıkım kararı ile ilgili yapılan yorumlara açıklama getiren Didim Kaymakamı Ali Katırcı “Vatandaşlarımızın kaçak ve izinsiz yapılara tenezzül etmemeleri ve kamu mallarına saygı göstermeleri en temel beklentimizdir”dedi.
Konuyla ilgili olarak açıklamalarda bulunan İlçe Kaymakamı Ali Katırcı, “Mera vasfına haiz taşınmaz mallar üzerine 4342 sayılı Mera Yasasına aykırı olarak yapılan yapılar hakkında yapılacak idari işlemlerde Mera Kanunu ile 2924, 3083 ve 3202 sayılı kanunlar çerçevesinde Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Didim İlçe Tarım Müdürlüğü yetkili kurum olarak belirlenmiştir. 4342 sayılı Mera Kanunun 20. maddesinde İnşaat Yasağı başlığı altında meralar üzerine ev, ahır ve benzeri inşaatlar yapılamayacağı hükme bağlanmış olup aynı yasanın 19. maddesinde ise mera vasfına haiz taşınmazların bu nevi müdahalelere karşı korunmasının nasıl yapılacağı açıklanmıştır” dedi.
Didim İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından 1046 ve 1047 parsel sayılı mera vasfını haiz taşınmazlar üzerine kaçak olarak yapılan gecekondular hakkında gerekli işlemlerin yapılmasının talep edildiğini hatırlatan Katırcı, “İdari yollarla adı geçen parsel sayılı taşınmazlara yapılan izinsiz ve kaçak yapıların yıkımları sağlanamamış bulunmakla şahıslar hakkında müdahalenin meni ve kaçak yapıların kal"inin dava edilmesi zarureti doğmuştur. İşgalcilerin her biri hakkında Didim Asliye Hukuk Mahkemesinde dava açılmış ve yapılan yargılama neticesinde 38 adet gecekondunun yıkımına ve el atmanın önlenmesine karar verilmiştir Davalılar tarafından kararlar ayrı ayrı Yargıtay"da temyiz edilmiş, Didim Asliye Hukuk Mahkemesince verilen kararlar Yargıtay tarafından onanmıştır. Mahkeme ilamlarının icrası için Didim İcra Müdürlüğüne müracaat edilmiştir. İcra müdürlüğünce taraflara davaya konu parseller üzerindeki müdahalelerinin meni ve kaçak yapıların kal"i için süre tanınmış ancak taraflarca bu süreye itibar edilmemiştir. Bunun üzerine yıkımla ilgili gerekli yazışmalar yapılmış, Didim İcra Müdürlüğünce yıkım ve tahliye için gün verilerek davalılara bildirilmiş, tayin edilen gün ve saatte mahkeme ilamları doğrultusunda yıkım işlemi gerçekleştirilmiştir.” diye konuştu.
Yıkım faaliyetinden önce kaymakamlık sosyal hizmet uzmanları tarafından yıkım ve tahliyesi yapılacak gecekondu sahipleri hakkında gerekli araştırmalar yapıldığına değinen Katırcı, şunları söyledi: “Mağdur olan vatandaşlara gerekli yardım eli uzatılmıştır. İlçemizin bir turizm kenti olması nedeniyle bu özelliğine gölge düşürecek her türden çarpık yapılaşmaya izin vermek ve denetlemekle görevli kurum ve kuruluşların idari olarak bu görevleri yapmak zorunda oldukları aşikardır. İdari olarak yapılamayan bu işlemler genel hükümlere göre idaremiz hazine avukatlığına intikal ettirildiğinden, mahkeme kararıyla ve Didim İcra Müdürlüğü infaz memuru marifetiyle yıkım işlemi gerçekleştirilmiştir. İnfaz anına kadar infazın ertelenmesine ilişkin herhangi bir karar veya yazılı emir idaremize ve hazine avukatlığımıza ulaştırılmamıştır”