Avusturyalı hava dalışçısı Felix Baumgartner, son yıllarda yaptığı çılgın atlayışlarla adını fazlasıyla duyurdu. Baumgartner, gelecek hafta bugüne dek yaptığı en zor ve en yüksek atlayışı gerçekleştirmek için yerden 37 km yukarı çıkacak.

Baumgartner, Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’daki 451.9 metre yüksekliğindeki Petronas Towers ve Tayvan’daki 509 metre yüksekliğindeki Taipei 101 adlı gökdelenlerden atlayışlar gerçekleştirmişti. Avusturyalı sporcu, Redbull’un sponsorluğunu üstlendiği en son denemelerinde, sırasıyla 20 ve 28 km yükselikten atlayışlar gerçekleştirmişti. Baumgartner, bu başarılarının ardından gelecek hafta yerden 37 kilometre yükseklikten yeni bir rekor denemesi yapacak.

Basınçlı bir kapsül içinde 36 bin kilometrenin üzerine çıkacak olan Baumgartner, üzerinde sadece özel tasarım bir ‘uzay giysisi’ ve paraşüt bulunduracak. Avusturyalı maceracı, atlayışına başladığı esnada hem bu dünyanın gördüğü en yüksek mesafeli atlayışı gerçekleştiren insan olarak tarihe geçecek, hem de serbest düşüşte ses duvarını aşan ilk insan unvanını kazanacak.

Bu çılgın atlayışı başarıyla gerçekleştireceğinden emin olan ‘Korkusuz Felix’, önceki iki denemesinde neler yapabileceğini gösterdi. Baumgartner’i atmosferin üst tabakalarına çıkaracak olan kapsül, Temmuz ayında 28 km’den yapılan test atlayışının sonunda, düşme esnasında zarar gördü. Red Bull Sratos teknisyeni Art Thompson, kapsülün yenilendiğini ve tüm sistemlerin 8 Ekim’de yapılacak atlayış için hazır olduğunu belirtti.

43 yaşındaki ordudan emekli paraşütçü, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, “Kendimi kafesinden çıkmaya hazırlanan bir kaplan gibi hissediyorum” dedi. Baumgartner, profesyonel kariyesinde 2500’den fazla atlayış gerçekleştirdi.

DÜNYA REKORUNU KIRABİLİR

Baunmgartner, yapacağı atlayışla, 1960 yılında 31.3 km’den atlayan ABD’li hava kuvvetlerinden emekli Joe Kittinger’in rekorunu kırmak istiyor. Beş dakika serbest düşüş yaparak bu alanda da rekor kırmayı hedefleyen Baumgartner, yaklaşık 1126 km hıza ulaşarak ses hızını geçmek istiyor.

Baungartner’in Temmuz ayında gerçekleştirdiği denemesinde, yaklaşık 29 km’den yere inişi 10 dakika 36 saniye sürmüş ve bu sürede maksimum 862 km hıza ulaşmıştı. Avusturyalı hava dalışçısı, bu süratte üç dakika 48 saniye boyunca kalmayı başardı.

Redbull ekibinin yıllar süren mühendislik çalışmalarıyla geliştirilen 1.3 ton ağırlığındaki kapsül, dev bir helyum balonuyla kilometrelerce yukarı taşınacak. Baumgartner, kapsülü terk etmesinin ardından atlayışını yaparken, -56 Santigrat dereceye varan soğuklara maruz kalacak.

ROSWELL’DEN HAVALANACAK

Baumgartner’i 37 km yükseğe taşıyacak olan özel kapsül, dün, gelecek hafta havalanacağı New Mexico eyaletindeki Roswell üssüne gönderildi.

Teknik ekip, her şeyin eksiksiz olduğunu belirttikleri atlayış öncesinde son değerlendirmelerde bulundu. Baumgartner’in 16 km yükseklikte ses hızına erişeceği tahmin ediliyor. Toplam atlayış süresinin 15-20 dakika sürmesi beklenirken, Baumgartner’in serbest düşüşe başladıktan beş dakika sonra paraşütünü açması bekleniyor. Atlayışın tümü, birçok kanaldan canlı olarak internette yayımlanacak.

Wired dergisine yaptığı açıklamada, Baumgartner, “Ses hızına erişmeden öncek kendimi düzgün bir pozisyona sokmam lazım... Havada edindiğim o kadar tecrübenin ardından bu fazla bir sorun olmamalı. Ancak vücudumu düzgün bir pozisyona sokmam için rüzgarın desteği gerekiyor” dedi.

Atlayışın en ilginç taraflarından biri, Baumgartner’in kalp atışlarının atlayışa başladıktan sonra değil, en yükseğe çıktığı zaman maksimuma çıkacak olması. Avusturyalı hava dalışçısı, kapsülle 37 km’ye çıktıktan ve kapsülün kapısını açtıktan sonra, 40’tan fazla adım içeren teknik bir prosedür izleyecek.

Baumgartner, kapsülden çıkacağı anı şöyle anlatıyor: “Hiç kimsenin size yardım edemeyeceği an, tamamen teknolojiye bağlı olduğunuzu en iyi anladığınız an oluyor...Atlayıştan hemen önce kalp atışım yavaşlayacak. Çünkü o esnada birçok şeyin kontrolünde olan benim... Atlayışa başladıktan hemen sonra, eve doğru yola çıktığımı biliyor olacağım.”