Toplam Toplam Verimlilik Yönetimi"ne (TPM) 7 yıldır yatırım yapan Eti Grubu, bu sistemin meyvelerini topluyor.

Japonya"nın Kyoto kentinde düzenlenen törenle TPM Mükemmellik Ödülü"nü alan Eti, Japonların TPM sistemine 2002"den bu yana 2.5 milyon Euro yatırdı. Şirket, verimlilik artışı ile 36.6 milyon Euro"luk kazanç elde etti. Ödülü JIPM (Japon Fabrika Bakım Enstitüsü) yetkililerinden alan Eti Tedarik Zinciri Grup Başkanı Basri Akçasoy, rekabet gücünün artırılmasını amaçlayan TPM sistemini, kurum kültürü haline getirdiklerini söyledi. Akçasoy, "Biz bu sistemi 7 yıl önce uygulamaya başladık. Bunun sonucunda grup genelinde yüzde 28 verimlilik artışı sağladık. Kaslarımızı güçlendirdik. Bu sistemler krizde şirketleri güçlü kılıyor" dedi.

İş kazaları yüzde 95 azaldı

Krizi yakından izlediklerini ifade eden Akçasoy, "Krizden etkilenmedik demek mümkün değil. Biz sıkıntılı bir etkilenme içinde değiliz ancak büyüme hızımız yavaşladı" diye konuştu. TPM uygulamaları sırasında Eti"nin, mavi ve beyaz yakalı toplam 2 bin 900 çalışanına, 240 bin 500 saat eğitim verdiğine dikkat çeken Akçasoy, şu bilgileri verdi: "Bu eğitimler sonucunda çalışanların katılımı ile üretimde verimliliği artırıcı yaklaşık 24 bin iyileştirme sağlanırken, kişi başına alınan öneri sayısının 18 kat arttı. Grup iş kazalarında yüzde 95, tüketici şikáyetlerinde yüzde 44, arızalarda ise yüzde 81 azalma oldu."

Bu 5"inci ödül oldu

Eti fabrikalarının 5"inci kez mükemmellik ödülü aldığına dikkat çeken Akçasoy, şu hatırlatmayı yaptı: "Grup olarak daha önce bisküvi, Bozüyük ve Tam Gıda fabrikalarıyla, 3 kez TPM Mükemmellik Ödülü"nü, yine bisküvi fabrikası ile bir kez de TPM Mükemmellikte Devamlılık Ödülünü kazandık. Bu kez çikolata fabrikamızı ile 5"inci kez ödül aldık."

Çikolata ne kazandı

Basri Akçasoy, 2008"de TPM Mükemmellik Ödülü"nü Eti"ye getiren çikolata fabrikasında 65 bin Euro"luk TPM yatırımına karşılık 2.9 milyon Euro kazanım sağlandıklarını kaydetti. Çalışanların iyileştirme süreçlerine katılmasıyla verimliliğin yüzde 30 arttığını belirten Akçasoy, şunları söyledi: "İş kazalarında yüzde 78, müşteri şikáyetlerinde yüzde 44, arızalarda ise yüzde 68 azalış söz konusu."

Türk şirketlerinin sayısının artmasından gurur duyuyoruz

JAPON Fabrika Bakım Enstitüsü (JIPM) Kurucu Başkanı Seiichi Nakajima, TPM ödüllerinde Türk şirketlerini görmekten memnun olduklarını söylerken, sayının her geçen yıl arttığına dikkat çekti. Nakajima, "Bu yıl ödül alan Türk şirketlerinin sayısı 7"ye ulaştı. Türkiye"de TPM uygulaması yapan şirketlerin sayısının artmasından gurur duyuyoruz" dedi. Nakajima, ayrıca global krizin çok başında olunduğunu belirterek "TPM çalışmalarını yürüten şirketler kriz olsun ya da olmasın bir şekilde ayakta kalmayı başaracaklardır" diye konuştu.

Rakamlarla Eti Grubu

Bisküvi, kraker, kek ve çikolata alanında 5 fabrikada üretim yapıyor.

300"ü aşkın ürün çeşidiyle 658 milyon dolar ciroya sahip.

47 ülkeye ihracat gerçekleştiriyor.

Mavi ve beyaz yakalı çalışanlar olmak üzere toplam 3 bin 600 kişiyi istihdam ediyor.

Türkiye"de toplam 190 bin satış noktasında ve zincir mağazalarda tüketiciye ulaşıyor.