Başbakanlık 36 saat sonra "Haberler kulaktan dolma, kaynağı belli değil" açıklaması yaptı.

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan"ın 15 Nisan"da Türkiye"yi ziyaret eden Azerbaycanlı kadın milletvekilleri için "Türkiye"de çok derin bağlantılar içinde olduklarını öğrendim. Aliyev"den bunun belgelerini istedim" dediği iddiasına, Başbakanlık"tan 36 saat gecikmeli bir yalanlama geldi.

Erdoğan"ın 20 Mayıs"taki AKP Grup toplantısında Azerbaycanlı vekillerle ilgili değerlendirmesine ilişkin haber, ilk olarak önceki günkü Star Gazetesi"nde "7 Azeri vekilin derin bağlantısı ortaya çıktı" başlığıyla verildi. Haberde Erdoğan"ın "Bakü"den gelen kadın milletvekillerinin Türkiye"de çok derin bağlantıları olduğunu söylediği" öne sürüldü. Star"ın bu haberine önceki gün boyunca bir açıklama gelmedi.

Hürriyet yayınlayınca

Bu gelişme dünkü Hürriyet Gazetesi"nde, Star"dan alıntı yapılarak, "Derin ilişki tartışması" başlığıyla manşetten verildi. Aynı iddia Azerbaycan basınında da dün manşetlere taşındı. Bunun üzerine Başbakanlık Basın Merkezi"nden dün öğle saatlerinde bir açıklama yapıldı. 36 saat sonra yapılan yazılı açıklamada, Star ve Hürriyet"in adı verilmeden aynen şöyle denildi:

İtibar edilmesin

"20 Mayıs tarihinde basına kapalı gerçekleşen Ak Parti grup toplantısıyla ilgili olarak son iki gündür bazı gazetelerde yayınlanan haberler, kulaktan dolma, yanlış bilgiler içermektedir. Başta Azerbaycanlı sayın milletvekilleri hakkında olmak üzere çeşitli konularda Sayın Başbakan"a atfen aktarılan ifadeler gerçeği yansıtmamaktadır. Kaynağı belli olmayan bu tür söylentilere itibar edilmemesi kamuoyuna saygıyla duyurulur."

Azerbaycan"da yayınlanan gazeteler, Başbakan Erdoğan"ın sözlerine Star Gazetesi"ni kaynak göstererek geniş yer verdi. "Yeni Müsavat" Gazetesi iddiayı dün "Erdoğan"dan kadın milletvekillerimize ağır itham" manşetiyle duyurdu.

Yanlış bilgilendirme

Gazeteye konuşan heyetteki kadın milletvekili Aynur Guliyeva, şunları söyledi: "Benim Türkiye"de nasıl derin bağlantılarım olabilir? Bizim ziyaretimizin tek amacı Azeri halkındaki rahatsızlığı, kardeş ülke yetkililerine ve halkına aktarmaktı. Bütün görüşmelerimiz açık olup, söylediklerimiz detaylı şekilde basında yer aldı. Erdoğan"ın söyledikleri çok garibime gitti. Büyük ihtimalle Erdoğan kendisine verilmiş yanlış bilgilerden dolayı böyle bir sonuç çıkarmıştır. Heyette yer alan Jale Abbasova, Rus kökenlidir ve Türkiye ile hiçbir ilişkisi yoktur."

Kadın milletvekilleri ile birlikte Ankara"ya gelen Azeri-Türk Kadınlar Birliği Başkanı Tenzile Rüstemhanlı da aynı gazeteye şöyle konuştu: "Görüşmelerimiz açık ve tamamen şeffaftı. Biz Türkiye-Azerbaycan kardeşliğinin bozulmasına imkan verilmemesini istedik. "Ermenistan ve destekçileri bu kardeşliği bozmak istiyorlar" dedik. Benim Türkiye"yi sevmekten başka hiçbir şekilde derin ve karanlık ilişkim yoktur. Eğer Erdoğan"ın elinde öne sürdüğü gibi derin bağlantılarımızı ortaya koyan belgeler varsa hemen bunları ortaya koysun."