Erciyas, emekliliğe ayrıldıktan sonra Sorgun'da arzuhalci dükkanı açtığını belirtti.

Boş zamanlarında bulmaca çözmeye merak saldığını anlatan Erciyas, bu hobisini, bilmediği kelimeleri deftere yazıp anlamlarını da araştırmaya kadar ilerlettiğini kaydetti.

Erciyas, “Bulmaca merakıyla başlayan okuma ve öğrenme tutkusu ile 80 adet 100 sayfalık defteri kelimeler ve anlamlarıyla doldurdum. Bilgisayarda 460 sayfa bilgi arşivi oluşturdum. 200 tane kasette de genel kültür bilgilerini aktardım” dedi.

Bulmacaya merak saldıktan sonra kendisinde okuma merakı da oluştuğunu dile getiren Erciyas, “Okumadık dergi, gazete, ansiklopedi bırakmadım. Gençlik ansiklopedileri, peygamberler tarihini, Türk tarih ansiklopedileri gibi ne kadar kitap varsa bitirdim. Ne kadar bilgi varsa hepsini not aldım” diye konuştu.
Erciyas, uyumadan önce kasetlerdeki bilgileri de dinlediğini belirterek, zamanla televizyonlardaki yarışma programlarının dikkatini çektiğini anlattı.

Bütün yarışma programlarını izlediğini hiç birini kaçırmadığını söyleyen Erciyas, bu nedenle zaman zaman eşiyle de sadece yarışma programları izlediği için tartıştığını ifade etti.

Yarışma programlarında sorulan soruların hesini bildiğini, kendisinin de katılmak için başvuru yapmaya başladığını anlatan Erciyes, “Bir yarışma programına katılmak için inat ettim. 2000 ile 2006 yılları arasında 6 yıl bu yarışma programına katılmak için başvuruda bulundum. Telefonla hem arayıp hem de ön elemelerden telefonla geçtiğim için yaklaşık 36 bin lira telefon faturası ödedim” dedi.

YARIŞMA PROGRAMLARINDAN DAVACI OLDUM

Kendisinin yarışmalara alınmaması nedeniyle yarışma programı sunucusuna mektup yazdığını belirten Erciyas, şöyle devam etti:

“Yarışmalarda eskiden 'şu numarayı aradılar yarışmacı oldular' diye altyazı geçerdi. O zaman telefon numarasını bir kez aramak 3 liraydı. 200 kişi belki aynı anda arayabiliyordu. Günlük kazançlarını tahmin edemezsiniz. Ben de her gün yarışmaya katılmak için telefon ederdim. Yarışmada aynı kişinin ikinci kez yarıştığını gördüm. Hemen not aldım. Programın sunucusuna yazdığım mektupta, (Ben 6 senedir yarışmak için başvuruyorum, 36 bin lira telefon parası ödedim. Bir kere bile yarışamadım. Siz bir yarışmacıyı ikinci kez aldınız) diye yazdım. 3 gün sonra beni bir bayan aradı ve yarışmanın geçen yılki yarışma olduğunu, banttan yayınlandığını söyledi, o nedenle ikinci kez gördüğümü belirtti. 'Boş yere aramayın' dedi. Ben de 'Neden ekranda bizi aradılar yarışmaya katıldılar' diye altyazının durduğunu sordum. Cevap vermedi. Ben de Sorgun Cumhuriyet Savcılığı'na dilekçe yazarak telefon numarasını verdim. Her şeyi anlattım. İfademi aldı ve İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'na gönderdi. Şikayetim üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı program yapımcılarının da ifadesini alınca bir daha benim telefonla bile başvurularımı kabul etmediler. Telefon numaramı da değiştirmeme rağmen sesimden tanıdılar ve yarıştırmadılar.”

ÖN ELEMLERDE 21 SORUNUN 18'İNİ BİLDİM YİNE YARIŞAMADIM

Kendisinin başka bir televizyon programına yaptığı telefonla başvuruda ön elemeyi geçtiğini ve İstanbul'da bilgi sınavına alındıklarını kaydeden Erciyas, “21 tane soru vererek 5 dakikada yapacaksınız dediler. Ben 21 sorunun 18'ini cevapladım. 30 kişi çağırmışlardı ön elemeye. Salonda 18 soru yapan olup olmadığını sordum kimse yapmamıştı. 1 hafta içinde yarışmaya beni çağıracaklardı. 22 Mayıs 2004'te 5 gün İstanbulda kaldım. Beni programa çağırdılar gittim. Tekrar bilgi yarışmasına aldılar. Bu sefer de 21'de 19 yaptım. Bu kez de '15 Haziran'da yarışma tatile girecek 1 Eylül'deki yarışmaya ilk yarışmacı olarak çağıracağız' diye gönderdiler. 1 Eylül oldu beni çağırmadılar. Akşam televizyonda baktım ki 21 soruda 8 doğrusu olan Adem T. isimli Manisalı bir arkadaş yarışıyor. Bu programda da beni yarıştırmadılar” diye konuştu.

Kendisinin yine bir televizyon kanalının bilgi yarışmasına telefonla katılım müracaatlarında Türkiye ikincisi olduğunu ancak yine çağrılmadığını ileri süren Erciyas, savcılığa suç duyurusunda bulunduğunu aktardı.

Konunun yargıya intikal etmesinin ardından program yapımcılarının kendisini arayarak yarışmaya davet ettiğini anlatan Erciyas, “30 yarışmacı ile bir gün öncesinde çekilen ve banttan verilecek yarışma programına katıldım. 30 bilgisayarlı salonda beni 23. bilgisayarın olduğu alana verdiler. Sorular soruluyor ben doğru cevabı söyleyecekken bilgisayarın butonuna basıyorum çalışmıyor. Belki ilk soruda heyecandan olmuştur diye düşündüm. Doğru cevabı benim bilgisayarım girmiyordu. Birkaç soruda aynı şey olunca programın sunucusuna bilgisayarımın bozuk olduğunu söyledim. Bilgisayara teknik ekip geldi baktı. Sonraki sorularda da çalışmayınca ben yarışmayı terk ettim” diye konuştu.

Sabri Erciyas, 1994 yılında bir yarışma programına katılabildiğini, soruyu bilmesine rağmen butona geç bastığı için de bu yarışmadan elendiğini bildirdi.
Yıllarca yarışma programlarına katılmak için emeklilik aylığını telefon parasına yatırdığını söyleyen Erciyas, bütün yaşadıklarına rağmen yarışma programlarını izlemekten ve başvuru yapmaktan vazgeçmediğini sözlerine ekledi.