Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Başkanı Prof.Dr. Celal Tuncer, hamam böceklerinin dünyada 350 milyon yıldır yaşıyor olmalarına rağmen hemen hemen hiçbir değişim geçirmeden günümüze kadar ulaştığını söyledi.
 
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Başkanı Prof.Dr. Celal Tuncer, böceklerin insanlar tarafından çok az tanınan hayvanlar olduğunu belirtti. Dünyadaki ekosistemde böceklerin çok önemli bir yere sahip olduğunu söyleyen Prof.Dr. Tuncer, böceklerin 400 milyon yıldır dünyada yaşadıklarını ifade etti. Hamam böceklerinin ise 350 milyon yıldır hemen hemen hiç değişmeden yaşayıp bugüne ulaştığını söyleyen Prof.Dr. Celal Tuncer, "4 bin türü bulunan hamam böcekleriyle ilgili fosiller incelenip bugün yaşayan hamam böcekleriyle de karşılaştırıldığında görülüyor ki önemli bir değişim yaşamamışlar. Baktığımızda hamam böceklerinin sadece yumurta bırakmaya yarayan, boru şeklindeki 'ovipozitör' organında bir değişim yaşanmıştır. Bunun dışında bir değişim geçirmemişler. Birçok türün kendi içinde yıllar geçtikçe çeşitli büyük değişimler yaşadığını biliyoruz" dedi.
 
Hamam böceklerinin dünyanın her yerinde yaşayabildiklerini, özellikle bulundukları bölgelerde sıcak yerleri tercih ettiklerini dile getiren Prof.Dr. Tuncer, "Hamam böceği türlerinin sadece yüzde 1’i insanlarla ilgili alanlarda yaşıyorlar. Çok farklı maddeleri besin olarak değerlendirebiliyorlar. Yeri geldiğinde besin olarak saç ve tırnak parçalarını bile yiyebilirler. Bu sebeple tabiatta hayatta kalma güçleri çok yüksek. Güçlü biyolojik yapıları nedeniyle bu kadar yıl hemen hemen hiçbir değişim yaşamadan günümüze ulaşabildiler" diye konuştu.
 
-GAZETEPORT-