Ulubaş, kurumun Sakarya kombinasında düzenlediği basın toplantısında, EBK'nın 1952 yılında besiciye sürekli ve düzenli pazar sağlaması, tüketiciye de hijyenik ortamda ürettiği et ve et ürünlerini en uygun fiyatla, en uygun ortamda satması, fiyatta ve kalitede özel sektöre öncü olması amacıyla kurulduğunu hatırlattı.

Pazardaki arz açığını kapatabilmek için Bakanlar Kurulu'nun EBK'yı özel sektörle beraber, canlı kasaplık sığır ve karkas et ithalatıyla görevlendirdiğini anımsatan Ulubaş, ''Etin pazardaki arzı, talebi karşılayamadığından dolayı karkas etin fiyatı bir ara 18 TL'ye çıktı ve kıymanın fiyatı da bir ara 30 TL'ye çıktı. Bugüne kadar 30'u İstanbul olmak üzere 74 tane franchise yöntemiyle satış yapan mağaza, 16 tane de kendi mağazamız var. Yıl sonuna kadar bunu 116 sayısına ulaştırmayı düşünüyoruz. Hiç kar etmeyen bir kurumuz. Kar etmeden, şu anda 18,5 TL'ye kıyma veriyoruz, 23 TL'ye de kuşbaşı veriyoruz'' diye konuştu.

Piyasaya sağlıksız et sürüldüğü iddiası

Ulubaş, kurumun piyasanın çok altındaki fiyatlara en kaliteli eti sunduklarını ifade ederek, Lüleburgaz'daki canlı hayvan deposunda otomatik yemleme ve sulamayla 10 bin hayvana bakılabildiğini söyledi.

Lüleburgaz'daki depoda konuşlandırdıkları hayvanları Sakarya'daki kombinada kestiklerini anlatan Ulubaş, ''Bu işletmeye 2012 yılının 1. ayından 6. ayına kadar 16 bin 695 büyükbaş hayvan girişi oldu. Bu hayvanlar birbirlerine vurmaları, ayaklarının kırılması suretiyle, birbirinin üzerine bindiğinde ağır gövdeli hayvan olduğundan yürüyemez hale geldiğinde mecburi kesim yapmamız gerekiyordu'' şeklinde konuştu.

Trakya'daki kombinanın özelleştirilmiş olması nedeniyle Lüleburgaz'daki özel işletmeyle kesim sözleşmesi imzalandığına dikkati çeken Ulubaş, söz konusu işletmede hastalıklı olmayan ancak sakatlanan hayvanlardan 312 tanesinin kesildiğini ve bunlardan 55 ton civarında et üretimi sağlandığını bildirdi.

Ulubaş, özel kesimhaneye gönderilen hayvanların kesinlikle hastalıklı olmadığını, bunların sakatlanan hayvanlardan ibaret olduğunu vurgulayarak, sakat hayvanların veteriner gözetiminde kesildiğini dile getirdi.

Lüleburgaz'da hayvan kesim ve satış işlemlerindeki yolsuzluk iddiası

Lüleburgaz Cumhuriyet Başsavcılığı'na özel kesimhanede yapılan işlemlerde hayvanların eksik tartıldığı, gövdelerinin çalındığı ve değiştirildiği yönünde ihbar yapıldığını ve savcılığın da bunun üzerine soruşturma ve teknik takip başlattığını belirten Ulubaş, soruşturmayı memnuniyetle karşıladıklarını kaydetti.

Ulubaş, teftiş kurulu başta olmak üzere tüm birimlerinin soruşturma aşamasında savcılığa her türlü bilgi ve belgeyi sunduğunu ifade ederek, ''Kurul, raporu kısa sürede bitirdi ve ön rapor sundu. Savcılığa sunduğumuz bu raporlar neticesinde orayla ilgili ve Sakarya kombinasıyla ilgili bütün bilgiler savcılığın elindedir'' dedi.

Savcılığın hazırladığı iddianameyi mahkemeye sunduğunu anlatan Ulubaş, savcılığın iddianamesiyle ilgili yorum yapmalarının doğru olmayacağını söyledi.

''Yanlış algılanan bir konuyu arz etmek istiyorum'' diyen Ulubaş, şöyle devam etti:

''Savcılığın hazırlamış olduğu iddianamede hiçbir yerinde kurumumuzun standart dışı, hastalıklı et sattığıyla ilgili hiçbir kelime yoktur. Kurumumuzun özel sektörde kestirdiği etlerin çalındığı, değiştirildiğiyle ilgili iddianame var. 2010 yılında 160 bin, 2011 yılında 130 bin, bu sene ilk 7 ayda 70 bin baş hayvan kestik, yıl sonuna kadar 140 bini bulacağını tahmin ediyoruz.

Bunu kendimizin sınırlı sayısındaki işletmesinde kesmemiz de mümkün değil. Burada kesilen hayvanlar tırlarımızla çekilir, ilgili kombinaya getirilir. 3 kişilik komisyon tırdan et indirilmeden gövde gövde kontrolden geçirilir. Eğer standarda uymayan et varsa bunu hemen tespit eder ve imha kararı alır. 60 yıllık tecrübeli bir kurumuz. Bütün hareketlerimiz belirli kaideler ve yönetmelikler içinde yapılır.''

5 bin 902 kilo et imha edildi

EBK depolarına bir gram sağlıksız, standart dışı et girmesinin mümkün olmadığını ifade eden Ulubaş, 4'lü kontrol sistemiyle faaliyet gösterdiklerini bildirdi.

Ulubaş, Lüleburgaz'daki özel kesimhanede kesilen 312 hayvandan Sakarya kombinasına getirilen 36 gövdenin veterinerler tarafından standart dışı bulunduğunu ve 5 bin 902 kilo etin imha edildiğini söyledi.

''EBK, devletin bir kurumudur, tüketicinin ve üreticinin yanındadır. Bize, ürünlerimize hiçbir şekilde endişe duymadan güvensinler ve tüketimi arzu ettikleri mağazadan yapsınlar'' diyen Ulubaş, şunları söyledi:

''Tüketicilerimiz şunu bilsinler, kurumumuz, kendi satış mağazalarına ve başka sattığı yerlere bir gram sağlıksız et vermemiştir. İddianamede de böyle bir şey yoktur. Mahkeme süreci başlar başlamaz, basında 'kurumun Sakarya işletmesinden 15 kişi tutuklandı' diye haber çıktı. EBK çalışanlarından, Sakarya'dan sadece müdür, müdür yardımcısı ve alım şefi tutuklandı, bir de Ticaret Daire Başkanımız tutuklandı. Biz hiçbir şekliyle adalete intikal etmiş konuda bir şey söylemenin doğru olmadığını düşünüyoruz. Bu arkadaşlarımızı açığa aldık.''

Ulubaş, iddianamede etlerin çalındığı iddiaları nedeniyle ileride doğabilecek kurum zararlarının tahsili için mahkemeye müdahillik talebinde bulunduklarını vurgulayarak, ''Eğer bir suç işleyen, böyle olay oluşmuşsa çalınan etlerimizin paralarını mahkeme sonucunda tahsil edeceğiz. Mahkeme sonucunu bekliyoruz, idari bütün işlemler yerine getirilmiştir'' dedi.

EBK'nın piyasada olmaması halinde et fiyatlarının şu anki seviyeye gerilemeyeceğine dikkati çeken Ulubaş, ''Bir kuruş kar etmeden, 20 milyon dolarlık dünya standartlarının üzerinde teknolojiyi yükleyerek yaptırdığımız yerlerde ürettiğimiz et ve et ürünlerini tüketiciyle buluşturuyoruz. EBK, devletin bir kurumudur, tüketicinin ve üreticinin yanındadır. Bize, ürünlerimize hiçbir şekilde endişe duymadan güvensinler ve tüketimi arzu ettikleri mağazadan yapsınlar'' ifadelerini kullandı.

Ulubaş, daha sonra basın mensuplarına kombinayı gezdirdi.