31 yıllık sürgünün ardından İsveç'ten Türkiye'ye dönen Kürt siyasetçi ve yazar Kemal Burkay için arkadaşları 5 yıldızlı otelde oda tuttu. 'Lükse alışık değilim. Aziz Nesin'lik bir durum oldu' diyen Burkay, kaldığı otelin penceresinden Boğaz'ı izleyerek hasret giderdi.

Kemal Burkay, Hak ve Özgürlükler Partisi (HAK-PAR) yöneticileriyle, kaldığı Taksim Hill Otel'de kahvaltıda bir araya geldi. Bir yandan partinin temsilcileriyle sohbet eden Burkay bir yandan da otelin penceresinden İstanbul Boğazı'nı izledi.
İstanbul'un manzarasının çok güzel olduğunu söyleyen Burkay 31 yıllık özlemi sona erdirmenin keyfini yaşadığını dile getirdi.

ADAYA GİDECEK

En son 1980'in Mart ayında İsveç'e gitmek için İstanbul'a gelen Burkay sessizce veda ettiği şehirle ilgili anılarını şöyle anlattı: 'İstanbul'a ilk geldiğimde Sirkeci'ye gitmiştim. Biraz düş kırıklığına uğramıştım. Tabii İstanbul'a Sirkeci'den başlarsanız bu çok normal. Sonradan İstanbul'u dolaştım. İlk romanımı göstermek için de gelmiştim. Adalar ve Boğaz'ı çok
beğenmiştim. Adaları ilk kez 1962'de İstanbul'a ilk geldiğimde görmüştüm. Çok güzeldi. Umarım bir daha giderim.' Adaların dışında Burkay'ın diğer gözdesi ise Emirgan. “İstanbul'un çok değiştiğini biliyorum ama yeterince göremedim” diyen Burkay arkadaşlarının onun için tuttuğu otel odasını görünce de şaşırmış: “Ben böyle bir lüks otelde kalacağımı da tahmin etmiyordum. Böyle şeylere alışık değilim. Sağ olsun arkadaşlar böyle bir yer gösterdi. Aynı Aziz Nesin hikayelerindeki gibi.'

ÇIKIŞ ZORDU GİRİŞ KOLAY OLDU

'İstanbul'dan çıkış zor olmuştu. Giriş rahat oldu' diyen Burkay, Burkay'ın kaldığı otelde polis geniş güvenlik önlemi aldı. Burkay'ı görmeye gelen ziyaretçileri ve gazeteciler polis aramasından geçirildikten sonra otele alındı.