31 Mart 2019 günü yerel seçimler yapıldı. Seçim günü, birkaç üzücü olay dışında önemli bir sorun yaşanmadı.

AKP ve MHP’nin katılımı ile oluşan “Cumhur İttifakı” %51,62 oy alırken, CHP ve İP’nin katılımıyla oluşan “Millet İttifakı” %37,56 oy aldı.

Partiler bazında sonuçlara baktığımızda ise aşağıdaki tablo ile karşılaşıyoruz.

31-mart.jpg

Bu seçimlerin en önemli sonuçlarından biride AKP’nin Ankara ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlıklarını CHP’ne kaptırmış olmasıdır. Ankara ve İstanbul Belediyelerinin seçim sonuçları, siyasi süreci belirleyici nitelikte olduğu dikkate alındığında önemi daha da artmaktadır.

Bu seçimin en ilginç yanı tüm herkesin kendisini seçimin galibi olarak göstermesidir. 31 Martta İstanbul’da seçimleri kaybeden AKP’nin gece yarısından sonra, seçimleri kazanmış gibi teşekkür mesajları içeren afişleri her yere asmış olmasıydı.

31-mart-istanbul.jpg

“Cumhur İttifakı”nın kazananı tartışmasız bir şekilde MHP. Kazandığı belediye sayısını 11’e çıkartırken. AKP elindeki belediyelerin sayısı azaldı.

31 Mart yerel seçimleri sürecinde “Cumhur İttifakı” tarafından gündeme getirilen beka söylemine halk itibar etmedi. Yaşanan ekonomik sıkıntılar halkın tercihini belirledi.

Bu seçimlerde ortaya çıkan belki de en önemli sonuç, AKP iktidarının inişe geçmesidir. Partili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan balkon konuşmasında, halkın gönlüne girememiş olmanın kendi hataları olduğunu ifade ederek bir anlamda bunu ilk kez kabullendi.

Bu yerel seçimlerde, en büyük skandal Anadolu Ajansı’nın seçim sonuçlarının açıklanması aşamasında, veri akışını istediği gibi yönlendirmesi ve kesintiye uğratmasaydı. Aslında Türkiye önceki seçimlerden buna alışıktı. Seçim sonuçlarının paylaşılmaya başlanması ile AKP ve “Cumhur İttifakı”nın oy oranları yine afaki bir şekilde yüksek verildi. Zaman geçtikçe oylar dengelendi. Geçmişte yaşanan referandum ve genel seçimde yine bunlar yaşanmıştı ve hiç kimseden ses çıkmamıştı. Fakat bu sefer hesap edilmeyen önemli bir isim ortaya çıktı ve manipülasyona fırsat vermeden, süreci başarıyla yönetti.

Bu kişi Ekrem İmamoğlu’ydu. Ve 31.Mart.2019 tarihinde yapılan yerel seçimlere damgasını vurdu ve Türk siyasi yaşamına girdiğini açıkça ortaya koydu.

Ekrem İmamoğlu ne yaptı?

Saat 21:30’dan başlayarak sabaha kadar dokuz kez canlı yayına çıkarak açıklama yaptı.

Ekrem İmamoğlu ne dedi?

Ekrem İmamoğlu, bugüne kadar hiçbir zaman haram yemediğini, ama kendisinin hakkının yenmesine de izin vermeyeceğini saygı kuralları içinde, inançla, halkı tahrik etmeden, kararlı bir şekilde ifade etti.

31-mart-istanbul-1.jpg

16 Nisan 2017 tarihinde yapılan referandum sırasında CHP’nin Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, 24.Haziran.2018 tarihinde yapılan seçimlerde Muharrem İnce’nin o kadar yağıp gürlemesinden sonra gece ortadan kaybolarak gösteremediği tepkiyi Ekrem İmamoğlu tek başına ve dimdik gösterdi.

İstanbul’da CHP’nin Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı kazanmasının tek nedeni Ekrem İmamoğlu’dur.

Bu aşamadan sonra Ekrem İmamoğlu Türk siyasi hayatının önemli unsurlarından biri olarak yerini alacaktır.

 

 

Aydınpost ANDROID'de TIKLA YÜKLE!   Aydınpost APPSTORE'da TIKLA YÜKLE!