Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, 2011 yılından bu yana Gümrük Muhafaza Birimleri'nce Suriye sınırında 139 mazot kaçakçılığında 169 kişinin yakalandığını, olaylarda 543 bin 393 lira değerinde mazot ele geçirildiğini bildirdi.
Yazıcı, MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı'nın Suriye sınırında akaryakıt kaçakçılığına ilişkin soru önergesini cevaplandırdı. Akaryakıt kaçakçılığı ile mücadele faaliyetlerinin, bakanlığın koordinasyonunda; ilgili tüm düzenleyici ve mücadeleci kurumların ortak çalışmasıyla, kapsamlı ve çok boyutlu bir mücadele stratejisi ekseninde sürdürüldüğünü belirten Yazıcı, petrol piyasasına yönelik denetimlerin de farklı bileşenleri içerdiğine dikkati çekti.
 
Bu bileşenlerden bir tanesinin ulusal marker denetimleri olduğunu ifade eden Yazıcı, şu bilgileri verdi:
 
"Ulusal marker saha kontrol cihazları ve bu konuda yetkili laboratuvarlarca gerçekleştirilen ulusal marker denetimleri sonucu markersiz olduğu tespit edilen akaryakıtla ilgili işlem yapılmakta ve gerek idari, gerekse adli müeyyide uygulanmaktadır. Ayrıca, akaryakıt kaçakçılığıyla ilgili olarak Hatay Valiliği koordinasyonunda; ilgili birimlerce, kaçakçılığa konu olabilecek her türlü unsurun önlenmesi hususunda gerekli çalışmalar yapılmaktadır.
 
Suriye'de mevcut özel durum göz önünde bulundurularak geçtiğimiz yıl içerisinde bu ülkeyle sınırımızda bulunan hudut kapılarımızda, özel bir takım önlemler alınmıştır. Bu kapsamda, başta Cilvegözü ve Öncüpınar olmak üzere Suriye'ye açılan sınır kapılarında ilave personel görevlendirmesi yapılmıştır. Diğer yandan; İskenderun'da bulunan Gümrük Muhafaza Birimleri'nce, ilgili adli mercilerden alman talimatlar doğrultusunda 15 Mayıs 2014 tarihinden itibaren bölgedeki yol güzergahlarında araçların depolarında ulusal marker denetimleri yapılmaya başlanmıştır. 2011 yılından bugüne kadar Gümrük Muhafaza Birimleri'nce, Suriye sınırında, 139 olayda, 169 kişi yakalandı. Olaylarda 135 bin 346 litre olmak üzere toplam 543 bin 393 TL değerinde mazot yakalaması gerçekleştirilmiştir."
 
İl Jandarma Komutanlığı, İl Emniyet Müdürlüğü, Vergi Dairesi Başkanlığı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü ile Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü personelinden oluşturulan ekipler tarafından bazı yol güzergahlarında 24 saat esasına göre marker denetimi, vergi kontrolü ve trafik kontrolü yapıldığını belirten Yazıcı, gerek standart deposunda gerekse standart dışı deposunda kaçak akaryakıt taşıyan araçlarla ilgili, adli mercilerden alınan talimatlar doğrultusunda önleme aramaları yapıldığını bildirdi.
 
Hayati Yazıcı, Hatay Valiliği koordinasyonunda ilgili birimlerin katılımıyla yürütülen etkin ve yoğun denetimlerin; başta akaryakıt dağıtım istasyonları ile kaçak akaryakıt kullanmayan vergisini ödeyen nakliye ve otobüs firmaları olmak üzere geniş bir kesimde büyük bir memnuniyet doğurduğunu vurguladı.