İstanbul Otopark İşletmeleri Ticaret AŞ (İSPARK), İstanbul'un sokaklarını parselleyen otopark mafyasını dize getirdi. Dört yıl öncesine kadar yılda 70 milyon TL rant elde eden otopark mafyası sokaklardan silindi. Mafyanın 300 çalışanı da, İSPARK'ın bünyesine katıldı. Bahçeşehir Üniversitesi ile protokol imzalayan İSPARK, eski "değnekçi", yeni otopark görevlilerini seminerlerle "rehabilite" etmeye başladı. Ancak, bu dönüşüm hiç de kolay olmadı. İSPARK Genel Büdürü Kadir Gurbetçi, göreve geldiği günden itibaren otopark mafyasının hedefi haline geldi. Değnekçiler, telefonla, e-maille ve hatta makamına gelerek Gurbetçi'yi tehdit etti. İSPARK İşletmeler Genel Müdürü Cemalettin Bayram da tehditler yüzünden koruma tuttu.

Sabah Gazetesi'nin haberine göre, bu süreçte yaşadıklarınıanlatan Kadir Gurbetçi şöyle konuşuyor: "Bir istihbarat örgütü gibi çalışıp hangi camiye gittiğimi, iş yerimin nerede olduğunu, kimlerle görüştüğümü öğrendi. İki kızım, bir oğlum var. Maalesef okullarını buldular. Bana 'Çocuklarının okuduğu okulu biliyoruz. Bizim buralarda çok leşimiz var. Buralardan çekil' diye telefonlar, mailler geldi. 'Memleketten akrabalarımızı getirdik, aşiretiz' dediler. Gece gündüz telefonla taciz ediliyorum ama asla boyun eğmeyeceğim. Biz gücümüzü kanundan alıyoruz." Dört yıllık görev süresince "saçlarının beyazladığını" ifade eden Gurbetçi, şöyle devam etti: "Buraya silahla, bıçakla hatta hap alıp gelenler oluyor. 'Öldüreceğim. Asacağım, keseceğim' mantığıyla geliyorlar. Onlarla devletin resmi bir çalışanı olarak değil, insan olarak konuşuyorum. Yasaları anlatıyorum. Saatlerce konuşup, ikna ettiğim çok insan oldu. Bazıları ağlıyorlar, hikayeleri çok etkileyici. Ben de onlarla birlikte ağlıyorum. Sırtlarını sıvazlıyorum. Protokol yaptıktan sonra, 'Senin için ne yapabilirim?' diyorum. Bu yaklaşımdan çok etkileniyorlar."

'70 SAAT EĞİTİM VERDİK'

Genel Müdür, rehabilitasyon sürecini ise şöyle özetliyor: "Otopark mafyasının elindeki 300 çalışanı bünyemize kattık. Bazıları değnekçilerin liderleri. Her çalışana yaklaşık 70 saat kişisel gelişim ve davranış biçimleri eğitimi aldırdık. Seminerler düzenledik ve tüm çalışanlarımızı eğitime tabi tuttuk. Bahçeşehir Üniversitesi ile anlaşma yaptık. Çalışanlarımız yine bazı eğitim süreçlerine tabi tutulacak ve buradan sertifika alacaklar."


4 YILDA 280 MİLYON GELİR

Kadir Gurbetçi'ni ağzından İSPARK hakkında bilinmeyenler: "Günde 75 bin araç sahibine 'Günaydın' diyoruz. Günlük gelirimiz 300 bin TL. Yaklaşık bin otoparkla, bin 700 çalışanla şehrin hemen her yerine hizmet götüren bir kurumuz. İstanbullu'nun park sorununu da neredeyse bitirdik. Bu hizmetler karşılığında devletin hazinesine 4 yılda yaklaşık 280 milyon TL girdi. Tehdit, taciz telefonlarını gerekli yerlere bildiriyorum. Hedefteyim ancak İstanbul'da adeta kangren haline gelmiş bu sorunu çözdüğümüz için mutluyum. İSPARK'ı bir marka haline getirdik. Bursa, Adapazarı gibi birçok belediye bize gelerek bilgi istiyor. İSPARK modelini kendi illerinde de uygulamaya sokmak istiyorlar." - yenişafak