Son bir aydır yer yer görülen taşkınlar 450 Bin dönüm alana sahip Söke Ovası"nın yaklaşık 300 bin dönümlük kısmını etkisi altına aldı. Ovada buğday ekili olan 60-70 bin dönümlük buğday arazilerinin yüzde 80"lik kısmının yağış ve taşkınlardan doğrudan etkilendiği belirtiliyor.

SÖKE"NİN KÖYLERLE ULAŞIMI KESİLDİ
İlk olarak Koçarlı yolunun sular altında kalması ardından gece saatlerinde Söke"ye ulaşan suyun Söke-Bağarası Karayolu"nu trafiğe kapanmasının ardından, taşkın suları nedeniyle köylerin diğer alternatif yolu olan Özbaşı-Çalıköy Karayolunun da sabah saatlerinde trafiğe kapandığı öğrenildi. Söke Ovası"nda taşkın sularının yükselmesi ile birlikte Karayolları Bölge Müdürlüğü ekipleri, Söke Ovası Sulama Birliği ekipleri, Jandarma gece saatlerinde alarma geçerek gerekli tedbirleri aldı. Söke Ovası üzerinden geçen Söke-Bağarası Karayolu trafiğe kapandı. Özbaşı Köyü ilköğretim Okulu"na taşımalı sistemde öğrenin gören 78 öğrencinin bugün kapanan yol nedeniyle okula gidemediği öğrenildi.

DİYALİZ SERVİSİ HASTALARINI ALAMADI
Söke-Bağarası ile Özbaşı-Çalıköy yollarının taşkın nedeniyle ulaşıma kapanması bölge insanını olumsuz etkiledi. Gece saatlerinde kapanan karayollarından belde ve köylere diyaliz hastaları için servise çıkan araçlar işlerini yapamadı. Suyun seviyesinin düşmesi ve karayolunun tekrar ulaşıma açılması dört gözle beklenirken, Söke"ye bağlı köylerdeki diyaliz hastalarının sağlık merkezlerine ulaştırılmasının planları yapılıyor.

ÇİFTLİKLER SULAR ALTINDA, CAN KAYBI YOK
Söke"de her yıl yaşanmasına rağmen, bu yıl yaşanan taşkın ile ilgili bölgede herkesin ortak görüşü uzun yıllardır taşkın sularının bu kadar yoğun olmadığı olurken; Söke Ovası"nda ova evleri sular altında kaldı. Yapılan taşkın uyarılarını dikkate alan Sökeli üreticilerin gerekli önlemleri aldıkları gözlenirken, Söke Ovası"nda taşkın nedeniyle can kaybının yanşamadığı belirtildi.

“KADERİMİZ DEĞİŞMELİ”
Uzmanların Ege Bölgesinin son 70 yılın en yoğun yağı dönemini yaşadığını belirttiklerini, kendisinin her yıl taşkınların olmasına rağmen hayatı boyunca böylesi yoğun taşkın sularını görmediğini söyleyen Söke Ziraat Odası Başkanı Muhsin Örnek; bölgenin kaderinin değişmesi gerektiğini söyledi. İkizdere ve Çine Barajlarının tamamlanmasının önemini bir kez daha vurgulayan Söke Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Muhsin Örnek; “Söke Ovası"nda yaklaşık 300 Bin dönüm arazi sular altında kaldı. Buğday ekili arazilerimiz sular altında kaldı. Zarar büyük ancak can kaybının yaşanmaması sevindirici. Gece saatlerinden bu yana su seviyesinin düştüğünü görüyoruz ancak yağışların devam etmesi halinde taşkın devam edecek. Gerekli uyarılar Sökeli çiftçiye yapılmıştır” dedi.
Üreticileri tarım sigortaları kapsamına alınan taşkın ve sel baskınları sigortası konusunda duyarlı olmaya çağıran Ziraat Odası Başkanı Muhsin Örnek; önümüzdeki süreçte Aydın il ve Söke ilçe tarım müdürlükleri ile ortak çalışma yapılarak zarar tespitlerinin belirleneceğini sözlerine ekledi. iha