Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı’nın 12 Eylül döneminde işkence ve kötü muameleyle gündeme gelen Diyarbakır Cezaevi’nde yaşananlarla ilgili başlattığı soruşturma kapsamında, o dönem görev yapan askeri personelin fotoğraf ve görüntüleri istendi. Bu fotoğraflarla, işkence yaptıkları öne sürülen kişilerin, mağdurlarla 30 yıl sonra yüzleşmelerinin gerçekleşebileceği belirtildi. Savcılık yetkilileri, soruşturmanın kapsadığı dönemde cezaevinin ‘askeri’ cezaevi olması nedeniyle Milli Savunma Bakanlığı’ndan gelen yazı ve listenin, öncelikle dikkate alınacağını belirtti. 

Başsavcılığın Diyarbakır 5 No’lu Askeri Cezaevi’nde 12 Eylül döneminde yaşanan işkenceyle ilgili başlattığı soruşturma sürüyor. Soruşturma kapsamında Adalet ve Milli Savunma bakanlıklarına (MSB) yazılan yazıların yanıtları gelirken, soruşturmanın kapsadığı 1980- 1988 dönemlerinde görev yapan personelin isim listelerinin de savcılığa geldiği belirtildi. 78’liler Girişimi ve cezaevi mağdurlarının yürüttüğü mücadele sonrasında açılan soruşturmada, ilk etapta MSB’den gelen isim listesinin dikkate alındığı kaydedildi. 

30 yıl sonra 
Savcılık yetkilileri, MSB’den gelen liste üzerinde çalışmanın sürdüğünü belirterek, “Soruşturmanın ilerleyen aşamalarında belki mağdurları ve sanıkları bir araya getirip yüzleştirme yaptırmak zorunda kalacağız. Onunla ilgili çalışmamız sürüyor. Mağdurların ifadeleri var. İşkence mağdurlarının gördükleri kötü muameleden dolayı araz olduklarına dair raporları var. Bu arazların o dönemdeki işkence ile ilgili olup olmadığına Adli Tıp kesin bir şey söyleyemiyor. Çünkü, siz 30 yıl önceki bir işkencenin izini sürüyorsunuz. Bundan dolayı burada ciddi sıkıntılar vardır.” 

Soruşturmayı yürüten savcılığın istemi doğrultusunda Milli Savunma Bakanlığı, 1980-1988 yılları arasında 5 No’lu Askeri Cezaevi’nde görev yapan 14 kişilik bir isim listesini gönderdi. Çoğu alt rütbeli askeri personelden oluşan 14 kişilik isim listesini inceleyen savcılık, listede mağdurların beyanlarında adı geçen askeri personelin isimlerinin bulunmadığını saptayarak, mağdurların beyanlarında adı geçen personelle ilgili yeniden Milli Savunma Bakanlığı’ndan bilgi istedi.