CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, atanamayan öğretmenler sorununun, görünmeyen ve yakıcı bir boyutunu gündeme taşıdı: "Türkiye'de 300 bin civarında ataması yapılmayan öğretmen var ve 2007'den bu yana 30'u intihar etti!" Ağbaba, bu konuda Meclis Araştırması istedi.

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba , atanamadıkları için intihar eden öğretmenlerle ilgili Meclis araştırması istedi. 2 Öğretmenin intiharının ardından araştırma önergesi veren Ağbaba "5 Haziran 2007 yılında Nurcan Uca adlı resim iş öğretmeninin hayatına son vermesiyle başlayan intiharlar zinciri, 5 Nisan 2012 tarihinde biri Trabzon'da, diğeri Diyarbakır'da olmak üzere ataması yapılmayan 2 öğretmenin intiharıyla devam etmiştir" ifadelerine yer verdi.

"Siyaset kurumu tarafından görmezden gelinemez"

Türkiye'de 300 bin civarında atanamayan öğretmen bulunduğunu belirten Ağbaba, "Ataması yapılmayan öğretmen meselesi gittikçe derinleşen bir sorun haline dönüşürken, beraberinde daha ciddi bir meseleyi gündemimize getirmiştir: ataması yapılmadığı için intihar eden öğretmenler meselesi. İnsanların hayatlarının baharında yaşamlarına son vermesi, sorunlara çözüm bulması gereken siyaset kurumu tarafından görmezden gelinemez" dedi.

Ağbaba, ataması yapılmayan öğretmenlerin intihar nedenlerinin sosyal ve ekonomik boyutuyla araştırılmasını ve gerekli tedbirlerin araştırılmasını talep etti.

2007-2012: 30 intihar

Ağbaba, öğretmenlerin alanlarında çalışmak yerine ücretli öğretmen, hamal, temizlik, inşaat içşisi olarak çalışmasının ülke ekonomisi açısından da kayıplar anlamına geldiğine işaret etti. Ağbaba, dilekçesinde şunları anlattı:

"5 Haziran 2007 yılında Nurcan Uca adlı resim iş öğretmeninin hayatına son vermesiyle başlayan intiharlar zinciri, 5 Nisan 2012 tarihinde biri Trabzon'da, diğeri Diyarbakır'da olmak üzere 2 ataması yapılmayan öğretmenin intiharıyla devam etmiştir. Biyoloji Öğretmeni Hilal Uzunkaya, Trabzon'da yaşadığı apartmanın 8'inci katından atladı ve olay yerinde hayatını kaybetti. Diyarbakır'da ise merkeze bağlı İncehıdır Köyünde Mustafa Kaya, kravatıyla kendini tavana asarak intihar etti. 5 Haziran 2007 tarihinden, günümüze kadar olan süreçte hayatında son veren öğretmen sayısı 30'a yaklaşmıştır."

"Cenazemi hastaneden alın"

Ağbaba, dilekçesinde intihar eden öğretmenlerden bazılarına ilişkin dramatik gerçekleri şöyle sıraladı:

17.07.2010 tarihinde Bursa'da intihar eden Fikret Ercan adlı öğretmenin ailesine bıraktığı kısa not şöyle: "Artık yoruldum. Çalışıyorum ama olmuyor. Sizleri sıkıntıya sokacak, onurunuzu zedeleyecek bir şey yapmadım. Yaşamış olsam bile KPSS'de yine başarılı olamayacaktım."

Uzun süre iş arayıp bulamadıktan sonra, ücretli öğretmenlik başvurusuna da olumsuz yanıt alan İsmail Kızılok 14.10.2009 tarihinde İstanbul'da "cenazemi hastaneden alın" diye not bırakarak hayatına son verdi.