Didim Ticaret Odası Kültür Merkezi’nde yapılan zirveye Aydın Vali Yardımcısı Celal Ulusoy, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Fark Şahin, Didim Kaymakamı Ersin Emiroğlu, Didim Belediye Başkanı Mümin Kamacı, Kültür ve Turizm Bakanlığı Planlama, Geliştirme ve Yatırım Daire Başkanı Adnan Aslan, Didim Cumhuriyet Başsavcısı Sacit Akdağ, Didim Ticaret Odası Başkanı Ufuk Döver, Didim Ticaret Odası Meclis Başkanı Ümit Soner, kamu kurum ve kuruluş ile sivil toplum örgütü temsilcileri ve turizmciler katıldı.
Zirvenin açılışında konuşan Didim Ticaret Odası Başkanı Ufuk Döver, Didim’de turizmin 12 aya yayılması ve turizm potansiyelinin arttırılması gerektiğini belirterek, “Geçmiş yıllarda hangi konuları görüştüğümüzü, bugün bu konularda ne aşamada olduğumuzun kısaca değerlendirmesini yapmak istiyorum. Ulaşım sorunu konusunda: Didim, Deniz köy, Bodrum kavşağı ile Akbük Bodrum kavşağı yollarının yapılması talep edilmiş olup, bizlerin talebi ve takibi ile 17 kilometre yol projelendirilmiş ve ihale işlemleri bitmiştir. Ancak kamulaştırma aşaması tamamlanamamış olup ilgililerin gerekli destekleriyle bu problemlerin aşılarak duble yolumuzun tamamlanması gerekmektedir. Kültür ve Turizm Bakanlığımızca 2005 yılında Turizm Kenti ilan edilen ilçemizin 6 adet Kültür Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi olarak planlanan alt bölgelerle ilgili çeşitli sorunlar, odamızın takibiyle geçen süre zarfında büyük oranda çözülmüştür. Yapılan çalışmalar sayesinde ihaleye çıkarılan 6 kamu arazisinin 5 tanesine yatırımcılar talip olmuş tahsis işlemleri tamamlanmıştır. Tahsisler sayesinde ilçemiz hem yeni ve modern konaklama tesisleri hem de mevcut yatak kapasitesine 3.400 yatak daha kazandırılmış olacaktır. Bu aynı zamanda ilçemizdeki istihdamın artması ve ilçe ekonomisine katkı sağlayacaktır. Diğer bölgelerin planlama ve ihaleye çıkma çalışmaları devam etmektedir. Deniz ve Kültür Turizminin tek başına yeterli olmadığını, mutlaka ve mutlaka turizmimizin çeşitlendirilerek 12 aya yayılması gerektiğine inanıyorum. Didim’in yapısına en uygun destinasyonun, Kültür, Deniz ve Doğa Sporları ile Sağlık Turizmi olduğu, Bunlar için gerekli olan doğal yapının mevcut olduğu, ancak gerekli alt yapının ilgili kurumlarca hazırlanması gerektiği de bir gerçektir. İlçemizin güzelleştirilmesi, çirkin ve çarpık yapılaşmanın engellenmesi, mevcut olumsuzlukların makyajlanması ve yeşil alanların artırılması hususlarında ilerleme sağlayamadığımız gerçeği de bizlerin ve ilçemizi ziyaret eden misafirlerimizin gözünden kaçmamaktadır. Yapılan çalışmalara bakanlığımızın ve yerel yönetimimizin daha fazla kaynak ayırması gerekmektedir. Bu zirvenin en önemli sonuçlarından ve peşin kazanımlarından biride ortak çalışma kültürünün ilçemizdeki en güzel örneği olmasıdır Çocuklarımıza bırakacağımız en güzel mirasın yaşanabilir bir Didim olduğu inancındayım. Önümüzdeki yıllardaki zirve toplantılarında sorunlarımızın değil, güzelliklerimizin konuşulması dileklerimle;3.’nü düzenlediğimiz Yatırım Zirvemizin olumlu sonuçlar doğuracağına inancım tamdır” dedi.
“PROJE VE YATIRIMLARIN ÖNÜ AÇILMALI”
Didim Belediye Başkanı Mümin Kamacı da, göreve geldiklerinden bugüne kadar Didim’in gelişmesi noktasında çalıştıklarını söyleyerek, belediye tarafından yapılan çalışmalarla ilgili bilgiler verdi. Kamacı, Didim’in hızla geliştiğini kaydederek, “Didim Belediyesi, yörenin turizm sektöründe hak ettiği yere gelmesi, ilçenin sağlıklı ve planlı bir gelişim çizgisine oturması, Didim’in büyümesine paralel artan kentsel ihtiyaçların, doğru ve modern bir şekilde karşılanması ve geleceğe yönelik proje ve yatırımların önünün açılması için aralıksız çalışmaktadır. Bu bağlamda Didim Belediyesi olarak bizler, bölgemizde 6 ay yaşanan turizm sezonundan çok tüm yıla yayılan bir turizm sektörünün öncüsü olmak istiyoruz. Sadece deniz turizmi değil, çeşitliliğin ortaya çıkacağı sağlık, kültür turizmi gibi alanlarda da etkin rol oynamak için projeler geliştirmekteyiz” diye konuştu.
Didim Kaymakamı Ersin Emiroğlu ise, Didim’de görevine yeni başladığına dikkat çekerek, “Burada ortak akıl ortak görüş birliği ile bu sorunları aşacağımıza inanıyorum. Didim’deki bu çalışma bize yön gösterecek. Durum değerlendirmesi yaparak sorunları takipçisi olacağız” ifadelerini kullandı.
“OT BEDELİ KALDIRILDI”
1970 ve 1980’li yıllardan günümüze kadar Türk turizmi hakkında bilgiler veren Kültür ve Turizm Bakanlığı Müşteşar Yardımcısı Faruk Şahin de, şunları söyledi: “Ülkemiz turizm anlamında Avrupa’da 5., Dünyada ise 7. sırada yer almaktadır. Türkiye’de 1milyon 200 bin yatak kapasitesi olup, bunun 600 bini Antalya’da bulunmaktadır. Yine turizmdeki yatak kapasitesi anlamında en fazla Antalya, İstanbul ve Muğla’da yer almaktadır. Ülkemizde 40 yıla yakın turizm yapılmasına rağmen Anadolu’da turizm yayılamamaktadır. Bu çerçevede Anadolu’da turizmin yayılması için çalışmalar yapılıyor. Bu kapsamda kongre turizmi, kültür turizmi, termal turizm ve kış turizmi harekete geçirilmesi noktasında bakanlığımızın çalışmaları sürüyor”
Türkiye’de turizm kenti ilan edilen 5 kentin olduğunu ve bunlardan birinin de Didim olduğunu belirten Şahin, konuşmasını şöyle tamamladı: “Burada size bir müjde vermek istiyorum. Kanun Hükmünde Kararname ile Didim’de önemli bir sorun olan mera alanları ot bedeli ödenmeksizin hazine tahsisi yapıldı ve bu yerler Turizm Bakanlığına geçti. Artık bu yerlerde ot bedeli sorunu olmayacak. Bu çalışmalar neticesinde 2012 yılının Didim’in altın yılı olacağına inanıyorum.”dedi. Zirvenin Didim için önemli olduğunu da belirten Şahin “Bakanlık anlamında bu zirveye destek ve katkılarımız sürecek”
Türkiye’nin kendi bölgesinde ve dünyada iddialı ülkeler arasında olduğunu değinen Vali Yardımcısı Celal Ulusoy, “Aydın ve Didim’de iddialı kentler arasına girdi. Turizm ilimiz açısından önemli bir gelir kaynağı, Kuşadası ve Didim bizler açısında önemli. Bu zirvede turizmin sorunlarının ele alınması ve çözüm önerilerinin getirilmesi de gelecek açısından önemli” şeklinde konuştu.
Yapılan açılış konuşmasının ardından 3. Didim Turizm Yatırım Zirvesi’ne “Türk Turizminin Piyasalardan 2012 Beklentileri-Global Kriz” ve “Didim’e Yeni Yatırımlar, Yeni Pazarlar ve Yeni müşteri Profilleri” konulu paneller ile devam edildi.