İZMİR'de polisin baskınıyla bombalı saldırıya hazırlanırken yakalanan `Hogir' kod adlı bombacı Necdet Kaya ile kendisine yardım ettikleri belirtilen PTT dağıtım görevlisi Vahit Güler ve İmran Kuzu'nun evinde ele geçirilenler, yapacakları eylemle yaşanabilecek faicayı ortaya koydu.

Ulusal bayramlarda çevrenin dikkatini çekmemek için evlerine Türk bayrağı astıkları ileri sürülen zanlıların, plastik patlayıcıyı kola kutusuna yerleştirdikleri, etkisini arttırıp, parça tesiri oluşturmak amacıyla kutunun etrafına yüzlerce çivi sarmayı planladıkları açıklandı. Bombacıların hedefinin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, 12 Kasım Çarşamba günü İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi ile Türkiye- İtalya zirvesi için İzmir'de buluştuğu sırada AKP teşkilat binalarından birine saldırı olduğu öğrenildi. Zanlılar Kaya, Güler ve Kuzu, Terörle Mücadele Şubesi'ndeki sorgularının ardından Adliye'ye sevk edildi.

Terör örgütü PKK'ya 2004 yılında katıldıktan sonra Kuzey Irak'taki Hakurk kampı başta olmak üzere birçok birimde bomba, suikast, silah ve sabotaj eğitimi alan `Hogir' kod adlı 24 yaşındaki Necdet Kaya'nın, yaklaşık 15 gün önce İzmir'e geldiği bilgisini alan Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri çalışma başlattı. Tüm bağlantıları, gün içerisindeki hareketleri saniye saniye terör birimlerince kayda alınan Kaya'nın boş arsada bulunan bombayı alarak saklandığı eve götürmesiyle de operasyon için düğmeye basıldı.



DİYARBAKIR'DAN ARKADAŞLAR

Gaziemir İlçesi'ndeki Fırat Mahallesi'ndeki eve geçen cuma günü saat 16.00 sıralarında yapılan baskında, Necdet Kaya ile kendisine yardım ve yataklık yaptıkları belirtilen PTT dağıtım görevlileri 25 yaşındaki Vahit Güler ve 24 yaşındaki İmran Kuzu da yakalandı. Bomba imha uzmanlarının bomba dedektörü köpeklerle evde yaptıkları aramalarda, Necdet Kaya'nın yattığı yatağın altında yaklaşık 500 gram A-4 plastik patlayıcı, bombayı zaman ayarlı olarak hazırlanmak üzere saat ve fünye ele geçirildi.

Zanlıların operasyon öncesindeki takip sırasında, bombacı Necdet Kaya'nın terör örgütüne katılmadan önce Diyarbakır'dan arkadaş olduğu Vahit Güler ve İmran Kuzu'nun kendisini ele vermeyeceğini bildiği için yanlarına geldiği, Gaziemir ve Karabağlar bölgesinde görev yapan iki arkadaşının postacı kıyafetlerini giyerek kamufle olup resmi kurumlarda rahatça dolaştığını belirlendi.



KOLA KUTULU BOMBA

Zanlıların evlerindeki aramada elektrikli fünye ve saatle birlikte ele geçirilen plastik patlayıcının kola kutusuna yerleştirildiği de ortaya çıktı. Necdet Kaya'nın eylemden önce patlayıcının parça tesiri etkisini arttırmak için kutunun etrafına yüzlerce çivi sarmayı planladığı tespit edildi.

Teröristlerin özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki dağlık alanlarda askerlerin yürüyüş güzergahında yaptıkları kola kutulu saldırıların bir örneği de son olarak 4 yıl önce yine İzmir'deki tarihi Kemaraltı Çarşısı'nda bir çöp kutusuna konularak yapılmak istenmiş, ancak bomba, sonra anda patlamadan etkisiz hale getirilmişti.

Niğde Üniversitesi'nden terk olduğu öğrenilen Necdet Kaya'nın kendisini riske etmemek için tek eylemlik patlayıcıyla kente geldiği, ancak yapacağı saldırının ardından yeni hedefleri içinde yine bağlantı kurduğu kişilerden patlayıcı temin ederek başka saldırılar gerçekliştirme amacında olduğu iddia edildi.

HEDEF AKP BİNALARIYDI İDDİASI

Bu arada Hava Teknik Okullar Komutanlığı, Ulaştırma Okulu Komutanlığı ile Adnan Menderes Havalimanı'nın yakınındaki evde yakalanan ve saldırı düzenleyeceği yerle ilgili polise bilgi vermediği söylenen Necdet Kaya'nın, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, 12 Kasım Çarşamba günü İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi ile Türkiye- İtalya zirvesi için İzmir'de buluştuğu sırada Hakkari'deki gibi burada da AKP binalarına yönelik bir saldırı hazırlığında olduklarının değerlendirildiği öğrenildi.

Bozyaka semtindeki Terörle Mücadele Şubesi'ndeki sorgularının ardından zanlılar Necdet Kaya, Vahit Güler ve İmran Kuzu, Adliye'ye sevk edildi. Geçen Ağustos ayında Yağhaneler Semti'nde er Hüseyin Arısoy'un şehit olduğu, 17 kişinin de yaralandığı saldırıyı gerçekleştiren Bünyamin Sürme aynı kamplarda eğitim aldığı da öğrenilen Necdet Kaya, Adliye'ye sevk edilirken terör örgütü PKK'nın elebaşısı lehine `Biji Serok Apo' sloganı attı.