Darbeye teşebbüs iddiasıyla Balyoz davasında yargılanan sanıklar Tümgeneral Gürbüz Kaya ile Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül"ün, Tümgeneral Halil Helvacıoğlu ise İçişleri Bakanı Beşir Atalay"ın 22 Kasım tarihli imzalarıyla açığa alındılar. Yargılamaları devam eden komutanlar, işlemlerin iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle Askeri Yüksek İdare Mahkemesi"nde (AYİM) dava açtılar.

AÇIĞA ALINAN TÜMG. KAYA, ERDOĞAN'A BRİFİNG VERMİŞTİ / Foto Galeri

İŞTE AÇIĞA ALINAN PAŞA / WEB TV

BU DA SİVİL DARBE

HÜKÜMETİN “Darbeye teşebbüs” suçundan yargılandıkları gerekçesiyle TSK Personel Kanunu"nun 65"inci maddesini ilk kez işleterek görevden aldığı Balyoz davası sanığı 3 general, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi"nde (AYİM) jet hızıyla ikinci kez dava açtı, bu işlemlerin iptalini ve yürütmesinin durdurulmasını istedi. Yüksek Askeri Şûra"da (YAŞ) terfi ettikleri halde atama kararnamesinde isimlerine yer verilmeyen Balyoz davası sanıklarından Tümgeneral Gürbüz Kaya, Tümgeneral Halil Helvacıoğlu ve Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu, AYİM"de dava açmış ve yürütmeyi durdurma kararı almışlardı. Davalı Başbakanlık ve Milli Savunma Bakanlığı"nın bu kararı nasıl uygulayacağı tartışılırken, hükümet 3 generali açığa aldı.

Açığa alma yazısı

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül"ün imzasıyla Tümgeneral Kaya ve Tuğamiral Gavremoğlu, İçişleri Bakanı Beşir Atalay"ın imzasıyla da Tümgeneral Helvacıoğlu"na gönderilen yazılarda, “Hükümeti cebren iskata veya vazife görmekten men etmeye teşebbüs suçundan yargılandıkları için” açığa alındıkları bildirildi. 22 Kasım tarihini taşıyan bu üç yazı, aynı gün üç generale “ivedilikle” tebliğ edildi.

AYİM 3"üncü Dairesi"nde terfi davaları esastan süren 3 general, açığa alınma işlemleriyle ilgili olarak mahkemeye başvurdu. Tümgeneral Helvacıoğlu İçişleri Bakanlığı"na, Tuğamiral Gavremoğlu ve Tümgeneral Kaya, Milli Savunma Bakanlığı aleyhine açtıkları davalarda, açığa alınmalarının hukuka aykırı olduğunu savunarak, bu işlemlerin iptalini ve yürütmesinin durdurulmasını istedi. AYİM, öncelikle İçişleri ve MSB"nin açığa alma işleminin yürütmesinin durdurulması talebini karara bağlayacak. 3 general, dava dilekçelerinde, YAŞ kararlarına karşı açtıkları davada yürütmeyi durdurma kararı verildiğine ve buna karşı yapılan itirazların da reddedildiğine dikkat çektiler.

Ya 25 muvazzaf

Yargı çevrelerinde 196 sanıklı Balyoz davası kapsamında, bu üç generalle birlikte toplam 25 muvazzaf askerin daha aynı konumda ve sanık olduklarına dikkat çekildi. Aynı çevrelerde, “Bu 3 generalin tek farkı YAŞ kararlarına karşı dava açıp yürütmeyi durdurma kararı almış olmaları. Hükümet, öteki muvazzaf askerleri de açığa alacak mı?” sorusu gündeme geldi. AYİM"nin terfiye ilişkin yürütmeyi durdurma kararını uygulamayan hükümetin, açığa alma işlemi üzerine olası bir yürütmeyi durdurma kararı verilmesi halinde nasıl bir yol izleyeceği de merak konusu oldu.

Dava 16 Aralık"ta

Balyoz davasında açığa alınan 3 generalin de aralarında bulunduğu 196 asker sanığın 15 yıldan 20 yıla kadar hapisle yargılanmalarına 16 Aralık"ta Silivri Cezaevi"nde başlanacak. Üç generalin açığa alınmasıyla ilgili aynı gün işleme konulan dosya, görüş belirtilmesi için AYİM Savcılığı"na gönderildi. Savcılığın görüşünün gelmesinin ardından üç başvuruyla ilgili karar, AYİM Daireler Kurulu"nca verilecek. Yürütmeyi durdurma talebinin bu hafta sonuna kadar karara bağlanması bekleniyor.

YAŞ davası süreci

Balyoz davası iddianamesi 19 Temmuz"da kabul edildi. İstanbul 10"uncu Ağır Ceza Mahkemesi, 23 Temmuz"da Balyoz sanıkları hakkında yakalama emri çıkardı. Yakalama emri çıkarılan 102 askerin arasında, söz konusu 3 generalin de adı yer aldı. Bu süreçte Tümgeneral Kaya Harita Genel Komutanlığı"na, Tümgeneral Helvacıoğlu Jandarma Değerlendirme ve Denetleme Başkanvekilliğine, Tuğamiral Gavremoğlu Deniz Kuvvetleri Personel Başkanlığı"na vekaleten atandı ancak görevlerine başlayamadı. Ağustostaki krizli YAŞ"ta terfi kararlarının Gönül ve Erdoğan tarafından “Balyoz davasında sanık oldukları” gerekçesiyle imzalanmayarak geri gönderilmesi üzerine 3 general, AYİM"de dava açtı. AYİM 3"üncü Dairesi, 27 Eylül"de 3 generalin davasını görüştü ve ilk aşamada yürütmeyi durdurma talebini karara bağladı. AYİM, 3 generalin YAŞ"ta terfi ettirildikleri halde yayınlanan üçlü kararnamede isimlerinin yer almamasını “idari bir işlem” diye niteledi ve yargı denetimine tabi olduğu sonucuna vardı. AYİM, bu işlemi hukuka aykırı bularak, oybirliğiyle yürütmesinin durdurulmasına karar verdi. Karar, idarenin bütün eylem ve işlemlerine karşı yargı yolunun açık olması gerektiği genel ilkesine dayandırıldı. Bu karara yapılan iki itiraz da oybirliğiyle reddedildi. Dava esastan karar aşamasında bulunuyor.

Yetkimi kullandım

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Tümgeneral Halil Helvacıoğlu"nu açığa almasıyla ilgili, dün yaptığı kısa açıklamada, “Herkes kendi değerlendirmesinde bulunabilir, ben kendi yetkimi kullandım” dedi.

Siperdeki komutan

Açığa alınan Tümgeneral Gürbüz Kaya, terör örgütü PKK"nın yaptığı baskında 12 askerin şehit olduğu Gediktepe"deki siperde, Başbakan Tayyip Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ"a brifing vermişti. Güvenlik gerekçesiyle Erdoğan ve komutanların siperde çökmeleri üzerine fotoğraflar günlerce tartışma konusu olmuştu. Brifing sırasında Başbakan Erdoğan ve komutanların yanı sıra Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Enis Berberoğlu da siperde bulunuyordu.