Yoksul kesime, nakdi yardımlar yerine, Almanya'da olduğu gibi 'işsizlik yardımı'verilecek. Ailede çalışabilecek olanlar İŞKUR tarafından eğitime alınarak, iş sahibi yapılacak. İşsizlik Fonu'ndan yararlanamayan yaklaşık 3 milyon kişiye yeni kapı açılacak. Esnek çalışmaya iş güvencesi getirilecek, haftalık çalışma saatleri sınırlanacak. İşsizlik maaşı uzun süreli işsizler için yaş grubuna göre artırılacak.

Yüksek Planlama Kurulu'nca imzalanan 2014-2023 Ulusal İstihdam Stratejisi kapsamında atılacak adımlar şöyle:

ESNEK ÇALIŞMAYA YASAL GÜVENCE:

İş paylaşımı, esnek zamanlı, evden ve uzaktan çalışma gibi esnek çalışma biçimleri için gerekli yasal düzenlemeler hayata geçirilecek. İşgücü piyasalarına esneklik sağlayan çalışma biçimleri iş ve sosyal güvenlik mevzuatına eklenecek.

FAZLA MESAİYE SINIR:

Haftalık çalışma süreleri AB standartlarına inecek. Haftalık çalışma süreleri, fazla mesai ve denkleştirme yapılması halinde 55 saatten fazla olmayacak.

İŞSİZLİK MAAŞI UZAYACAK:

70 milyar liralık bir büyüklüğe ulaşan İşsizlik Fonu'nun işlevi artırılacak. Yeni sistemde işsizlik maaşının yatan prime göre belirlenmesi öngörülüyor. İşsizlik maaşı nitelikli gençlere daha fazla ödenecek. Prim günü yetersiz olduğu için Fon'dan yararlanamayan 2 milyon 825 bin kişiye destek sağlanacak.

İŞSİZLİK YARDIMI GELİYOR:

Yoksullara verilen nakdi yardımların, Almanya başta olmak üzere Avrupa ülkelerinde olduğu gibi 'işsizlik yardımına' dönüştürülmesi öngörülüyor. İşsizlik yardımının da İşsizlik Fonu'ndan karşılanması planlanıyor.
 

Takvim