Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) 2013 yılı raporlarına göre işsizliğin en az olduğu 5'inci il olan Afyonkarahisar'da pek çok iş kolunda ihtiyaç duyulan personel temininde sıkıntı yaşanıyor.Özellikle çağrı merkezlerinde çalıştırılmak üzere servislerle her gün komşu Uşak, Kütahya ve Konya illerinden işçiler getiriliyor.

Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Erdem Ünlüyalvaç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TÜİK verilerine göre geçen yıl Afyonkarahisar'da işsizlik oranının yüzde 5,6 olarak belirlendiğini söyledi.

Afyonkarahisar'ın, işsizliğin en az olduğu 5'inci il olduğunu vurgulayan Ünlüyalvaç, tarla işleriyleuğraşan ve kendi arazilerinden geçimini sağlayan çok sayıda vatandaş bulunduğunu anlattı. Bu durumun, iş beğenmemezliğe yol açtığını savunan Ünlüyalvaç, "Bugün Afyonkarahisar'daki önemli sanayi sektörlerimizden olan maden ve mermer sanayi sektöründe eleman bulmakta sıkıntı yaşıyoruz. Bunun yanı sıra termal otellerde çalıştırılacak eleman konusunda da sıkıntı çekiyoruz. Çağrı merkezi sektöründe eleman bulmakta çok büyük zorluk çekiyoruz. ÖzellikleKütahya, Uşak ve Konya'dan her gün servislerle ithal işçiler geliyor" dedi.

- Personel ihtiyacını analiz araştırmalarıyla belirliyorlar

Ünlüyalvaç, 3 yıldır 6'şar aylık periyotlarda iş gücü piyasası analiz araştırmaları yaptıklarını dile getirdi.

Araştırmalarında, itibar etmeleri gereken ve personel ihtiyacı duyulan meslek gruplarını belirlediklerini anlatan Ünlüyalvaç, şöyle konuştu:

"Nitelikli elemanlar için işverenlerimizle ortaklaşa mesleki eğitim kursları düzenliyoruz. Meslekieğitim kurslarında en önemli nokta; istihdam garantisi verilmesi. Bu çerçevede 'iş başı eğitimprogramları' diye yeni bir proje başlatıyoruz. İş başı eğitim programlarımız aslında işveren için çok önemli. Bu programda, iki sigortalı çalıştıran bir işveren bize müracaat ettiğinde, bu nitelikteki bir kişiyi eğitim çerçevesinde 6 aya kadar çalıştırıyor. Yani staj yaptırıyoruz. Staj yaparken Genel Sağlık Sigortasını, günlük 25 lira parasını ve giderlerini biz karşılıyoruz.İşverenimiz masraf yapmadan kendi yanında çalıştıracağı elemanı yetiştiriyor ve yanındaistihdam ediyor. Afyonkarahisar'daki bütün işverenlerin bu iş başı eğitim programlarındanyararlanmasını isteriz."

İşverenlerin, çalışanlarına sigorta yapmadan önce Türkiye İş Kurumunun kayıtlarından sildirmelerini isteyen Ünlüyalvaç, bunun yapılmaması halinde personelin çalıştığı halde işsiz göründüğünü sözlerine ekledi.