CHP'den Kanaltürk'e 2004 ve 2005'te aktarılan 4 trilyon için inceleme yapan Maliye Bakanlığı, kanalın 3 yıl sonra fatura kestiğini tespit etti. Tuncay Özkan'ın açıkladığı 2007 tarihli 3 fatura için 8 trilyon lira vergi cezası kesildi.


Maliye Bakanlığı, Tuncay Özkan'ın CHP'den Kanaltürk'e aktarılan 4 trilyon liraya karşılık gösterdiği 3 faturaya 8 trilyon lira vergi cezası kesti. 2004-2005'te CHP'den Kanaltürk'e aktarılan 4 trilyon liranın belgelenemeyen 3 trilyon lirası için Tuncay Özkan'ın apar topar açıkladığı 2007 tarihli 3 fatura kuşkulara neden olurken, Maliye Bakanlığı'nın Kanaltürk'e (Yaşam TV) bu faturalar için 8 trilyon lira vergi cezası kestiği ortaya çıktı.


'BAĞIŞ' 2004'TE YAPILDI

Maliye Bakanlığı Gelirler İdaresi 2004-2005 yılları arasında yaptığı incelemeler sonucunda CHP Genel Merkezi'nin İş Bankası'ndaki hesabından Kanaltürk'ün (Yaşam TV) Finansbank'taki hesabına 2004 ve 2005 yılları içerisinde beş ayrı havale ile toplam 4 trilyon 102 milyar YTL para aktardığını, bu miktardan sadece 1.2 trilyon lirasının belgesi olduğu tespit etti. Gelir İdaresi Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na 20 Mart 2008'de CHP ile ilgili uyarı yazısı gönderdi.

KANUNSUZ TRANSFERE 3 YIL SONRA KILIF

Uyarı yazısından sonra incelemelerini derinleştiren Maliye Bakanlığı Gelirler İdaresi, Yaşam tv'nin usüle aykırı olarak geçmişte CHP'den aldığı 3 'bağış'a 2007'de 3 fatura düzenlediğini tespit etti. İşlem tekrarı ve aradan geçen sürenin işletilmesi sonucu 5 trilyonluk ceza faiziyle 8 trilyonu buldu. Gelir İdaresi bu ayın başında da Kanaltürk'ün bağlı bulunduğu Mecidiyeköy Vergi Dairesi Başkanlığı'na yazı yazarak, söz konusu vergi cezasının tahsilatı için gerekli işlemlerin yapılması talimatını verdi.

TAHSİL EDİN TALİMATI

Gelir İdaresi'nin savcılığa gönderdiği uyarı yazısı ve konuyla ilgili haberler üzerine Tuncay Özkan, 2007'de düzenlediği oplam 5 milyon 536 bin YTL'lik 3 faturayı geçtiğimiz günlerde CHP'den aktarılan 3 trilyon liranın belgesi olarak açıkladı.

CHP'nin banka aracığıyla yaptığı transfer miktarı ile Kanaltürk'ün kestiği faturalar arasında 1 trilyon 434 bin YTL'lik açık ise kafaları karıştırdı. Özkan'ın açıkladığı faturalara göre, Kanaltürk CHP Genel Merkezi'ne 1 milyon 434 bin YTL'lik fazla fatura kesmiş oldu. Ödemenin CHP belgeseli için yapıldığı yazılan faturalar CHP'yi Kanaltürk'e yaklaşık 1,5 trilyon borçlu gösteriyor.

CHP belgeseli için Kanaltürk'e aktarılan toplam para Özkan'ın açıklamasına göre, 5 trilyonu geçiyor. 2004'te yapımına başlandığı anlaşılan belgeselin ne aşamada olduğu ise bilinmiyor.


'Naylon' adres kafa karıştırdı

Tuncay Özkan'ın Kanaltürk'e CHP'den aktarılan belgesiz 3 trilyon lira için açıkladığı faturalardaki tarih ve adres hatası, belgelerin 2007'de partiden para aktarımı yapıldığına dair haberler üzerine apar topar düzenlendiğini gösterdi. CHP'ye bağış incelemesi başlatıldıktan sonra açıklanan faturalardaki adres, CHP'nin Sögütözü'ndeki eski Genel Merkez binası olarak gösterildi. CHP'nin, Sögütözü'ndeki yeni genel merkez binasına taşındıktan yaklaşık 1.5 yıl sonra düzenlenen faturalarda eski adresin olması dikkat çekti. Faturalardaki tarihin 2007'ye ait olması da kuşkulara neden oldu.


CHP'de Özkan paniği

Tuncay Özkan'ın açıkladığı 2007 tarihli faturalar CHP'yi de karıştırdı. Genel Saymanı Mahmut Yıldız, CHP'den yapılan para transferinden üç yıl sonra Kanaltürk tarafından CHP'ye kesilen faturalarla ilgili sorularımızı cevaplamaktan kaçındı. Yıldız'ın danışmanları, konuyla ilgili Mahmut Yıldız başkanlığında CHP Genel Merkezinde toplantı yapıldığını belirterek, “gerekli görüldüğü taktirde konuyla ilgili bir açıklama yapılacağını” kaydettiler.

Yeni Şafak