İstanbul’da ilk defa düzenlenen, Su Ürünleri Tanıtım Grubu’nun da katıldığı “Seaexpo 2012-Su ve Deniz Ürünleri, Balıkçılık ve Teknolojileri İhtisas Fuarı”na yoğun ilgi yaşandı.12 ülkeden 56 katılımcı firmanın iştirak ettiği fuarda sektördeki alıcı ve satıcılar bir araya geldi.

Seaexpo 2012 -Su ve Deniz Ürünleri, Balıkçılık ve Teknolojileri İhtisas Fuarı ile eş zamanlı olarak düzenlenen Animalia İstanbul-9. Hayvancılık ve Teknolojileri Uluslararası İhtisas Fuarı’nda ise 21 ülkeden 268 katılımcı bulundu.

Seaexpo Turkey Fuarı’nın, su ürünleri sektörü için iyi bir fırsat olduğunu dile getiren Su Ürünleri Tanıtım Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Melih İşliel, “Türk Su ürünleri sektörü son on yılda atağa kalktı. Dünyanın en hızlı büyüyen gıda sektörü niteliğinde olan kültür balıkçılığında Türkiye bir yıldız haline geldi. Türkiye, levrek ve çipurada Avrupa’da birinci üretici konumuna yükseldi. STG olarak 2012 yılında 10 tanesi yurtdışında 2 tanesi Türkiye’de 12 tane su ürünleri fuarına katılarak konumumuzu güçlendirmek istiyoruz” dedi.

Su Ürünleri Tanıtım Grubu standında, Fagor Endüstri Kurumsal Şefi Aşçı Ercan Altun, Türk balıklarını özel soslarla hazırlayarak ziyaretçilerin beğenisine sundu. STG standındaki Türk balıklarına fuar ziyaretçileri yoğun ilgi gösterdi. Fuar süresince 3 bin kişiye Türk balıkları ikramı gerçekleştirildi.

2023 YILI İHRACAT HEDEFİ 3.5 MİLYAR DOLARA ÇIKARILDI

İhracatta su ürünleri ve hayvansal mauller sektörünün her yıl önemli oranlarda büyüme kaydettiğini vurgulayan Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, “Sektörümüzün 2023 yılı hedeflerinin daha da fazlasını yakalayacağını düşünüyoruz. 2023 ihracat hedefimize emin adımlarla ilerlerken, sektörümüz için belirlenen 3 milyar dolar hedefi, 3.5 milyar dolar olarak gerçekleştireceğimizi öngörüyoruz” diyerek görüşlerini belirtti.

Su ürünleri sektörünün ihracatı arttırmak için yoğun çaba gösterdiği bir dönemde su ürünleri sektöründe hayvansal desteklemelerin yüzde 80 oranında azaltılmasına yol açan 07 Mayıs 2012 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı’nın sektörde büyük bir hayal kırıklığına neden olduğuna da değinen Kızıltan, bu kararın yanlış olduğunu sektör olarak tekrar değerlendirilmesini istediklerini kaydetti. Kızıltan şöyle konuştu: “Türkiye’den Avrupa Birliği’ne ihraç edilebilen tek hayvansal ürünümüz olan su ürünleri ihracatının arttırılması için yürüttüğümüz çalışmalarda Devletimizin desteğini arkamızda hissetmek istiyoruz. Bu sektör, devlet destekleri sayesinde açık denizlere gidebildi. 6 milyonluk Norveç somon balığı ihracatından yıllık 6 milyar Avro kazanıyor. 75 milyonluk Türkiye ise daha yeni 500 milyon dolar rakamına ulaştı. 2023 yılındaki hedeflerimize ulaşabilmek için büyük bir atılım gösteren su ürünleri sektörüne verilen desteklerin artarak devamını bekliyoruz.”

 

aydinpost-twitter.png aydinpost-facebook.png