Türkiye’nin dış ticaretine önemli katkı yapan bu görüşmelerde Ukrayna ve Rusya’daki inşaat şirketleri öne çıktı. TUSKON Yönetim Kurulu Başkanı Rızanur Meral, 950 tercüman desteğiyle 30 dilde tercüme yapıldığını belirterek, “Bu yıl düzenlenen Dünya Ticaret Köprüsü’ne rekor katılım var. Meksika, Filipinler ve Malezya heyetleri ile ticari partnerlik anlaşması imzaladık” dedi.

2 BİNDEN FAZLA GÖRÜŞME

1134 masada 2 bini aşkın ikili iş görüşmesi gerçekleştirildiğini ifade eden Rızanur Meral, şunları anlattı:

“Adeta ticaret bayramındayız. İlk günlerde standlarda yapılan görüşmeler masa başında ikili görüşmelere taşındı. 90 tercüman 30 dilin üzerinde tercümeyi gerçekleştiriyor. Bunun için çok ciddi çalışmalar gerçekleştiriliyor. İşadamlarının buluşmaları aylar öncesinden internet üzerinden hazırlanıyor. Sektörel dağılım çok önemli. İşadamlarının görüşme saatleri kendilerine iletiliyor ve o dakikada tercümanlar hazır bulunuyor.”

BREZİYA'YA KAYISI

İş görüşmelerinde sadece Ukraynalı işadamlarının 19 proje ile geldiğini anlatan Rızanur Meral, şöyle konuştu:

“Ukraynalılar programda enerjiden inşaata 800 milyon dolarlık iş bağlantısı gerçekleştirirken, Gambiya ise Nijerya’da yapacağı 150 milyon dolarlık konut projesine ortak arıyor. Brezilyalılar ise 5 milyon dolarlık kayısı satın almak için KOBİ’lerle anlaşma yaptı. Lübnanlı şirketler Türkiye’de tarım sektöründe faaliyet göstermek istiyor. Türkiye’deki fırsatlar yabancılar için çok önemli.”

HEDEF 150 MİLYAR DOLAR

İkili iş görüşmelerinin açılışında konuşan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, bu tür organizasyonların, Türkiye’nin dış ticareti açısından çok önemli olduğunu belirterek, “Geçen yıl ihracatımızı 135 milyar dolara çıkardık. Bu yılki hedefimiz de 150 milyar dolar. Bugün gerçekleşecek ikili iş görüşmelerinin, ihracata önemli katkısı olacağını düşünüyorum” diye konuştu.